Čeferin potvrdio: Nema ništa od regionalne lige

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA ) Aleksandar Čeferin potvrdio je da nije u planu osnivanje regionalne lige na prostoru bivše Jugoslavije

Izvor: B92, Beta ex YU
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Proteklih dana se dosta pisalo o ogranizovanju "Balkanske lige" koja bi imala finansijsku podršku UEFA i prohodnost u kontinentalna takmičenja.

"Neki lokalni fudbalski funkcioner predstavio je neku svoju ideju, prvo hrvatskim medijima i od toga je nastala velika priča o dogovorenoj regionalnoj ligi, o novcu koji je već UEFA pripremila za to. Ponavljam, nikakva regionalna liga nije bila dogovorena, nikakav novac nije pripremljen, to je najavio gospodin iz makedonskog saveza koji s UEFA nije apsolutno nikako povezan. Ako neko drugi osim UEFA želi da organizuje regionalnu ligu, to je druga stvar", rekao je Čeferin.

Povezane vesti:
* Regionalna liga koju niko ne želi (može) da igra
* Dojinovski: Regionalna liga kreće od 2018. godine!
* ANKETA: Da li je regionalna liga rešenje?
* Učesnicima "Balkanske lige" po 800.000 evra
* Vučelić protiv regionalne: Bolje Niš nego Široki
* Terzić: O regionalnoj kad nas zvanično obaveste
* liev: Regionalna liga? Može, ako vodi u LŠ i LE

On je rekao da je svake godine vidljiva sve veća razlika između velikih i malih klubova.

"Dobili smo više ideja o nekim međudržavnim ligama, iz Škotske i Holandije, ljudi razmišljaju o tome, ali to ne znači da će to biti i liga zemalja bivše Jugoslavije. Ako se nešto i napravi, biće iz više susednih država i to da bude ulaznica za Ligu šampiona ili Ligu Evropa. Ali, osim razmišljanja o tome, ništa se nije dogodilo", rekao je Čeferin.

Čeferin je u utorak posetio Zagreb gde je posle razgovora sa predsednikom Hrvatske Andrejom Plenkovićem i predsednikom FSH Davodom Šukerom upozorio svoje domaćine da će biti oštro kažnjena zbog ponašanja njenih navijača.

"Svi fudbalski savezi imaju određene probleme, a ja u Hrvatskoj vidim dva, jedan je s navijačima koji može dovesti do drastičnih kazni, a drugi je jako loša infrastruktura. Ako upoređujemo zemlje približne veličine i s takvim uspehom, Hrvatska je jedna od najslabijih", dodao je bivše čelnik slovenačkog fudbala.

Predsednik evropske kuće fudbala rekao je da se Hrvatska suočava sa oštrim kaznama zbog nacizma i huliganizma navijača.

"Upozorio sam premijera Andreja Plenkovića i predsednika Saveza Davora Šukera o ozbiljnoj mogućnosti najtežih kazni", dodao je Čeferin.

Šuker je pozvao vlasti na "pošten zakon o huliganizmu". Hrvatski navijači poznati su po isticanju nacističkih i ustaških simbola.

Između ostalog, u junu 2015. godine navijači reprezentacije su nacrtali svastiku na terenu pre utakmice sa Italijom u Splitu, a na tribinama se često čuje ustaški slogan "Za dom spremni".

Fudbal

Tadić: Učio sam od Piksija

Dušan Tadić izjavio je da mu mnogo znači Zlatna lopta FSS, ali da će ona dobiti još veći značaj kada se nacionalni tim plasira na Svetsko prventsvo u Rusiji.

Fudbal utorak 20.12. 16:33 Komentara: 7
strana 1 od 2 idi na stranu