Nova vest
Fudbal

Subota, 03.06.2017.

08:58

Finale LŠ – Napad ili odbrana, Ronaldo ili Bufon?

Real Madrid i Juventus boriće se za titulu šampiona Evrope u subotu od 20:45 časova u Kardifu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Finale LŠ – Napad ili odbrana, Ronaldo ili Bufon?
Foto: Getty images

"Kraljevski" klub brani titulu, a do novog finala stigao je sa osam pobeda uz samo jedan poraz na 12 utakmica i gol razlikom 32:17.

"Stara dama" je na 12 susreta ostvarila devet pobeda bez poraza uz impresivnu odbranu za gol razliku 20:3.

Real se bori za 12. titulu prvaka Evrope, pokušaće da postane prvi tim koji je odbranio "ušati" trofej od osnivanja Lige šampiona, dok Juve igra za svoju treću krunu.

Finale Real – Juve u Kardifu je repriza finala LŠ iz 1998. godine kada je Predrag Mijatović golom u 66. minutu u Amsterdamu doneo Madriđanima prvu titulu posle 32 godine.

"Utakmicu čekamo mirni i u tišini. Za ovo smo radili cele godine i uradićemo sve da donesemo trofej kući. Neće biti lako, pošto Real brani titulu, ali znamo šta smo gradili ove sezone i to ćemo pokušati da prikažemo. Još nisam doneo odluku o sastavu tima, utakmica može da traje 90 ili 120 minuta. U poslednja tri, četiri meseca smo promenili stil igre. Ako pokušavaš da pobediš u 90 minuta, potreban ti je odredjeni sistem igre ali i izmene. Moram da razmotrim obe opcije kako bi moj tim bio britak", rekao je trener Juventusa Masimilijano Alegri.

Oba tima u finale ulaze kao šampioni svojih zemalja, dok je Real osvojio prvu u Španiji posle pet godina, Juventus je šestu sezonu u nizu najbolji u Italiji.

"Za ovo smo radili cele godine. Svi trofeji i sve pobede koje smo ostvarili ove sezone su bili neka vrsta treninga za ono što će se dogoditi sutra. Moramo da pobedimo. To je jedna utakmica, moraš da je analiziraš i odlučiš kada da napadneš, kada da se braniš, a ako to budemo uspeli, imaćemo šansu. Ali, moramo da se opustimo i da verujemo da možemo da osvojimo trofej", dodao je Alegri.

Juventus je poslednji put igrao u finalu Lige šampiona 2015. godine, kada je izgubio od Barselone sa 3:1.

"Mi smo 2015. godine zasluženo igrali u finalu, ali možda nismo bili jako motivisani, možda nismo imali dovoljno samopouzdanja posle nekoliko godina mučenja u Ligi šampiona. Tada nismo slučajno ušli u finale, ali nismo očekivali da ćemo pobediti. Ove godine je drugačije. Prošle godine smo imali dobru sezonu u Ligi šampiona, u poslednjem minutu smo izgubili od Bajerna i postepeno napedujemo. Sada je potpuno drugačije", rekao je trener Juventusa.

Real je postigao gol u poslednjih 70 takmičarskih utakmica, a Juventus je primio samo jedan gol u šest utakmica nokaut faze.

"Čuo sam da ljudi pričaju da je Juventus izgubio šest finala, ali to je istorija, niko ne razmišlja o onome što se dogodilo pre 15, 20 ili 50 godina. Sutra je drugačija utakmica. Možda Real sutra neće postići gol", dodao je Alegri.

Upitan da li može da osvoji "triplu krunu" i ponovi uspeh Intera iz 2010. godine, Alegri je rekao da o tome nije razmišljao.

"Uvek idem utakmicu po utakmicu. Osvojili smo prvenstvo i Kup i to je već izvanredna sezona. Sutra ćemo pokušati da je učinimo boljom", dodao je trener "Stare dame".

Kapiten Juventusa Đanluiđi Bufon rekao je danas da njegovi fudbaleri osećaju veliki entuzijazam i da ne smeju da budu uplašeni pred finale Lige šampiona protiv Real Madrida.

"Moramo da verujemo u sebe i svoje mogućnosti. Imamo samopouzdanje, ali treba da ostanemo skromni. Kada shvatite da previše osećate strah, morate da probate da ga smanjite, tako što ćete da razimislite o tome ko ste i šta zapravo", rekao je Bufon na konferenciji za novinare u Kardifu.

Neizbežno je bilo pitanje vezano za zvanično najboljeg fudbalera sveta Kristijana Ronalda, za koga je Bufon rekao da je primer svima.

"Ronaldo je model, primer svima nama. Igrači poput Ronalda su osvojili mnogo toga i od njih možete mnogo toga da naučite", rekao je Bufon.

On je takodje pohvalno govorio i o treneru španskog kluba Zinedinu Zidanu, koji je deo igračke karijere proveo upravo u Juventusu.

"Imao sam šanse da igram protiv velikih rivala. Često je posle odlične karijere sledeći korak klupa. Prošlo je 11 godina od finala Svetskog prvenstva izmedju Italije i Francuske i nisam iznenadjen što Zidan trenira Real. Njegove sposobnosti... On je pobednik. Takav je bio kao igrač, takav je i sada", rekao je golman Juventusa.

Desni bek Juventusa Dani Alves, koji je do prošle sezone igrao za Barselonu, najvećeg rivala Real Madrida, rekao je da će utakmica u Kardifu biti posebna za njega.

"Sama činjenica da ćemo igrati protiv Reala za mene predstavlja nešto posebnije. Igraćemo protiv tima sa mnogo iskustva. Gladni smo, imamo energiju i nadam se da je vreme da Juventus osvoji trofej. Nismo uplašeni", rekao je Alves.

Brazilski fudbaler je kazao da će se dobro naspavati, što je savetovao i saigračima.

"Kada se probudiš, počinje težak rad. Nisam ja niko da bilo koga savetujem, posebno ne one koji su toliko toga postigli. Ja sam večni šegrt, uvek učim i naučim iz iskustava svojih saigrača. Naša snaga je grupa, ujedinjeni smo i mogaćemo da budemo sigurni da smo tim, kako bismo povećali šanse", istakao je Brazilac.

Trener Reala Zinedin Zidan istakao je da u finalu Lige šampiona nikad niko nije favorit.

"Svi znamo koliki je pritisak u Real Madridu. Mi smo uvek favoriti, ali u stvarnosti, u finalu nema favorita. Nismo favoriti, ali nije ni Juventus. Šanse su 50-50. Ali, ponovo smo u finalu i sve je moguće. Ove sezone smo obavili mnogo posla, osvojili smo titulu u Primeri i ušli u finale Lige šampiona. Najvažnije je da smo svi spremni", rekao je Zidan.

Real će pokušati da postane prva ekipa koja je odbranila trofej u Ligi šampiona. "Kraljevski" klub je do sada osvojio 11 trofeja prvaka Evrope, a Juventus dva.

"Ništa nećemo menjati. Pričaćemo o utakmici i to je sve. Ništa se ne menja, ništa ne bi trebalo da se menja. Radićemo stvari onako kako uvek radimo i videćemo", naveo je bivši fudbaler Juventusa i Reala.

"Naravno, igra na sredini terena je veoma važna. Mnogo je teško sprečiti protivnika da postigne gol. Možeš da igraš fantastično 80 ili 90 minuta i na kraju da primiš gol i to je to. Ali, to želiš od svojih napadača. Tokom karijere mi je bilo teško, ne da asistiram, a postigao sam i nekoliko važnih golova, ali ne mnogo golova", dodao je Zidan.

Zidan nije želeo da otkrije koji tim će izvesti sutra, pošto mediji nagadjaju da li će igrati Isko ili Garet Bejl.

"Oni mogu i zajedno da igraju, a sve je moguće. Ono što je dobro je to što su svi moji igrači spremni i žele da igraju. Ne samo psihički, oni moraju da budu spremni i fizički. To me sada najviše zanima, svi su u dobroj formi i na visokom nivou", naveo je trener Reala.

Zidan je pohvalio svog ključnog igrača Kristijana Ronalda.

"Kristijano Ronaldo bi bio zvezda da smo igrali zajedno, pošto on postiže golove. To je najvažnije, postići golove i sprečiti golove. Očekujem otvorenu utakmicu. Živeo sam i igrao u Juventusu i znam da oni ne igraju samo defanzivno. Kristijano je dobra osoba, pošto brine za druge. Najvažnije je ono što on radi profesionalno. On uvek želi više. Čaki i na treninzima želi da pobedi. On ima nešto u sebi, rodjeni je vodja, posebno na terenu", dodao je Zidan.

Bivši kapiten francuske reprezentacije rekao je da svi očekuju od Reala i Juventusa odličnu utakmicu.

"U fudbalu moraš da daš sve od sebe. Izgubio sam mnogo utakmica i znam da je moguće izgubiti. Isto je za Juventus. Pokušaćemo da igramo našu igru, znamo da ćemo igrati protiv sjajnog tima", naveo je Francuz.

"Da ste mi kao detetu rekli da ću doživeti sve ovo, ne bih vam verovao. Ali, proživeo sam to, živim i uživam. Uživam u svemu što nam se dogadja, ja sam samo trener, jedan od mnogih. Zaista je lepo što ponovo igramo u finalu i kao u Milanu, spremni smo da igramo" dodao je Zidan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve