Nova vest
Fudbal

Petak, 07.10.2016.

22:36

Četiri "komada" Ronalda, Belgija razbila BiH

Reprezentacije Francuske, Portugala, Holandije ostvarile su prve pobede u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Izvor: AK

Autor: AK

Četiri
Foto: Getty images

Francuska i Holandija su u Grupi A sa po 4:1 savladali Bugarsku i Belorusiju, dok je Švedska jedva slomila Luksemburg za 1:0.

U Grupi B Portugal je deklasirao Andoru 6:0 uz četiri gola povratnika na teren Kristijana Ronalda, Švajcarska je u poslednjem minutu stigla do 3:2 u Mađarskoj, dok su Farska iznenadila u Letoniji sa 2:0.

U derbiju večeri Belgija je ubedljivo savladala Bosnu i Hercegovinu sa 4:0 u Grupi H, Grčka je u bratskom okršaju dobila Kipar 2:0, dok je Estonija u drugom poluvremenu slomila Gibraltar za 4:0.

Vrlo efikasno veče, na devet mečeva su postignuta 34 gola, najviše u Portugalu, dok je najveća drama viđena u Mađarskoj. Kvalifikacije se nastavljaju u subotu, u centru pažnje biće gostovanje Češke u Nemačkoj, duel Poljske i Danske, dok Engleska čeka Maltu.

Grupa A

Bugari su neočekivano poveli u Parizu već u šestom minutu. Neprezan u svom kaznenom bio je Sanja, a Aleksandrov je savladao Loris.

Međutim, već sredinom prvog poluvremena "trikolori" su preokrenuli rezultat, Kevin Gameiro i Dimitri Paje su u roku od tri minuta doneli radost domaćim navijačima.

Krajem prvog dela igre Grizman donosi Francuskoj dva gola prednosti, a tačku za prvu pobedu drugim golom stavlja sjajni Gameiro.

Holandija je pogocima Kvinsija Promesa imala dva gola prednosti protiv Belorusije posle pola sata igre, ali početkom drugog dela gosti se vraćaju u igru preko Riosa.

Međutim, u narednih 20 minuta Klasen i Jansen postižu po gol i potvrđuju pobedu Holandije za prvo mesto na tabeli.

Prvenac je ostvarila i Švedska, uz dosta muke u Luksemburgu, golom Lustiga posle dodavanja Berga oko pola sata pre kraja ovog naizgled lakog gostovanja.

Grupa B

Ronaldo se na impresivan način vratio na teren posle nekoliko nedelja pauze zbog povrede. U prvom nastupu za reprezentaciju od osvajanja EURO, Portugalac je postigao četiri gola.

Napadač Real Madrida je već u prva četiri minuta dva puta tresao mrežu nejake Andore, još dva je dao u drugom poluvremenu, a u međuvremenu je pogodio Kanselo.

U većem delu drugom poluvremena Portugal je imao dva igrača više na terenu zbog crvenih kartona gostiju, a to im je omogućilo samo još jedan gol preko Silve.

Međutim, na čelu grupe sa maksimalnim učinkom je Švajcarska. Tim sa Alpa je u meču večeri slavio u Budimpešti golom Stokera u poslednjem minutu.

Svih pet je postignuto u drugom poluvremenu, a Švajcarska je dva puta ispuštala prednost. Seferović i Rodriges su koristili proigravanja Albanaca Šaćirija i Behramija, ali je Adam Salaj vraćao domaćina u egal.

Na kraju je rezervista Valentin Stoker, dva minuta po ulasku u igru sa klupe, razočarao Budimpeštu.

U trećem meču grupe malo iznenađene su priredila Farska ostrva koja stoje rame uz rame sa Švajcarskom na čelu grupe, ispred prvaka Evrope.

Farani su slavili u Letoniji pogocima Nesteda i Edmundsona, pa posle dva kola imaju četiri boda, a uoči meča sa Portugalom na svom terenu u ponedeljak.

Grupa H

Roberto Martines pronašao je dobitnu kombinaciju u Briselu. Belgija konačno liči na tim kojem mnogi predviđaju borbu za titulu prvaka sveta u Rusiji.

"Crveni đavoli" su sa pola snage pregazili BiH i nastavili sa pobedama u Grupi H. Belgija je slomila "Zmajeve" sredinom prvog poluvremena, Emir Spahić je autogolom u 26. minutu najavio potop svog tima.

Samo tri minuta kasnije pogodio je Eden Azar, a goste su dotukli Aldervireld i Lukaku pogocima sredinom drugog dela igre.

Šest bodova iz dva meča ima i u prošlim kvalifikacijama očajna Grčka. Pogocima Mitroglua i Mantolasa Heleni su u prvom poluvremenu slomili komšije sa Kipra.

Estonija je očekivano nadigrala Gibraltar, očekivano ubedljivo, ali je tek u drugom poluvremenu slomila otpor autsajdera grupe, uz dva gola Kaita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

64 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve