Nova vest
Fudbal

Nedelja, 27.08.2017.

17:52

Dobar fudbal i 'nula' u evropskom derbiju!

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana odigrali su bez golova (0:0) u 155. 'večitom derbiju' kojim je zatvoreno 7. kolo Superlige Srbije.

Izvor: B92

Autor:B92

Dobar fudbal i 'nula' u evropskom derbiju!
Starsportphoto

Dva najveća srpska kluba igrala su samo tri dana posle plasmana u grupnu fazu Lige Evrope, na stadionu 'Rajko Mitić' viđen je dobar fudbal, pa su falili samo golovi.

'Crveno-beli' bili su bolji rival, imali više dobrih prilika, posebno u prvom poluvremenu, ali su osim Vladimira Stojkovića, protiv sebe ovoga puta imali i očajan teren.

Ipak, biće zadovoljniji remijem jer su zadržali tri boda više u odnosu na najvećeg rivala – sada imaju 16 bodova i nalaze se na čelu tabele nacionalnog šampionata, dok su 'crno-beli' pet pozicija ispod sa tri boda manje.

Utakmica je počela žutim kartonom Evertona već u 50. sekundi, da bi nakon nekoliko minuta mirnijeg ritma, tempo počeo da raste. Pretežno su 'crveno-beli' bili ti koji su imali kontrolu nad duelom, pa je malo falilo da Đurđević postigne autogol kod kornera.

Uspeli su gosti da se oslobode pritiska i u sledećih desetak minuta prebace težište igre na polovinu protivnika, što je rezultiralo dvema sumnjivim situacijama u kaznenom prostoru Borjana, ali je sudija Danilo Grujić u oba navrata odmahivao rukom.

Usledio je novi talas napada tima koji vodi Vladan Milojević i nekoliko veoma dobrih šansi – Pešić je pogodio prečku sa ivice kaznenog, Boaćija je omela džomba u završnici, da bi Vladimir Stojković izrastao u heroja, kada je Srnić imao situaciju '1 na 1'.

Iako se očekivalo da ćemo u nastavku gledati jednako interesantan susret, to se nije dogodilo. Umor je stigao i jedne i druge, domaćin je opet bio nešto konkretniji, ali su se ipak opredelili za čuvanje rezultata. Najbolju šansu propustio je Gejlor Kanga u 62. minutu kada je šutirao pored gola, dok je sa druge strane najozbiljniji pokušaj imao Uroš Đurđević iz slobodnjaka.

Svetkovinu srpskog fudbala sudili su Danilo Grujić, kojem će to biti treći 'večiti derbi' u karijeri, a pomagali su mu mnogo iskusniji Dalibor Đurđević (16 derbija) i Nemanja Petrović (8 derbija). Sudije iza gola bili su Ilija Brdar i Nenad Đokić.

Kako je i sam Đukić naveo, oba kluba na reprezentativnu pauzu idu sa pozitivnim emocijama, a nastavak borbe u Superligi imaće za dve nedelje, kada prođe reprezentativna pauza.

Tok meča:

1' Partizanov Brazilac Everton dobio je žuti karton već posle 50 sekundi zbog izuzetno neopreznog starta nad Nenadom Krstičićem. Pokušao je "makazicama" da izbaci loptu, ali je šutnuo rivala direktno u lice.

3' Nije bilo potrebno mnogo vremena da 'crno-beli' uzvrate ispred protivničkog gola, a u centru pažnje bio je Sejduba Suma. Momak iz Gvineje je u stilu Ronaldinja prevario Vujadina Savića, koji, uprkos pritisku gostujućih igrača, nije dobio javnu opomenu.

Magiju omalenog plejmejkera pogledajte OVDE.

9' Prvi put su pripretili domaći – nakon kombinacije Krstičića i Kange, Gabonac je odložio loptu na desnu stranu do Boaćija. Ovaj je oštro centrirao na drugu stativu, gde je Pešić bio prekratak.

11' Nastavili su 'crveno-beli' da pritiskaju i u dva navrata bili blizu gola. Nakon centaršuta Krstičića iz prekida, lopta je pogodila Vujadina Savića, a u nastavku akcije je Boaćijev udarac iz teške situacije zatvorio Stojković. Zvezda je dobila korner, novi igrač tima je opet dobro ubacio, a Đurđević zamalo postigao autogol.

13' Prva problematična situacija pred golom Milana Borjana – Suma je dodao do Tavambe u kaznenom prostoru, gorostasni napadač je pao posle kontakta sa Donaldom, ali se sudija Grujić, koji je bio veoma blizu i dobro pozicioniran, nije oglasio.

17' Mnogo sreće za Partizan! Vladimir Stojković je loše reagovao na centaršut prezimenjaka iz rivalskog kluba, lopta mu je ispala do Pešića, ali je nakon karambola uspeo da je uhvati.

20' Domaći fudbaleri bili su u napadu, ali je od izgubljene lopte na ivici kaznenog krenula opasna kontra ka suprotnom golu. Povukli su je Suma i Everton, ali je najskuplji igrač kluba loše dodao do Tavambe.

U međuvremenu su se probudili gostujući navijači i automatski je atmosfera postala mnogo uzavrelija

22' Tome je doprinela i nova diskutabilna situacija u kaznenom prostoru Zvezde. Marko Janković je prošao po levoj strani i krenuo da pretrči Le Taleka, kada je došlo do kontakta. Defanzivac 'crveno-belih' je pokušao da izbegne rivala, sklonio se, a ofanzivni vezista Partizana je pao. Sudija Grujić je momentalno dotrčao do njih i crnogorskom igraču pokazao žuti karton zbog simuliranja.

Obe diskutabilne situacije možete pogledati OVDE.

33' Ušlo se u nešto mirniji ritam, a onda je velika šansa za Zvezdu prodrmala atmosferu. Krstičić je dobio dodavanje sa desnog boka i poveo loptu kroz razređenu odbranu protivnika. Doturio je levo do Pešića, nekadašnji napadač Jagodine i Tuluza iz prve je gađao suprotni ugao, ali je evrogol sprečila prečka.

36' Samo tri minuta kasnije nova prilika za tim Vladana Milojevića – sevnula je brza kontra sa jedne na drugu stranu, Krstičić je prosledio desno do Boaćija koji je imao otvoreni put, ali kada je hteo da šutira, lopta je odskočila od džombe i Ganjanin je potpuno promašio.

Opširnije o užasnom terenu na stadionu 'Rajko Mitić' pročitajte OVDE.

37' Prilika sada i na drugoj strani, pošto je Đurđević oduzeo loptu na nekih 40 metara i prosledio je do Sume. On je nastavio ka golu i odložio na levi bok do Miletića, kojem je opet teren onemogućio bolju završnicu.

39' Nastavile su prilike da se ređaju, ponovo ispred gola Vladimira Stojkovića koji je izrastao u heroja Partizana. Kanga je idealno proigrao Srnića, ovaj bio 'oči u oči' sa protivničkim čuvarem mreže, ali je golman reprezentacije sjajno utrčao u noge i spasao sigurno vođstvo Zvezde.

45' Do kraja poluvremena nije bilo previše prilika, pa se, uprkos velikom broju prilika, na odmor otišlo najnepopularnijim rezultatom.

49' Drugo poluvreme počelo je u istom ritmu kao prvo – brzim kontrapadom Crvene zvezde. Radin je izgubio loptu, oborio Krstičića zbog čega je dobio žuti karton, a u nastavku akcije Boaći nije dobio odgovarajuće dodavanje.

56' Iako su domaći imali terensku inicijativu, u prvih desetak minuta nije bilo značajnijih prilika. Gejlor Kanga je dvaput pokušao sa distance, nije bio ni blizu uspešan kao protiv Krasnodara.

63' Tek posle više od 15 minuta igre u nastavku videli smo prvu ozbiljnu priliku pred golom Stojkovića. Krstičić, od kojeg kreće gotovo svaka akcija 'crveno-belih', poslao je dugu loptu na desni bok. Srnić je inteligentno spustio do Kange koji šutira iz drugog plana, ali metar pored gola.

66' Prva izmena u Zvezdi – Nemanja Radonjić, koji je nastupao u mlađim kategorijama Partizana, zamenio je Aleksandra Pešića.

67' Momentalno je na drugoj strani reagovao Miroslav Đukić, koji je umesto Sume uveo kapitena Sašu Ilića. Momak iz Gvineje vidno je nezadovoljan što napušta teren.

69' Tavamba je izborio slobodnjak sa dobre pozicicije, ali je udarac Đurđevića sa 25 metara otišao preko prečke.

77' Spomenute izmene nisu mnogo uticale na ritam meča, tačnije nije ga ni bilo, pa je Milojević napravio još jednu. Umesto debitanta Krstičića, na teren je ušao Nenad Milijaš.

81' Poklonjen faul na 40 metara Zvezda je iskoristila na najbolji način jer je Đurđević igrao rukom na ivici kaznenog prostora, u pokušaju da izbaci centaršut Milijaša. Iznenađujuće, šutirao je Donald iz odlične pozicije, ali je to učinio izuzetno loše i pogodio živi zid.

Desetak minuta pre kraja utakmice 'grobari' su započeli veliku bakljadu na južnoj tribini i vidljivost na terenu je bila smanjena. U 83. minutu sudija Grujić je nakratko prekinuo igru zbog toga što je jedna baklja završila na travi.

90+2' Do kraja susreta nije bilo previše uzbuđenja, a obe ekipe su se opredelile da sačuvaju svoj gol i ne srljaju u napad. Sudija Danilo Grujić produžio je utakmicu samo dva minuta i, prema izjavama nakon poslednjeg zvižduka, treneri obe ekipe su zadovoljni remijem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

637 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve