FK Rad: Everton psovao majku, a hajka na nas

Uprava fudbalskog kluba Rad protestovala je zbog, kako je navela, medijske hajke na klub i navijače, posle incidenata sa fudbalerom Partizana Evertonom.

AKIzvor: B92, zvanični sajt Srbija
Podeli
Foto: StarSport
Foto: StarSport

Povezane vesti:
* Partizan: Svako normalan osudiće napad na Evertona
* Everton: Recimo ‘Ne rasizmu', ja volim Srbiju
* Fudbaleri Rada, vi i Everton jedete isti hleb
* Rasisti vređali Evertona, on uzvratio pa zaplakao
* Nikolić: Najčudnija konferencija u mom životu
* Partizan pregrmeo Banjicu, Đurđević srušio "svoje"

Po završetku meča 22. kola Superlige Srbije, koji je pripao Partizanu 1:0, usledilo je koškanje igrača na terenu, a sve zbog toga što je Brazilac uzvratio navijačima Rada koji su ga vređali na rasnoj osnovi.

Everton je "građevinarima" pokazao srednji prst, što je razbesnelo fudbalere Rada, pa je i policija morala da smiruje situaciju na terenu stadiona Kralj Petar I.

On je odgovorio na majmunske krike koji su tokom mečeva stizali sa tribina, a čelnici Rada ističu da je on to isprovocirao svojim ponašanjem tokom utakmice, da je imao slične ispade, te da su veći incidenti sprečeni samo zahvaljujući reakciji njegovih igrača.

U saopštenju se navodi da je na poluvremenu fudbaler Rada Nikola Drinčić, koji je svojevremeno igrao za Partizan, u svlačionici upozorio na nekorektno ponašanje igrača Evertona, za koga je rekao da ga je pri svakom duelu na terenu provocirao, a u nekoliko navrata mu je i psovao majku.

Prenosimo saopštenje Rada u celosti:

FK Rad, iako u nezavidnom položaju na tabeli, unapred se radovao okršaju sa Partizanom, i pripremao za sve velike izazove. Igrači za one na terenu, a Uprava za domaćinski prijem gostiju iz Humske, i bezbednost navijača na tribinama. Samom spoznajom da je okršaj dva stara sportska rivala iziskivao i posebne, pojačane mere bezbednosti, tako smo se i organizovali. Stručni štab je sav adrenalin igrača usmerio ka pozitivnom, časti i bojama kluba.

Već na poluvremenu je Nikola Drinčić u svlačionici upozorio na nekorektno ponašanje igrača Partizana, Everton Luiza Guimaraesa Bilhera, koji ga je pri svakom duelu na terenu provocirao, a u nekoliko navrata psovao i majku. Provokacije Partizanovog igrača su išle i u pravcu Radovih navijača hvatanjem za međunožje, nakon čega su pojedinci neprimereno uzvratili. Čim se to čulo, oficijelni spiker utakmice je reagovao i upozorio sve na stadionu na fer i korektno navijanje. Nakon obraćanja spikera grupica je prestala sa neprimerenim gestovima, a kada se utakmica završila, usledila je nova provokacija i ponovo bezobrazluk Partizanovog igrača. Evertonu kao da nije bilo dovoljno provociranja na terenu, umesto da ode do svojih navijača i sa njima podeli radost, odlazi do tribine navijača Rada, i uz mrežu koja odvaja igralište od tribina, pokazuje im ''srednji prst'' podignut u vis.

Samo zahvaljujući prisebnosti igrača Rada, i većeg dela publike, sprečen je izgred. Sudija Srđan Jovanović je video odlazak Evertona do protivničkih navijača, i dao mu žuti karton, a da je video i njegov gest, sigurno bi zaradio i crveni. I nakon svega, medijsko drvlje i kamenje na ekipu sa Banjice. Everton je već jednom kažnjavan za slični incident na utakmici Zvezda – Partizan. O njegovoj ''lojalnosti'' i principu, govori i činjenica da je nakon smirivanja strasti, na engleskom jeziku opsovao sve Srbe i time ponovo digao tenzije.

Uprava Rada osuđuje pojedince koji su naseli na provokacije Evertona i odgovorili mu na neprimeren način, a isto tako protestujemo protiv medijske hajke na klub i igrače Rada koji samo nisu hteli da dozvole da ih niko u svojoj kući vređa i ponižava na nesportski način. Da je ova neviđena medijska hajka na Fudbalski klub Rad neosnovana govori i činjenica da ni jednom drugom igraču Partizana nije upućen ni jedan uvredljiv gest ili skandiranje, iako među njima ima još pripadnika drugih rasa i nacionalnosti, kao što su npr. Leonardo da Silva, Leandro Tavamba itd.

strana 1 od 2 idi na stranu