Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 27.07.2017.

12:11

Zvezda ili Sparta: Odbrana "kuće" u sezoni kupanja

Crvena zvezda u prvom meču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope dočekuje u svojoj 'kući', na stadionu "Rajko Mitić", prašku Spartu.

Izvor: MLJ

Autor: MLJ

Zvezda ili Sparta: Odbrana
StarSport

Crveno-beli se prvi put u zvaničnoj evropskoj utakmici sastaju sa Spartom, a četvrti put sa nekim češkim timom.

U dva od tri dosadašnja okršaja protiv čeških ekipa Zvezda se nije proslavila pa su njeni fudbaleri pognutih glava izlazili sa terena.

U nekim srećnijim vremenima, s početka osamdesetih godina prošlog veka, Zvezda je prvi put igrala protiv jedne od čeških ekipa u Evropi.

Ulog je bio veći, a protivnik je u osmini finala Kupa evropskih šampiona bio Banjik iz Ostrave. Nije počelo dobro za crveno-bele.

Prva utakmica 21. oktobar 1981. i poraz od 3:1 bili su razlog za velike glavobolje ekipe u kojoj su tada igrali Dušan Savić, Vladimir Petrović, Boško Đurovski...

Gostovanje u Ostravi je zaboravljeno već dve nedelje kasnije jer se očekivao revanš na Zvezdinoj "Marakani".

Zvezda je povela već posle 15 minuta igre posle neobične "kombinacije" Milka i Boška Đurovskog.

Milko Đurovski se lepo snašao na "petoparcu", jedna finta, druga, šut i odbrana golmana, pre nego što je odbijenu loptu dočekao Boško i doneo ranu prednost.

Dušan Savić i Vladimir Petrović su u drugom delu dali još dva gola za crveno-bele i Zvezda je prošla dalje. Prvo je pogodio Savić u 51, a onda i Petrović 11 minuta kasnije.

Prolaz kroz iglene uši pre skoro 36 godina je i jedini trijumf Zvezde protiv čeških klubova. Čekalo se posle toga četvrt veka na naredni duel. I manji ulog jer je bila reč o kvalifikacijama i niži rang takmičenja.

Protivnik Slovan iz Libereca. Zvezda je prethodno ispala u četvrtom kolu kvalifikacija od Milana pošto je pokazala zube italijanskom gigantu. Poražena je od Italijana sa 1:0 i 2:1, ali je ekipa predvođena Žigićem, Jankovićem, Bastom, Milovanovićem, Biševcem i Đokićem pokazala solidan otpor timu koji se preko Zvezde plasirao u LŠ i osvojio je te sezone.

Sa Slovanom se porazi od 2:0 i 2:1 svakako nisu očekivali. Jedini gol u dvomeču protiv Milana je dao Đokić, a jedini strelac protiv Slovana je bio Ailton.

Treći i sada pretposlednji okršaj sa češkim ekipama se desio protiv Slavije iz Praga 2009. godine. Sa klupe je tada ekipu predvodio čovek koji je bio strelac u jedinoj pobedi Zvezde nad Česima, Vladimir Petrović Pižon.

Posle neverovatnog preokreta protiv Dinama iz Tbilisija (2:0 u gostima, 5:2 na Marakani) Zvezda je u dobrom raspoloženju dočekala Slaviju.

Zvezda je prva išla "na noge" rivalu. Dvadesetog avgusta 2009. godine je Pižonov tim ponovo poražen, sada sa 3:0.

Posle 2:0 na poluvremenu trebalo je dati jedan gol, dobru šansu je potom propustio Marko Blažić, a onda je Slavija preko Vičeka postigla gol i još jednom eliminisala Zvezdu u sezoni kupanja ukupnim skorom 4:2.

Crveno-belima sa Spartom sledi prvi okršaj. Obnovljen tim u kome ima mnogo novih igrača i u kome su se pojedine novajlije poput Jovičića već dobro pokazale, a drugima kao što je Rikardinjo treba još vremena, pokušaće da napadne Spartu.

Česi su pojačanja pred evropske duele tražili uglavnom u Francuskoj, Izraelu, Tuskoj, a jedan od opasnijih igrača će im biti Srđan Plavšić, doskorašnji igrač Crvene zvezde. Večeras od 20 sati i 30 minuta dobijamo odgovor na ptianje hoće li Zvezda srušiti "tradiciju" staru 36 godina i za promenu steći prednost pred revanš.

Za promenu, ovog puta prvi meč igraju kod kuće koju će pokušati da odbrane i osvoje tri boda, a onda u Češkoj šta bude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve