Nova vest
Fudbal

Utorak, 15.11.2016.

18:30

"Orlići" izborili Evropsko prvenstvo

Mladi fudbaleri Srbije plasirali su se na U21 Evropsko prvenstvo uprkos porazu od Norveške 1:0, u revanšu baraža.

Izvor: AK

Autor: AK

Foto: StarSport

"Orlići" su i u Dramenu tokom većeg dela meča bili bolji rival, ali je domaćin 20 minuta pre kraja uspeo da smanji zaostatak pogotkom Mohameda Eljanunija.

Međutim, tim Tomislava Sivića je odoleo u završnici, te izborili nastup na EURO u Poljskoj sledeće godine. U drugom baražu Španija je izborila EP remijem kod kuće sa Austrijom 0:0, a zahvaljujući 1:1 iz Sent Peltena iz prvog meča.

"Orlići" su sjajno otvorili meč, već u prvih pet minuta dva puta zapretili, ali Grujić i Milinković-Savić nisu uspeli da pogode gol. Potom je dobru šansu upropastio Čavrić nakon ukradene lopte, da bi desetak minuta pre poluvremena Lazić sprečio Norvežane da povedu, iako je Vanja već bio savladan.

Srbija je potpuno odbila Norvežane od gola u prvom delu drugog poluvremena, međutim, jedna greška bila je dovoljna za gol domaćina. Štoperu su zaboravili Eljunusija nakon centaršuta Haraldsajda, pa ovaj sa pet metara zakucava loptu u mrežu.

Međutim, nakon vođstva "vikinzi" su retko stizali do prilike da izjednače i izbore produžetke, štaviše, Srbija je dominirala u završnici meča, a šansu da plasman pre poslednjeg zvižduka overi propustio je Ožegović, koji je imao dve, tri sjajne gol šanse.

Srbija će šesti put učestvovati na U21 EP u ovom veku, ali nakon sjajnih generacija iz prošle decenije, nemamo konkretan rezultat još od finala 2009. Žreb grupa je 1. decembra.

Tok meča:

Srbija je dobro počela meč, krenula je otvoreno pa je zapretila već u trećem minutu, Marko Grujić je sjajno šutirao sa oko 20 metara, ali je lopta otišla za malo pored desne stative.

Samo tri minuta kasnije "Orlići" su imali novu šansu, ovaj put posle centaršuta sa leve strane Sergej Milinković-Savić je šutirao glavom, ali takođe pored gola.

Još bliža golu Srbija je bila u 12. minutu, Aleksandar Čavić je ukrao loptu kapitenu domaćina Haraldsejdu, utrčao je u kazneni prostor, nije uspeo da šutira jer mu je lopta pobegla, ali ju je gurnuo u sredinu, gde Uroš Đurđević nije uspeo da šutira pored dvojice Norvežana.

Posle punih 15 minuta Norvežani su konačno uspeli da se oslobode pritiska "Orlića" i konkretno zaprete, ali nije bilo velike opasnosti po gol Vanje Milinković-Savića.

Nije bilo svejedno našem timu u 20. minutu kada je Meling poslao opasan centaršut u peterac, a za malo zakasnio Eljunusi, pa je propala najbolja prilika Norvežana.

Postepeno su domaćini potpuno preuzeli kontrolu nad igrom, usledilo je nekoliko bezopasnih kornera, dok je Srbina čekala šansu iz kontranapada i eventualnu grešku rivala.

Desetak minuta pre kraja poluvremena Srbija je imala sreće, tačnije Darka Lazića. Defanzivac ruskog Anžija sprečio je gol pokupivši loptu na nekoliko metara od nebranjene mreže.

Eljunusi je izašao sam na Vanju i uspešno ga lobovao, nakon fantastičnog proigravanja Edegora, ali su "Orlići" ipak sačuvali svoj gol posle prvih 45 minuta u Dramenu.

Selektor Sivić je već na poluvremenu napravio jednu izmenu, umesto Živkovića, koji je imao zapaženu ulogu i u defanzivi, a zaradio je žuti karton, ušao je Mijat Gaćinović.

Srbija je prva zapretila u nastavku meča, Đurđević je sjajno prošao po levoj strani, ali je njegov udarac slabijom desnom nogom bez problema odbranio Rosbah.

Iako je selektor Norveške u 55. minutu uveo i trećeg napadača Berišu, domaćin nije delovao pretereno opasno u prvom delu drugog poluvremena.

Ipak, "vikinzi" 20 minuta pre kraja stižu do prednosti i vraćaju se u igru za EP. Haraldsajd je ubacio loptu sa desne strane na peterac, gde su srpski štoperi zaboravili Mohameda Eljunusija, koji lako trese mrežu (1:0).

Nakon što je Jovanović sprečio domaćina da brzo duplira vođstvo i potpuno poništi pobedu "Orlića" iz Humske, zapretili su i Sivićevi momci, oba puta preko Ožegovića.

Prvo mu je Sergej glavom servirao šut koji brani Rosbah nogom, a potom se okušava i glavom naš napadač, ali opet golman Norveške brani. Desetak minuta pre kraja meča Ožegović propušta još jednu priliku.

Ovaj put je imao zicer na svega nekoliko metara od gola, ali ga je lopta bukvalno iznenadila, pa je šutirao iznad prečke. U nadoknadi vremena Sergej je propustio da namesti ziver Gaćinoviću, odlučio se za šut sa 16 metara koji je traljavo izveo.

U samoj završnici domaćin ostaje sa igračem manje zbog isključenja Trondsena, pa Srbija uspeva da se odbrani i plasira na EP.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve