Nova vest
Fudbal

Utorak, 27.06.2017.

08:44

Katar platio 2M$ ćerki čelnika FIFA za SP 2022.

Nemački mediji objavili su dokumenta koja potvrđuju korupciju prilikom izbora za domaćina FIFA Svetskog prvenstva 2022. godine.

Izvor: AK

Autor: AK

Katar platio 2M$ ćerki čelnika FIFA za SP 2022.
Foto: Getty images

Bild je objavio "zaraškani" izveštaj čiji je autor bio bivši nezavisni etički istražitelj Majkl Garsija.

Između ostalog, navodi se da je navodno plaćeno dva miliona dolara desetogodišnjoj ćerki jednog zvaničnika FIFA.

Garsija se povukao u decembru 2014. protestujući zbog upotrebe njegovog izveštaja u procesu nadmetanja, koji je FIFA objavila u "pravno odgovarajućoj verziji".

U toj verziji na 42 strane Katar je oslobođen optužbi za korupciju. Bild je najavio objavljivanje kompletnog Garsijinog izveštaja na 403 strane u utorak.

Nemački dnevnik dvtri da su trojica zvaničnika FIFA letela na zabavu u Rio de Žaneiru privatnim avionom koji pripada Fudbalskom savezu Katara pred glasanje za domaćinstva Mundijala 2018. i 2022.

Navodi se i da je fudbalska akademija iz Katara "Aspire" na odlučan način manipulisala članovima FIFA koji su imali pravo glasa.

Garsija je nakon objavljivanja FIFA verzije njegovog izveštaja rekao da je ona nepotpuna uz mnoge pogreške predstave, a FIFA su posebno kritikovali predstavnici Engleske ističući da je on "politički motivisani pokušaj manipulacije ljudi".

Francusko tužilaštvo sprovelo je svoju istragu u vezi sa izborom Rusije za domaćina SP 2018. i Katara 2022, a jedan od svedoka u aprilu je bio i bivši predsednik FIFA Sep Blater.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve