Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 03.08.2017.

18:00

Maestralna Crvena zvezda na korak do Lige Evrope!

Crvena zvezda plasirala se u četvrto, poslednje kolo kvalifikacija za Ligu Evrope pošto je i u Pragu savladala Spartu – 1:0 (1:0)!

Izvor:

Autor:

Maestralna Crvena zvezda na korak do Lige Evrope!
crvenazvezdafk.com

Ekipa Vladana Milojevića je, posle trijumfa od 2:0 u Beogradu, odigrala još jedan odličan meč i potpuno zasluženo prvi put od 2012. godine stigla na korak do ulaska u grupnu fazu najmasovnijeg evropskog takmičenja.

Jedini pogodak pred 16.00 navijača na 'Generali Areni' postigao je neverovatni Ričmond Boaći u 19. minutu, što je Ganjaninu već šesti pogodak u Evropi od starta sezone.

Crveno-beli gotovo sigurno neće biti nosioci na žrebu, koji je na programu u petak u Nionu od 13 časova, u kom će se naći i Partizan, dok za crno-bele i dalje postoji nada da 'pređu crtu'.

Vicešampion Srbije odigrao je veoma zrelo u revanšu, pošto je kao i pre sedam dana u Beogradu odmah preuzeo posed lopte, a nedugo zatim počeo i da preti. Kao i u prvom susretu, Gelor Kanga i Ričmond Boaći bili su veoma raspoloženi za igru, da bi upravo Ganjanin imao prve dve velike prilike za svoj tim.

Još jednom, kao i na Marakani, Gabonac je lukavo izveo prekid na polovini terena u četvrtom minutu, Boaći stigao pre lopte pre Dubavke, ali nije uspeo da mu je proturi kroz noge. Već u sledećem napadu, posle udarca iz ugla, lopta još jednom dolazi do najboljeg strelca gostiju, a njegov udarac iz voleja iz okreta odlazi zamalo pored gola.

Ipak, sve što je do tada propustio nadoknadio je u 19. minutu, posle školske akcije crveno-belih u tri poteza. Posle oduzete lopte na sredini terena, Filip Stojković poslao je divan dugačak pâs ka Slavoljubu Srniću, ovaj je stigao tik uz golaut liniju i poslao po zemlji u peterac – odakle je Boaći lako šalje u mrežu.

Pokušao je tim Andree Stramačonija odmah da odgovori, ali su gosti svaki put pravovremeno reagovali, nedozovoljavajući rivalu ni da ozbiljnije pripreti, da bi šansu da sve praktično reši posle prvog poluvremena propustio Branko Jovičić pet minuta pre odlaska na odmor.

Posle još jedne idealne kontre, Kanga je izbacio neumornog zadnjeg veznog samog pred gol gostiju, bivši igrač Amkara iz Perma ušao je u kazneni iskosa s leve strane i lepo gađao dalji igao, ali je lopta otišla zamalo pored stative.

Nije se Zvezda povukla ni na startu nastavka, štaviše – pošto se oslobodila novog pritiska Sparte povratila je dominaciju na sredini terena, čekajući šansu za drugi gol.

Ali, osim nekoliko sporadičnih pokušaja s obe strane, pravih uzbuđenja nije bilo sve do ulaska u poslednjih petnaestak minuta igre, kada je sve već bilo gotovo – što je bilo jasno i domaćim navijačima, koji su u velikom broju napustili stadion.

Međutim, bilo je uzbuđenja, gosti su čekali poslednji zvižduk, a domaći krenuli iz sve snage kako bi barem izbegli poraz. Pala je ekipa iz Beograda i na fizičkom planu, pre svega zbog visokog ritma koji je forsirala uz konstantni presing, ali sjajni Milan Borjan nije dozvolio da mu se mreže zatrese.

Tal Ben Haim pogodio je stativu, pre nego što je golman kanadske reprezentacije vrhunskim refleksom izbacio loptu preko prečke, posle pokušaja Davida Lafate glavom. Isto je ponovio i u još dve situacije, pa je totalno slavlje svih u crveno-belom u glavnom gradu Češke moglo da počne.

Kako javlja naš Miloš Ljubisavljević iz glavnog grada Češke, na ulicama, na i oko stadiona prisutan je bio veliki broj pripadnika policije, kako se eventualno ne bi ponovila situacija iz 2009. godine, kada je Zvezda poslednji put igrala u Pragu.

Tada je došlo do sukoba sa policijom, da bi se koškanje pretvorilo u opštu tuču u centru grada, a tom priliko uhapšeno je oko 50 navijača našeg tima.

Crvena zvezda je imala podršku preko 2.000 hiljade svojih navijača, koji su doputovali mahom iz Beograda, ali tu je i značajan broj onih koji su stigli sa raznih krajeva Evrope.

KRAJ – Prvi put od 2012. godine i nesrećne eliminacije od Bordoa, Crvena zvezda će potpuno zasluženo igrati u plej-ofu za plasman u grupe Lige Evrope. Vicešampion Srbije odigrao je gotovo savršenih 180 minuta protiv renomiranog protivnika, koji je samo u prethodnih mesec dana potrošio preko deset miliona evra za pojačanja, ujedno osvojivši i novih šest bodova za klupski koeficijent.

90' IZMENA – Milojević je rešio da 'kupi' još nekoliko minuta svojim igračima time što je i on izvršio treću izmenu, umesto Nemanje Milića ušao je Marko Gobeljić.

86' – Naš tim se i dalje grčevito branio, čekajući poslednji zvižduk sudije, a samo zahvaljujući neverovatnom Borjanu uspeli su i da sačuvaju svoju mrežu jer je golman reprezentacije Kanade izašao kao pobednik u još dve veoma opasne situacije.

82' – Nastavila je Sparta da preti, ali je i Borjan nastavio da blista, 'skinuvši' još jedan čist pogodak posle oštrog udarca sa pet metara. Gotovo svi najverniji navijači domaćih napustili su stadion, dok potencijalni problem

81' IZMENA Prvi pravi problem za goste javio se u samom finišu meča, pošto se Ričmond Boaći požalio na povredu prepona, a Milojević na teren odmah poslao Aleksandra Pešića.

80' Domaći su krenuli na sve ili ništa, ali im ni to nije donelo barem utešni pogodak, iako su bili najbliži tome na meču. Najpre je Ben Haim lepo gađao sa desetak metara i zatresao stativu, da bi samo minuta kasnije Lafata još bolje šutirao glavom, a Borjan maetralnim refleksom sprečio gol.

70' – Kada se oslobodila novog pritiska Sparte, Zvezda je ponovo bila ta koja je kotrolisala ritam i dešavanja na terenu, a uskoro je stigla i do novih prilika, ali se Dubravka istakao sa dve lepe intervencije.

67'IZMENE – Stramačoni je shvatio da nema šta da čeka više, pa je izvršio i treću izmenu, želeći da uvođenjem Tomaša Rosickog nešto promeni. S druge strane, aktivirao se i Vladan Milojević, i na teren, na mesto Slavoljuba Srnića, poslao Nemanju Radonjića.

65' – Domaći su polako počeli da gube živce zbog nemoći, što je kulminiralo nesportskim potezom Frideka i saplitanjem Vujadina Savića van terena. Međutim, arbitar iz Francuske odlučio je samo da upozori vezistu Sparte.

61' IZMENA – Italijan je nedugo posle prve posegnuo i za drugom promenom, napadača je zamenio napadač – umesto Marka Janka ušao je David Lafata.

58' – Sparta nije odustajala od napada preko bokova, što su gosti i dalje bez većih problema odbijala, preteći povremeno iz kontri. Crveno-beli se trude da što više uspore tempo meča, sa ciljem da iz nove kontre i definitivno overe prolaz u narednu rundu kvalifikacija.

52' – Kao i u Beogradu, Zvezda je nastavila da napada i posle vođstva, odnosno i u prvih desetak minuta nastavka. Gosti su za kratko vreme izveli dva kornera, dok je najbolju šansu za drugi pogodak imao Jovičić, a njegov udarac glavom sa sedam, osam metara završava u spoljnom delu mreže.

46'IZMENA – Trener domaćih reagovao je izmenom već na startu drugog poluvremena, pa je na teren umesto Vaslava Kadelaca ušao Izraelac Ben Haim.

POLUVREME – U poslednji 120 sekundi igre u prvom delu meča videli smo prvu pravu šansu za domaće, koju je Borjan osujetio pravovremenim izletanjem, pre nego što je odbrana izbacila loptu iz kaznenog, ali je mnogo opasnije bilo na drugoj strani. Kanga je bio brži od istrčalog golmana rivala, posle nove munjevite kontre, međutim – okliznuo se u želji da stigne do lopte i pošalje je u prazan gol.

40' – Sve je praktično moglo da bude gotovo u pet minuta pre odlaska na odmor, da je Branko Jovičić uspeo da završi još jednu odličnu kontru svog tima. Ponovo je to bila akcija iz tri poteza, neumorni vezista ušao je iskosa u kazneni, Dubravka je izašao, a Jovičić zamalo bio neprecizan u pokušaju da pogodi dalju 'malu' mrežu.

30' – Domaći su odmah po primljenom pogotku automatski preuzeli kontrolu, ali je u tome bilo i odluke gostiju da se povuku posle stečene prednosti. Sparta je takođe pritiskala uglavom preko krila, a odbrana Zvezde uvek imala spreman odgovor u defanzivi, dok se isticao i Borjan pravovremenim istrčavanjima.

19' – Sparta je u međuvremenu uspela da preuzme kontrolu, odnosno da prvi put uposli Milana Borjana, ali je to Zvezdi pružilo dodatni prostor za kontru, kontru koja je gostima donela vođstvo.

Crveno-beli su odigrali školsku kontru – Filip Stojković poslao je idealan dugačak pâs sa svoje polovine, Slavoljub Srnić stigao loptu tik uz gol aut liniju i poslao je po zemlji na drugu stranu peterca, odakle neverovatni Ričmond Boaći lako pogađa mrežu, za svoj već šesti gol u Evropi ove sezone – 0:1!

10' – Crveno-beli su se oslobodili početnog pritiska i nastavili da prete golu domaćina. Uglavom su to bile akcije preko krila, posle kojih je lopta išla na Boaćija, koji sada grudima proigrava Kangu – udarac Gabonca izblokiran je, a isti ishod bio je i posle šuta Branka Jovičića na odbijenu loptu.

5' – Sparta je krenula onako kako je Italijan i najavio, veoma ofanzivno, ali je Crvena zvezda bila ta koja je propustila dve velike šanse za vođstvo.

Najpre je u trećem minutu, kao i u prvom susretu, Gelor Kanga lukavo izveo prekid na pola terena, Ričmond Boaći izašao je sam ispred Dubravke, ali nije uspeo da mu proturi loptu kroz noge, pa je ona završila u korneru.

Upravo posle udarca iz ugla Ganjanin je imao novu veliku priliku – ovoga puta je dobio loptu na ivici kaznenog, lepo je primirio i uhvatio volej iz okreta, ali lopta odlazi zamalo pored stative.

Delije su 45 minuta pre početka susreta polako počele da kače zastave i zauzimaju svoja mesta na ćošku severne tribine, a od strane domaćih 'ultrasa' pozdravljeni su aplauzima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

523 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve