Nova vest
Fudbal

Subota, 12.11.2016.

20:40

SP: Mitrović spasao Srbiju poraza u Kardifu!

Reprezentacija Srbije remizirala je sa Velsom u Kardifu u poslednjem meču četvrtog kola grupe D kvalifikacija za Mundijal u Rusiji 2018. godine – 1:1 (1:0).

Izvor:

Autor:

SP: Mitrović spasao Srbiju poraza u Kardifu!
Getty Images

'Zmajevi' su poveli posle velike greške Matije Nastasića u 30. minutu. Defanzivac Šalkea bez potrebe je oklevao pored desne aut linije, to je kaznio Hal Robson-Kanu, ukrao mu loptu i odložio je do Gareta Bejla na ivici kaznenog, a ovaj iz prve savladao loše postavljenog Vladimira Stojkovića.

Delovalo je da će 'Orlovi' ponovo 'pobediti' sami sebe, ali je to sprečio Aleksandar Mitrović u 86. minutu.

Antonio Rukavina izborio je aut blizu kornera domaćina, da bi posle kombinacije poslao centaršut na peterac, a centarfor Njukasl Junajteda sjajno skočio i od dalju stativu savladao Vejna Henesija.

Nedugo pre vodećeg gola domaćina, Branislav Ivanović imao je dobru priliku da dovede Srbiju u prednost, ali je njegov pokušaj glavom sa šest, sedam metara s linije izbacio Nil Tejlor.

Drugi deo igre doneo nam je dosta sporiju igru, Velšani su u potpunosi uspeli da 'umrtve' ritam, o čemu svedoči i podatak da smo do deset minuta pre kraja videli svega po jedan šut na gol na obe strane.

Duel na stadion Kardif Sitija obeležila je i izuzetno gruba i prljava igra domaćina, koji verovatno još uvek nisu prežalili poraz iz Novog Sada od 6:1 pre nekoliko godina. To najbolje oslikava činjenica da je Dušan Tadić 60 minuta igrao sa slomljenim nosem, pošto ga je Tejlor šutnuo po sred lica, za šta nije dobio ni žuti karton.

Ipak, naši momci nisu odustajali, iako nisu uspevali da uspostave kontrolu i konkretnije zaprete, a to im se isplatilo u samom finišu za veoma važan bod.

Ekipa Slavoljuba Muslina odigrala je nerešeno posle dva vezana trijumfa, ali je ujedno i produžila seriju bez poraza na osam susreta – što je najduži niz od osamostaljenja naše zemlje.

Posle mečeva odigranim u popodnevnom terminu, Republika Irska preuzela je prvu poziciju na tabeli trijumfom nad Austrijom u Beču, pošto sada ima deset bodova, dva više od Srbije, četiri od Velsa, odnosno šest od Austrijanaca.

Srbija u narednoj rundi, 24. marta, gostuje Gruziji u Tbilisiju, dok tim Krisa Kolmana ide u goste Irskoj.

Obe selekcije krenule su otvoreno od samog starta, igralo se nešto brže sa velikim brojem dodavanja, ali osim po kornera na obe strane u prvih deset minuta igre nije bilo uzbuđenja. Na ulasku u 11. minut Velšani su uputili prvi udarac na meču, Garet Bejl se okrenuo na dvadesetak metara od gola, ali je njegov pokušaj desnom nogom završio visoko preko prečke.

Ekipa Slavoljuba Muslina odgovorila je na pokušaj Bejla brzom akcijom, ali je Filip Kostić zamalo bio kratak posle prodora, pa je Kris Ganter uspeo da izbaci loptu u korner.

Međutim, upravo posle udarca iz ugla u 17. minutu naš sastav imao je sjajnu priliku – Filip Kostić je centrirao, Branislav Ivanović bio bolji u skoku od čuvara na ivici peterca, ali je Nil Tejlor na liniji uspeo da je spreči da lopta ne završi u mreži.

Kako je meč u Kardifu odmicao, Srbija je bivala sve opasnija. Uspeli smo da nateramo Velšane da se izuzetno duboko brane, pa su se sva dešavanja odvijala uglavnom na polovini domaćina. Novu konkretnu situaciju imali smo posle minijature Dušana Tadića u desnom delu kaznenog, ali je snažan udarac krilnog napadača Sautemptona Ešli Vilijams izbacio u korner.

Opet, kako to obično biva, naša selekcija nedugo zatim, u 30. minutu, prima gol. Matija Nastasić je bez potrebe komplikovao na desnom boku, u totalno bezopasnoj situaciji, Hal Robson-Kanu mu je ukrao loptu i samo je odložio do Gareta Bejla na ivici kazenog, a zvezda madridskom Reala lako savladala Vladimira Stojkovića, koji je takođe loše reagovao – 1:0.

Pokušao je naš tim u narednim minutima da stigne do ekspresnog izjednačenja, ali su Velšani ipak bili bliži drugom pogotku. Aron Ramzi imao je previše prostora na sredini terena, lako je 'izbacio' Bejla na levom krilu, a ovaj na drugoj stativi pronašao Robsona-Kanu. Na sreću, napadač Vest Bromič Albiona šutra pored stative.

U 37. minutu Tadić je doživeo nezgodnu povredu, pošto ga je Robson-Kanu neoprezno 'punom' šutnuo posred lica, pa se naš medicinski tim namučio kako bi mu zaustavio krvarenje i omogućio da nastavi susret.

U poslednjem minutu prvog dela igre Nemanja Matić uputio je strahovit udarac sa ivice kaznenog, pošto se lepo oslobodio čuvara, međutim – lopta je išla previše po sredini gola, pa je Vejn Henesi uspeo da je odbije nazad u polje.

Prvo uzbuđenje u nastavku viđeno je posle pet minuta igre, Garet Bejl uputio je dobar udarac iz slobodnog udarca sa trideset metara, ali je Stojković bio oprezan i uspeo je da spreči loptu da završi u 'maloj' mreži. Na drugoj strani terena, Srbija je ponovo zapretila iz prekida – Tadić je poslao centaršut na peterac, ali niko nije zakačio loptu.

Za razliku od prvog poluvremena, igralo se dosta sporije u drugom delu, a i naša selekcija nije bila ni približno opasna kao u uvodnom delu susreta. Sve se svodilo na pokušaje posle posle prekida, dok Velšani nisu previše žurili, čekajući grešku za eventualnu kontru, kombinujući na sredini terena. Nedugo zatim videli smo i prve izmene na meču, u domaćem sastavu Tom Lorens zamenio je Robsona-Kanua, a Aleksandar Katai Filipa Kostića.

Ekipa Krisa Kolmana potpuno je uspela u svojoj nameri, totalno je 'umrtvila' igru, čemu svedoče i samo dva šuta u 35 minuta drugog poluvremena, po jedan na obe strane. Srbija nikako nije mogla da stvori pravu šansu za gol, sem nekoliko pokušaja s boka, ali je lopta svaki put samo prolazila kroz peterac domaćina.

Sve je moglo da bude rešeno u 85. minutu posle kontre Velšana, kada je Bejl izašao sam na Stojkovića, desno iskosa, ali se na našu sreću lopta od dalje stative odbila van gola. A, onda je Srbija, posle samo 60 sekundi, kaznila promašaj rivala. Antonio Rukavina izborio je aut, izveo ga je, dobio loptu nazad u noge, a potom pronašao Aleksandar Mitrovića – koji sjajno skače i od stativu donosi bod srbiji u Kardifu – 1:1!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

797 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve