Nova vest
Fudbal

Petak, 06.10.2017.

19:45

Srbija poražena u Beču, Austrija odložila Mundijal

Srbija je izgubila od Austrije 3:2 u pretposlednjem kolu kvalifikacija za Mundijal u Rusiji. Srbija je doživela prvi poraz u najvažnijoj utakmici.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Srbija poražena u Beču, Austrija odložila Mundijal
StarSport

"Orlovi" nisu uspeli iz Beča da polete za Rusiju! Prva prilika za odlazak na Svetsko prvenstvo je propuštena pa će put na Mundijal Srbija tražiti protiv Gruzije kod kuće.

Za Austriju su golove davali Burgštaler u 25, Arnautović u 76. i Šaub u 90. minutu, a za Srbiju Milivojević u 11. i Matić u 84. minutu.

Da li je Austrija bila toliko bolja, ili je Srbija igrala toliko loše, tek jedino je golman Vladimir Stojković bio na visini zadatka. Da golman Partizana nije branio kako je branio, u mreži srpskog gola bi verovatno bilo još lopti.

Austrijanci su odigrali kao da su bodovi potrebni njima, a ne srpskoj selekciji. Flegmatična odbrana u kojoj je duvala promaja i nedostatak "herca" u napadu jasno su pokazali da je Austrija zaslužila pobedu.

Veliki broj srpskih navijača na stadionu Ernst Hapel je od samog početka utakmice počeo da pruža podršku "Orlovima". Nije to previše pomoglo Srbiji jer je već od starta meča Kajnc pokazao da će odbrana Srbije biti na velikom ispitu.

Posle nekoliko nezanimljivih minuta, Kajnc u sedmom minutu nakon jednog dobrog dodavanja saigrača izlazi sam kao "duh" ispred Stojkovića, šutira po sredini ali se Stojkoviću mora priznati da je reagovao izuzetno prisebno.

Nova dobra šansa za Austriju je bio pokušaj Arnautovića glavom. On je loptu zahvatio pored Baneta Ivanovića, a lopta je otišla tik pored gola Srbije.

Za šok na "Ernst Hapelu" se u 11. minutu pobrinuo Luka Milivojević. Aleksandar Mitrović je ostavio Kolarovu loptu na levoj strani, bek Rome je centrirao, lopta je došla do Milivojevića koji je sa dvadesetak metara poslao "žabicu" u malu mrežu Lindnera za prednost Srbije.

Gol nije poremetio Austrijance koji su preko Griliča, Baumgartlingera i Kajnca nastavili da prave probleme odbrambenoj liniji Srbije na čelu sa Nastasićem, Mitrovićem i Ivanovićem.

Danso je takođe imao odličnu šansu u 15. minutu i pokazao da u odbrani Srbije ima "promaje". Šutirao je sa sedam, osam metara i srećom promašio.

Usledilo je mirnijih desetak minuta sa nekoliko polušansi sve do gola Burgštalera u 25. minutu. Dansova lopta je preletela više od pola terena, uključujući i flegmatičnu odbranu Srbije u tom trenutku, sam ispred Stojkovića je izašao Burgštaler koji koristi svoju priliku i poravnava rezultat.

U međuvremenu se raduju Velšani i Irci jer su i jedni i drugi pobedili u svojim utakmicama pretposlednjeg kola pa zaostaju samo bod, odnosno dva u odnosu na našu selekciju.

Čak 42.400 ljudi je u 34. minutu još jednom uzdahnulo kada je Kolarov izveo slobodan udarac i centirao pravo na glavu Branislava Ivanovića. Ivanović je zahvata glavom i pogađa prečku.

Usledilo je nekoliko šansi na obe strane, ali se rezultat do kraja poluvremena u kome je Austrija bila bolji protivnika nije menjao.

Na početku drugog poluvremena, usledio je nešto mirniji period igre. Mada su Gaćinović i Tadić nagovestili da bi nešto moglo da se promeni u napadu Srbije, to se nije desilo jer su vrlo brzo Austrijanci preuzeli kontrolu igre i počeli da ređaju prilike pred golom Srbije i prete Stojkoviću.

Srpski golman je bio odličan, ali nije mogao ni u drugom poluvremenu da odbrani sve. Prvo je fenomenalno u padu do Arnautovića prosledio Burgštaler, a Arnautovića nije ispratio Nastasić pa je u 76. minutu Austrija preokrenula rezultat. Arnautović se nije radovao ali to nije mnogo pomoglo jer je Srbija bila pred porazom.

Nije se mnogo toga promenilo u igri "Orlova" ni posle drugog gola Austrije. Austrijanci su igrali sa mnogo više energije, ali treba istaći pokušaj Tadića iz 83. minuta kada se istakao i Lindner. Golman Austrije nije uspeo da na isti način odreaguje i u sledećoj situaciji kada je Matić posle kornera iskoristio gužvu i sproveo loptu u mrežu.

Kada se činilo da je meč gotov i da će Srbija u Beograd protiv Gruzije otići sa dva boda prednosti u odnosu na Vels, Šaub centrira sa desne strane, lopta vara Stojkovića po treći put, a Austrijanci stižu do zaslužene pobede 3:2.

II poluvreme

90' GOOOOOOOL! Austrija opet vodi, 3:2. Šaub je centrirao, na tu loptu je izašao Arnautović, nije je dotakao ali je ona prevarila Stojkovića i pred nadoknadu vremena Austrija pred pobedom.

86' Srbija nešto bolja u nastavku, pokušao je iz daljine Tadić, ali je lopta išla preko gola.

84' GOOOOOOOOOOOOOOOL! Nemanja Matić posle gužve u kaznenom prostoru poravnava rezultat, 2:2! Lopta se nakon kornera odbila do prvotimca Mančester Junajteda, Matić se odlično snašao na petercu i ubacio loptu u Lindnerovu mrežu. Golman Austrije je prethodno odbranio dobar udarac Tadića iz neposredne blizine.

81' Gol koji su dali Austrijanci nije trgnuo "Orlove". Ilsanker je posle prekida pokušao glavom, ali lopta nije išla u gol.

77' GOOOOOOOOOOL! Arnautović daje gol za Austriju posle odličnog dodavanja iz prve Burgštalera. Nije se radovao zbog svog porekla, ali "Orlovima" to ne znači mnogo jer Austrija desetak minuta pred kraj vodi sa 2:1.

73' Ilsanker šalje dubinsku loptu Šaubu, precizan pas koji dolazi do Šauba, ali ne uspeva da ozbiljnije zapreti jer je na vreme zagrađen.

70' Pokušao je Milivojević. Konačno posle duže vremena pokušaj Srbije da napadne gol protivnika. Udario je Milivojević snažno ali sa veće udaljenosti i nepreciznije pa je lopta otišla preko gola. U međuvremenu je u igru ušao i Adem Ljajić umesto Antonija Rukavine.

66' Arnautović šutira. Kao da su Austriji potrebna tri boda, njeni fudbaleri tuku iz svih oružja. Lopta koju je iskosa sa leve strane uputio Arnautović je otišla pored gola.

63' Kako je samo lako Grilič došao do prilike za udarac! Odbrana Srbije se povlači previše ka svom kaznenom prostoru, Griliču je bio otvoren prostor da šutira, to je i učinio, a Stojković je i dalje jedini na visini zadatka. Problem je što ni napad ne igra najbolje.

60' Iz igre izlazi Florijan Kajnc koji je zadavao dosta problema odbrani "Orlova".

56' Strašna prilika za Arnautovića! Kajnc kroz sredinu ubacuje loptu na nju natrčava Arnautović, ali mu je Stojković istrčao i skratio ugao pa je još jednom spasio gol Srbije.

55' Dobra prilika za Srbiju, Kolarov se našao u kaznenom prostoru i šansi za gol, ali nije uspeo da ozbiljnije zapreti.

50' Duge lopte ne prolaze, posle faula Ilsankera na Tadiću pokušali su srpski igrači dugom loptom da ugroze Lindnera, ali bez uspeha. Jedina šansa stvorena pretnjom iz vazduha je bio pokušaj Baneta Ivanovića kada je pogodio prečku.

48' Srbija napada po desnoj strani lopta stiže do Gaćinovića koji je dobro uštopovan u kaznenom prostoru Austrije. Nakon toga se po dodavanju Tadić u šansi našao i Mitrović, ali je pokušao da dribla ulevo pa nije ni šutirao ka golu Lindnera.

I poluvreme

45' Kraj prvog poluvremena. Srbija je prva postigla gol, ali je odbrana tokom većeg dela prvog poluvremena reagovala vrlo loše. Jedini koji je kvalitetno odigrao čitavo poluvreme je golman Vladimir Stojković koji je Austrijancima "skinuo" nekoliko odličnih prilika.

42' Dobar pokušaj Kajnca sa malo veće udaljenosti u odnosu na šut s početka utakmice. Dobra odbrana Stojkovića.

40' Sjajan dribling Tadića kojim je izbacio svog čuvara na ivici šesnaesterca, šutirao i ovog puta je Lindner krajnjim naporom uspeo da reaguje i spreči gol.

36' Austrijanci ponovo dolaze u priliku za gol. Još jednom se "šetaju" kroz kazneni prostor i uspevaju da opasno zaprete golu Srbije. Još jednom sjajno reaguje Stojković.

34' Prečka za Srbiju! Čekali su "Orlovi" prekid posle jednog od oštrijih startova austrijskih fudbalera. Centirao je Kolarov sa mesta odakle ume i da šutira, loptu je u visini penala glavom dočekao Ivanović i pogodio prečku. Ovog puta je Lindmer imao sreće.

32' Mogao je da bude opasan napad u kome je Kolarov došao do kaznenog prostora, ušao unutra, ali su se potom spetljali srpski igrači, prekombinovali i na kraju nisu uspeli ni da šutiraju na gol.

29' Na stadionu Ernst Hapel je 42.400 navijača.

25' GOOOOOOOOOOL! Austrija izjednačava rezultat. Danso šalje dugu loptu koja preksače kompletnu odbranu Srbije, pa je Burgštaler ostao sam ispred Stojkovića i nije ponovio grešku Kajnca s početka meča. Šutira nisko u donji ugao i Stojković je nemoćan 1:1.

21' Nova dobra prilika za Austriju, Austrijanci su pretili iz kornera, ali je Branislav Ivanović na udarac Austrije reagovao i izbacio loptu van pa Stojković nije bio u opasnosti.

19' Dobar prodor Kajnca, centaršut koji niko u kaznenom prostoru Srbije niko nije ispratio. Austrija lako dolazi do gola Srbije i napada konkretnije iako "Orlovi" vode sa 1:0.

15' Opet prete Austrijanci! Danso je i pored pet ili šest igrača Srbije uspeo da sa sedam metara šutira na gol Stojkovića pa je još jednom Srbija imala sreće što lopta nije išla u mrežu.

11' GOOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Luka Milivojević fantastično šutira sa dvadesetak metara i njegova "žabica" pogađa malu mrežu gola Lindmera! Šutu Milivojevića je prethodio dobar centaršut Kolarova, a Milivojeviću je loptu prepustio Aleksandar Mitrović, 1:0.

9' I Arnautović u šansi! Šutirao je glavom Arnautović posle dobrog centaršuta svog saigrača i Stojković je ovog puta mogao samo nemo da posmatra kako lopta prolazi pored njegove leve stative. Sreća je poslužila Srbiju.

7' Šansa za Austriju pravo niotkuda! Kajnc je zaboravljen na levoj strani, ušao je u kazneni prostor i neometano šutirao, ali je Stojković bio priseban i odlično je odbranio. Istini za volju, delovalo je kao da je Kajnc malo nonšalantno šutirao

5' Dragović izbacuje loptu, ispred Rukavine u aut, Srbija je napala po desnom boku, ali se osim izblokiranog pokušaja Tadića ništa ozbiljnije nije desilo, Austrijanci uglavnom drže loptu, a igra se između dva kaznena prostora.

20.40 Igrači su izašli na teren, očekuje nas početak meča, ali pre toga intoniranje nacionalnih himni tokom kog se u Beču sa tribina ori Bože pravde. Pretpostavlja se da je na tribinama oko 20.000 srpskih navijača.

20.34 Utakmicu će uživo gledati i Žoze Murinjo, menadžer Mančester Junajteda i Nemanje Matića.

20.29 Izveštač B92.net javlja da se nešto više redara nalazi podno tribine na kojoj su smešteni srpski navijači.

20.22 Srpski sastav u napadu predovdi Aleksandar Mitrović, o povredi Filipa Kostića se dosta pričalo u prethodnom periodu a mladi vezista će biti na klupi.

20.14 Stadion građen između 1929. i 1931. godine se pola sata pre početka meča popunjava srpskim navijačima, igrači se zagrevaju. Na tribinama bi trebalo da bude više hiljada Srba. Kapacitet je 50.865 mesta.

20.00 Sve je spremno za odlučujuću utakmicu 'Orlova' na stadionu "Ernst Hapel".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1267 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve