Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 11.05.2017.

12:55

Zarada fudbalskih agenata veliki "trn u oku"

Istraga FIFA povodom transfera Pola Pogbe iz Juventusa u Mančester Junajted zbog procenta koji je pripao njegovom agentu pokrenuo je raspravu o ulozi menadžera.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Zarada fudbalskih agenata veliki
Foto: EPA/OLIVIER ANRIGO

Pogbin agent Mino Rajola će dobiti oko 50 miliona evra za povratak svog klijenta na Old Traford, prema pravilima Premijer lige to nije sporno, ali za FIFA jeste Rajolina uloga u Juventusu, čiji je zvanični savetnik, što je sukob interesa.

Pre nekoliko godina FIFA je pokrenula "kampanju" protiv sve veće uloge agenata u transferima igrača i zabranila vlasništvo treće strane (TPO) nad pravima na fudbalera, nakon što se ustalio trend, posebno u Južnoj Americi, da klubovi dobijaju samo mrvice od ogromnih transfera jer je igrač u "vlasništvu" individualnog investitora.

Jedan od svežijih primera takvog poslovanja je napadač Liverpula Roberto Firmino, za čiji su dolazak "redsi" platili 35 miliona evra, ali je njegov dotadašnji klub Hofenhajm imao pravo na tek osam.

Zbog tog pravila je između ostalog i uvaženi ostrvski trener Sem Olerdajs ostao bez pozicije selektora Engleske, jer je navodno ponudio savet određenim ljudima kako da izbegnu TPO pravilo.

"Ako će Mančester Junajted mora to da plati, onda će da plati. Oni su odgovorni samo svojim vlasnicima i navijačima. Koliko bi trebalo da koštaju transferi igrača? Koliki bi procenat trebalo da dobijaju agenti od transfera? Ako fudbal želi da to promeni i ograniči iznose novca koji idu agentina, onda moramo sesti i razgovarati o tome svi kao profesionalci – klubovi, Premijer liga, Engleska fudbalska liga. Mislim da fokusiranje na jedan transfer i njegova demonizacija neće pomoći. Udarac kolenom u stomak retko donosi dobar ishod. Moramo zajedno da vidimo možemo li pronaći način da što više novca ostane u samoj igri", rekao je direktor Fudbalskog saveza Engleske (FA) Greg Klark.

Zbog slučaja "Pogba" premijerligaše je oštri kritikovao direktor engleskog četvrtoligaša Akrington Stenlija Endi Holt, istakavši da ogromnim sumama novca koje izdvacaju za transfere "uništavaju igru", dok su niželigaši kao "izgladneli seljaci koji skupljaju mrvice".

"Pisaćemo gospodinu Holtu i pitati ga da li želi da Premijer liga nastavi da šalje podršku njegovom i ostalim klubovima iz nižih liga", bio je kratak odgovor sa vrha PL.

Veću akciju u vezi sa transferima najavio je i novi predsednik FIFA Đani Infantino, koji je zatražio veću transparentnost kada su u pitanju poslovi kupoprodaje igrača.

FIFA je zatražila od Junajteda odgovor u vezi sa slučajem Pogbe i Rajole, a koji je dospeo u žižu javnosti nakon što su u Nemačkoj "procurela" tajna dokumenta pod nazivom "Prljavi fudbalski poslovi", u kojem se i tvrdi da Rajola dobija skoro polovinu novca od transfera francuskog fudbalera.

"Moramo pogledati tranasfer pravila, i sve u vezi sa njima, povećati transparentnost, razgovarati sa igračima i klubovima, videti kako ovakve stvari mogu da se rade bolje. U jednom prelaznom roku cirkuliše oko tri milijarde evra širom sveta. To je mnogo novca i moramo biti transparentni u vezi s tim", istakao je Infantino.

Rajola je između ostalog menadžer još Zlatanu Ibrahimoviću i Mariju Baloteliju. Šveđanin je takođe o Mančester Junajtedu, a pojedini engleski tabloidi spekulišu da bi na Old Traford mogao da stigne čak i Italijan narednog leta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

7 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve