FIFA: Crvena zvezda je i zvanično prvak sveta!

Međunarodna fudbalska federacija donela je odluku da se svi osvajači nekadašnjeg Interkontinentalnog kupa od 1960. do 2004. zvanično proglase za prvake sveta.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Na taj način FIFA je odbacila osporavanja svake vrste pošto su u pomenutom takmičenju igrali samo šampioni Evrope i Južne Amerike, a od 2005. godine na SP za klubove igraju šampioni svih kontinenata.

Koliko je ovaj stav FIFA relavantan i pravedan najbolje dokazuje činjenica da su i posle osnivanja SP za klubove titule isključivo osvajali klubovi iz Evrope i Južne Amerike.

Crvena zvezda je kao šampion Evrope osvojila Interkontinentalni kup 1991. godine pobedom protiv prvaka Južne Amerike čileanske ekipe Kolo Kolo u Tokiju 3:0 golovima Vladimira Jugovića (dva) i Darka Pančeva.

Finale Interkontinetalnog Kupa:

Crvena zvezda – Kolo-Kolo 3:0 (1:0)
Jugović 19, 58, Pančev 72

Sastavi:


Crvena zvezda: Milojević – Belodedić, Radinović, Najdoski, Vasilijević – Mihajlović, Stošić, Jugović, Ratković – Savićević – Pančev

Trener: Vladica Popović

Kolo-Kolo: Moron – Garido, Margas, Ramires, Salvatiera – Mendosa, Vilčes, Bartićioto, Pisaro – Janes, Martines

Trener: Mirko Jozić

Crvenu zvezdu je sa klupe predvodio Vladica Popović, koji je zamenio Ljupka Petrovića pošto je ovaj preuzeo Espanjol, dok u sastavu, u odnosu na čuveno finale na stadionu 'Sveti Nikola' u Bariju, nije bilo Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Refika Šabanadžovića, Slobodana Marovića i golmana Stevana Dike Stojanovića.

Beogradski tim lako je potvrdio dominaciju svetskim fudbalom te sezone, a blistao je neverovatni Jugović s dva pogotka, odnosno učestvovanjem u akciji kod gola Pančeva za velikih 3:0.

Uspeh Zvezde još više dobija da značaju pošto su crveno-beli od 43. minuta igrali sa igračem manje, kada je kapiten Dejan Savićević isključen zbog udaranja protivnika.

Najveća generacija u istoriji Crvene zvezde jedini je tim sa sa Balkana koji može da se pohvali titulama prvaka Evrope i sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.