Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 17.04.2017.

18:15

Džon Teri napušta Čelsi posle 22 godine!

Kapiten Čelsija Džon Teri napustiće redove "plavaca" na kraju sezone, posle 22 godine na Stamford Bridžu.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Džon Teri napušta Čelsi posle 22 godine!
Foto: Getty images

Teri je u Čelsi stigao 1995. kao omladinac iz redova lokalnog rivala Vest Hema, a za prvi tim je debitovao tri godine kasnije.

U međuvremenu je odigrao 713 utakmica i postigao 66 golova, te osvojio 16 trofeja, od čega su četiri Premijer lige, te Liga šampiona i Liga Evrope u uzastopnim sezonama.

Međutim, ove sezone je postao rezerva dolaskom Antonija Kontea na mesto menadžera, odigrao je tek deset utakmica, od toga samo pet u Premijer ligi. Nije postigao nijedan gol za sad, a to mu se desilo samo u debitantskoj sezoni, kada je tek sedam nastupa.

Teri je tipičan primer snažnog, upornog defanzivca i rođeni lider, "komandant" odbrane, poznat po svojim agresivnim startovima, odličnom pozicioniranju i sposobnosti "čitanja" igre.

Kapiten Čelsija je postao 2004, nakon penzionisanja Marseja Desaija, a dolaska Žozea Murinja na mesto menadžera ekipe. Traku je nosio na 578 utakmica.

Smatra se jednim od najboljih štopera svoje generacije. Bio je defanzivac godine Evrope tri puta, a 2005. i najbolji igrač Engleske u izboru fudbalera.

Pet sezona u nizu je biran u idealni tim Unije profesionalnih fudbalera (FIFPro), a bio je i član idealne postave Svetskog prvenstva 2006. u Nemačkoj, kao jedini Englez.

Teri je najuspešniji kapiten u istoriji Čelsija, jedan od petorice igrača koji su plavi dres londonskog kluba nosili najmanje 500 puta, treći svoj vremena, te najefikasniji defanzivac u istoriji Stamford Bridža.

Prvi je kapiten koji je podigao trofej FA Kupa na novom Vembliju (2007) i prvi igrač koji je postigao gol u međunarodnoj utakmici na najvećem engleskom stadionu (u remiju sa Brazilom 1:1).

Zabeležio je 78 nastupa i postigao šest golova za "Gordi Albion.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve