Nova vest
Fudbal

Petak, 07.10.2016.

18:00

Preokret 'Orlića' u Irskoj za nadu pred rasplet

Mlada reprezentacija Srbije ostvarila je važnu pobedu u borbi za plej-of kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Preokret 'Orlića' u Irskoj za nadu pred rasplet
Photo by Dino Panato/Getty Images

Srbija je na gostovanju Republici Irskoj slavila posle preokreta rezultatom 3:1 i zadržala nadu da se u krajnoj računici nađe među četiri najbolje drugoplasirane ekipe.

’Orlići’ imaju šansu i da direktno odu na EURO, ali im je za to u poslednjem kolu neophodan trijumf nad Slovenijom i poraz Italije od Litvanije u gostima.

Tada bi dve prvoplasirane selekcije imale po 23 osvojena boda, a s ozbirom na to da su oba meča Srbije i Italije završena 1:1, odlučivala bi gol razlika, gde izabranici Tomislava Sivića trenutno imaju prednost.

Duel u Vaterfordu imao je dva različita poluvremena – prvo u kojoj nije bilo previše sadržajnih trenutaka osim dve šanse Iraca i drugo, u kojem je viđena velika inicijativa naših igrača i preokret. Početkom drugog dela igre Dufus je doveo Irce u prednost, da bi ulazak Nemanje Mihajlovića umesto Aleksandra Čavrića promenio tok susreta.

Kapiten Uroš Đurđević se propisno ispromašivao, u 62. minutu je bio neprecizan sa bele tačke, ali je dva minuta kasnije Mihajlović iskoristio asistenciju Živkovića za izjednačenje. To je dodatno podigno naše igrače koji su već u 67. minutu došli do preokreta, ovoga puta preko Gaćinovića.

Mihajlović je u samom finišu susreta asistirao bivšem klupskom kolegi Saši Lukiću, koji je pogodio konačnih 3:1 i zapečatio sudbinu Iraca.

Na razvoj situacije u drugoj grupi kvalifikacija znatno je uticao i poraz Slovenije u Litvaniji, pa su Slovenci ispali iz borbe za dalji plasman.

U slučaju da Srbija uđe u borbu za četiri mesta koja vode u plej-of, imaće šanse jer se nalazi na četvrtoj poziciji sa 14 bodova i gol razlikom +8, koliko ima i Hrvatska. Međutim, pitaće se Izrael i Norveška, koji svoju šansu vide u kiksevima nekih od bolje plasiranih selekcija.

'Orlići' će u utorak u poslednjoj utakmici Grupe dva u Gornjem Milanovcu dočekati Sloveniju.

Evropsko prvenstvo u Poljskoj na programu je od 16. do 30. juna 2017. godine.

Tok meča:

Srpski reprezentativci krenuli su ofanzivno od samog starta, pa je već u prvom minutu pokušao Čavrić. Igralo se pretežno na sredini terena, Irci su prvi put stvorili gužvu nakon kornera u osmom minutu, da bi u sledećem napadu odbrana domaćih izblokirala Andriju Živkovića.

Na stadionu u Vaterfordu nije bilo previše uzbuđenja u uvodnoj fazi meča, a od srpskih igrača Živković je bio taj koji je najviše pretio. U 22. minutu ponovo je oprobao šut, siguran je bio golman Bosin.

Oslobodili su se domaći igrači pritiska i u 26. minutu kreirali prvu veliku priliku. U šansi se našao Šodipo, ali je na sreću ’Orlova’ bio neprecizan. Igralo se u talasima, pa je sada bio red na Srbiju da pripreti – pokušavali su Živković i Lukić, bez značajnijeg učinka.

U napade Srbije uključio se i Đurđević, koji je takođe bio dekoncentrisan u završnici u 39. minutu, a Irci su do nove stopostotne šanse stigli dva minuta kasnije. Braun je šutirao, ali je odlično intervenisao golman Vanja Milinković-Savić.

To je bilo sve u prvom poluvremenu, pa se na pauzu otišlo nerešenim rezultatom – 0:0.

Drugo poluvreme počelo je velikom prilikom za Đurđevića – napadač Partizana je bio neprecizan, da bi samo minut kasnije stigla surova kazna. Čarlsi je u 49. minutu asistirao Dufusu koji trese mrežu Milinković-Savića – 1:0.

’Orlići’ su momentalno krenuli po odgovor – prvo je Živković gađao iz slobodnog udarca, potom centrirao Čavriću, a onda iz ponovoljenog kornera i Laziću. Nije bilo ozbiljnije pretnje po domaćina.

Stezali su obruč oko gola protivnika naši igrači, a u 59. minutu Nemanja Mihajlović zamenio je Čavrića. Tri minuta kasnije u kaznenom prostoru oboren je kapiten Đurđević, ali se ponovo obistinilo ono nepisano pravilo da igrač nad kojim je napravljen penal ne treba da šutira.

Golman ga je pročitao i odbranio udarac sa bele tačke, ali srećom, Mihajlović je samo 120 sekundi kasnije poravnao rezultat. Loptu mu je dodao Živković, a on prevario Bosina za 1:1.

Velika inicijativa ’Orlića’ isplatila se već u 67. minutu kada je Mijat Gaćinović kompletirao preokret, koji je pobegao odbrani domaćina – 1:2.

Ušlo se u nešto mirniji period meča – selektor Irske pokušao je da promeni situaciju na terenu izmenama, a došlo je i do nešto oštrije igre. Gajić i Lazić dobili su po žuti karton, da bi sve bilo gotovo u 88. minutu.

Ponovo je proradila crno-bela kombinacija – Mihajlović je bio asisent, a strelac Saša Lukić, koji je letos napustio Humsku i prešao u Torino.

Time je zapečaćena sudbina Republike Irske i ’Orlići’ su slavili rezultatom 1:3.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve