Nova vest
Fudbal

Utorak, 05.09.2017.

16:30

Srbija pobedila u Dablinu,korak do Mundijala 2018.

Srbija je golom Aleksandra Kolarova pobedila Republiku Irsku u Dablinu - 1:0, u 8. kolu kvalifikacija, i stigla na korak od Svetskog prvenstva u Rusiji 2018.

Izvor: B92

Autor:B92

Srbija pobedila u Dablinu,korak do Mundijala 2018.
Foto: Starsport

"Orlovi" (18) sada imaju četiri boda više od drugoplasiranog Velsa (14), dva kola pre kraja takmičenja u grupi D, i narednu utakmicu 6. oktobra igraju protiv Austrije na njenom terenu, a tri dana kasnije u Beograd dolazi Gruzija.

Kolarov je postigao fantastičan gol na asistenciju Kostića, a situacija je mogla da se zakomplikuje posle isključenja Maksimovića u 68. minutu, ali su “Orlovi” imali znanja, strpljenja, sreće i golmana Vladimira Stajkovića, tako da je rezultat ostao 1:0.

Selektor Slavoljub Muslin odlučio se za četiri izmene u odnosu na prethodnu utakmicu sa Moldavijom. Pred gol se vratio Vladimir Stojković, Vuković je zamenio Nastasića, Milivojević je bio u igri umesto Gudelja, a Rukavina umesto Gaćinovića.

Prvu priliku na utakmici imao je Nemanja Matić već u trećem minute, ali je udarac lako izblokiran iako je igrač Junajteda bio u idealnoj poziciji, jer je stajao na ivici kaznenog prostora po sredini gola.

Irci su vrlo predvidiva ekipa, igraju uvek na isti način, ali kada su u pitanju centaršutevi i igra glavom onda se nije lako odbraniti od njih. Tako je bilo i u 10. minutu kada je Dafi reagovao na nabačenu loptu i ispred Stojkovića je poslao u gol, ali je bio u ofsajd poziciji, jer je zadnja linija "Orlova" odlično ispratila napad domaćina.

Čim bi “crveni” uspeli da se oslobode pritiska, usledio bi i ozbiljniji napad. Do poluvremena Srbija je imala dve dobre prilike za gol, ali nisu ih iskoristili Mitrović i Rukavina. U prvom slučaju Mitrović je slabo zahvatio loptu pa je golman Iraca uspeo da je skrene u korner, dok je u drugom slučaju Rukavina poslao loptu visoko preko gola.

Dušan Tadić je na početku drugog poluvremena solidnim udarcem najavio opasniju Srbiju, nego što je to bila u prvom delu igre. Ubrzo je stigla i potvrda.

Dugo je trajala akcija Srbije, odbranili su se u prvom trenutku Irci, ali je Kostić fantastično video utrčavanje Kolarova, produžio mu loptu, a ovaj je zakucao loptu pod prečku.

Tok meča:

90+5 Kraaaaaj, Srbija slavi u Dablinu.

90+5 Pritisak Iraca, može li Srbija da izdrži...

90' Istekao je 90. minut, sudija Čakir je produžio meč za pet minuta.

87' Srbija ima problem jer se Vuković vratio povređen na teren, s obzirom na to da je Muslin izvršio sve tri izmene. Vuković ne može ni da igra više u odbrani jher hramlje.

86' Marfi je imao fenomelanalnu priliku, ali je Stojković sjajno intervenisao.

79' Selektor Srbije je iz igre izveo Mitrovića u uveo podjednako ofanzivnog Prijovića, ali u 80. minutu Tadića zamenio Gudelj. Jedini cilj Srbije sada je da zaštiti svoj gol i sačuva prednost.

76' Irci traže kazneni udarac jer je Vuković rukama povukao Dojla pre nego što je intervenisao i glavom izbio loptu.

72' Muslin je bio prinuđen da zbog isključenja Maksimovića izvede iz igre ofanzivnog Kostića i uvede još jednog defanzivca Stefana Mitrovića. Srbija će igrati još zatvorenije i špokušavati da iz kontranapada još koji put ugrozi gol Iraca.

68' Crveni karton za Maksimovića! Defanzivac Srbije je pokušao da izbije loptu kao poslednji igrač odbrane ispred Dojla, ali je umesto lopte "pokupio" igrača Irske. Za Čakira nije bilo dileme, bilo je kontakta i odmah je pokazao crveni karton.

63' Irci prave prvu izmenu, umesto Hulahana je ušao Marfi.

55' GOOOOOOOL - Kolarov 1:0 za Srbiju. Dugo je trajala akcija Srbije, odbranili su se u prvom trenutku Irci, ali je Kostić fantastično video utrčavanje Kolarova, produžio mu loptu, a ovaj je zakucao pod prečku.

53' Longo ponovo šutira ka golu Stojkovića, koji je uspeo mirno da prihvati loptu. Previše centaršuteva ka našem kaznenom prostoru se dozvoljava Ircima, kao i "lakih šuteva". Neki bi mogao da bude i opasan...

47' Tadić odmah šutira ka golu, ali Rendolf sigurno interveniše.

46' Počelo je drugo poluvreme, nema promena u timovima.

45' KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 0:0

41' Kostić je pripremio odličnu priliku za Rukavinu, servirao mu loptu "na tacni", ali je Rukavina odigrao "pretvaranje" i poslao loptu preko gola, a verovatno i preko tribine.

36' Irci sa svih strana pokušavaju da ubace loptu u kazneni prostor. Za sada naša odbrana dobija vazdušne duele, ali čini se da igrači po bokovima "ne zatvaraju" dovoljno dobro centaršuteve.

32' Sjajna šansa za Mitrovića, ali golman Randolf je uspeo da loptu skrene u korner. Izmenili su pasove Matić, Tadić, Kostić, Mitrović je bio u sjajnoj poziciji, blizu gola, ali nije zahvatio loptu dovoljno jako da bi je poslao u mrežu.

25' Ekipa Slavoljuba Muslina za sada uglavnom vodi računa da ne primi gol, u pojedinim trenucima gosti se brane i da deset igrača. I Mitrović je čak na svojoj polovini terena. Epilog takve igre je nula udaraca u okvir gola posle 25 minuta igre.

20' Igrači Srbije dozvolili su Longu da se izbori za poziciju iz koje je neometano mogao da šutira ka golu, ali je Stojković uspeo da izbaci loptu u korner.

15' Domaćin igra agresivno, ali to mu ne daje neke velike rezultate pred golom Srbije. U isto vreme takvom igrom ne dozvoljavaju ni Srbiji da ozbiljnije organizuje napad, pa se igra "Orlova" svodi na polukontre i kontre.

10' Irci su vrlo predvidiva ekipa, igraju uvek na isti način, ali kada su u pitanju centaršutevi i igra glavom onda se nije lako odbraniti od njih. Tako je bilo i u 10. minutu kada je Dafi reagovao na nabačenu loptu i ispred Stojkovića je poslao u gol, ali je bio u ofsajd poziciji, jer je zadnja linija "Orlova" odlično ispratila napad domaćina.

3' Nemanja Matić je prvi imao priliku da ugrozi gol Iraca. Bio je u dobroj poziciji, šutirao je po sredini gola, ali nisko je uputio loptu ka golu, tako da je lako izblokiran njegov udarac.

* Selektor Slavoljub Muslin za utakmicu sa Republikom Irskom odredio je ovaj sastav: Stojković, Rukavina, Ivanović, Vuković, Kolarov, Matić, Milivojević, Maksimović, Kostić, Tadić, Mitrović.

Ako je suditi po sastavu, Slavoljub Muslin neće rizikovati, jer u timu ima veliki broj defanzivnih igrača, tako da je odlučio da Srbija strpljivo gradi igru i čeka priliku ili grešku protivnika da bi eventualno postigla gol.

To u jednu ruku može da bude dobro s obzirom na to da "Orlove" posle ovog susreta očekuju još dueli sa selekcijama Austrije (u gostima) i Gruzije (kod kuće), i važno je ostati neporažen, pa bi i remi u Dablinu bio solidan rezultat. S druge strane, kalkulisanje često može da se obije o glavu.

U slučaju da pobedi Irce, selekcija Srbije napravila bi ogroman korak ka Svetskom prvenstvu u Rusiji.

* Fudbalski savez Irske je potvrdio da su sve ulaznice prodate. Kapacitet "Aviva" stadiona je 51.700.

* Bliži se početak meča, atmosfera u Dablinu se podiže, pabovi su popunjeni, a navijači će uskoro krenuti ka stadionu "Aviva".

* Irci su saopštili tim koji će igrati protiv Strbije.

* Izveštač B92.net iz Dablina Nemanja Đorđević kaže da na ulicama nema previše navijača domaćih, šta više – verovali ili ne – srpski jezik može se čuti na svakom ćošku. Osim navijača iz Beograda, tu su i momci koji su se prethodnih godina raštrkali po Evropi, a tu je i grupica iz Banjaluke.

* Srbija (uključujući mečeve Jugoslavije) i Republika Irska odigrale su do sada osam utakmica. Srbija je pobedila tri puta, Irci dva puta, a tri puta je bilo nerešeno, uz gol razliku 11:9 u korist "Orlova".

* Reprezentacija Republike Irske nije izgubila takmičarsku utakmicu na domaćem terenu od kada je selektor Martin O' Nil. Irci imaju pet pobeda i četiri nerešena rezultata. Možda je vreme da konačno izgube utakmicu i u Dablinu.

* Utakmicu između Republike Irske i Srbije sudiće arbitar iz Turske Džunejt Čakir. On je jedan od najboljih svetskih sudija, ali mu je karijeru obeležila i gotovo neverovatna greška iz turske Superlige kada je dosudio kazneni udarac nakon što je golman udario loptu rukom (?!).

Srbiji je sudio u više navrata, a jedan od mečeva je i onaj u Zagrebu, kada je Srbija izgubila od Hrvatske 2:0 u kvalifikacijama za prethodno Svetsko prvenstvo u Brazilu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

788 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve