Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 05.01.2017.

15:56

FSS: Domaći Sindikat izazvao nesporazum sa FIFPro

Fudbalski savez Srbije izdao je saopštenje povodom saveta koji je FIFPro poslao fudbalerima u Srbiji.

Izvor: B92

Autor:B92

FSS: Domaći Sindikat izazvao nesporazum sa FIFPro
Starsport

Svetski sindikat profesionalnioh fudbalera je savetovao profesionalce da ne dolaze u Srbiju.

Razlog su loši uslovi rada za igrače, a istraživanja su pokazala da čak 68 posto fudbalera ne dobija platu na vreme, a 89 posto je bilo naterano na transfer.

Saopštenje FSS prenosimo u celini i bez izmena:

„Povodom jučerašnjeg saopštenja organizacije FIFPro u vezi sa reorganizacijom Arbitražnog suda FS Srbije, moramo da istaknemo i ukažemo da je u delu koji se tiče Arbitražnog suda, saopštenje koncipirano na osnovu netačnih i nepotpunih informacija koje je Sindikat profesionalnih fudbalera ,,Nezavisnost'' (SPFN) uputio u decembru 2016. godine FIFPro-u. SPFN uputio je primedbe FIFPpro-u još pre nego što je novi Pravilnik o radu arbitražnog sud objavljen u službenom glasilu FSS što govori o njihovoj nameri da spreče sprovođenje korenitih promena u Arbitražnom sudu. FSS je sačekao da prođu novogodišnji i božićni praznici i juče je uputio zvaničan odgovor FIFPro-u na postavljena pitanja, a o spornoj situaciji informisao je i UEFA-u. Obavljeni su razgovori i konsultacije sa Zoranom Lakovićem iz UEFA i konstatovano je da situacija ne izlazi iz uobičajenog pravnog okvira i prakse, kao i da će sve nedoumice biti razrešene konstruktivnim dijalogom sa UEFA i FIFPro u narednim danima. Izražena briga FIFProa zbog donošenja novog Pravilnika o radu arbitražnog suda FSS izazvana je netačnim i tendencioznim obaveštenjima koja je SPFN uputio toj organizaciji, a što je FSS u jučerašnjem dopisu FIFPro-u objasnio i demantovao. Iz ponašanja predstavnika SPFN koji u poslednjih mesec dana na različite načine pokušavaju da osujete reorganizaciju i unapređenje rada Arbitražnog suda FSS, vidi se jasna namera da se očuvaju stečeni interesi i monopol koji je SPFN u proteklim godinama stvorio pred Arbitražnim sudom kada je reč o zastupanju profesionalnih fudbalera. Dovoljno je pomenuti neverovatnu okolnost, a to je da se u oko 95 odsto sporova pred Arbitražnim sudom pojavljuje jedna te ista advokatska kancelarija, koja zastupa i SPFN, što nije slučaj sa sporovima koji se vode ni pred bilo kojom drugom arbitražom u našoj državi, kao ni pred bilo kojim drugim sudom u Republici Srbiji.

Čudi nas da SPFN kao argumente protiv novouspostavljenog Arbitražnog suda iznosi podatke koji su vezani za negativan rad prethodnog suda i koji samo govore u korist odluke FSS da izvrši sistemske promene, ubrza postupak pred sudom i obezbedi nezavisan rad Arbitražnog suda. SPFN je do skoro iznosio vrlo ozbiljne kritike na račun funkcionisanja prethodnog arbitražnog suda, a juče je naprasno počeo da hvali njegov rad, čini se sa jasnom namerom da unapred diskredituje rad novih arbitara. FSS je u skladu sa odredbama Zakona o sportu uputio Ministarstvu omladine i sporta Pravilnik o radu arbitražnog suda FSS radi dobijanja mišljenja Ministarstva i u slučaju da ministarstvo uputi primedbe na sadržinu Pravilnika, ili na sastav Arbitražnog suda, korekcije će biti izvršene u zakonom propisanim rokovima.

Prilikom rada na izmenama Pravilnika o radu arbitražnog suda, FSS je poštovao osnovna načela i institute sportske arbitraže, kao i Zakon o arbitraži Republike Srbije i Zakon o sportu Republike Srbije. Osnovni cilj i zadatak je bio da se formira arbitražni sud koji ce biti nezavisan i nepristrasan, ali istovremeno i kredibilan i autoritativan. Arbitri sa liste moraju biti lica najviših moralnih osobina, koja poseduju pravnička znanja i stručnu osposobljenost. Iz tog razloga je u Pravilniku izmenjena odredba koja uređuje uslove za izbor arbitara. Arbitri sada moraju biti lica koja imaju položen pravosudni ispit i/ili lica koja imaju titulu doktora pravnih nauka, što do sada nije bio slučaj. Međutim, pored tih kriterijuma, arbitri moraju imati iskustva i aktivno se baviti sportskim pravom i moraju poznavati pravila arbitražnog postupka. Novim pravilnikom je omogućeno svima da podnesu svoje kandidature za mesto arbitra u arbitražnom sudu, a odlučeno je da se od ponudjenih lica moraju izabrati oni koji su najstručniji i najkompetentniji i koji će biti garant nezavisnog i objektivnog suđenja, dakle, najbolji medju najboljima.“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve