Nova vest
Fudbal

Utorak, 06.09.2016.

20:45

SP: Sunovrat prvaka Evrope, "ludnica" u Sofiji

Šampion Evrope Portugal doživeo je poraz od Švajcarske, a meč večeri odigran je u Sofiji, na startu kvalifikacija u grupama A, B i H za Mundijal u Rusiji.

Izvor: SV

Autor: SV

SP: Sunovrat prvaka Evrope,
EPA/VASSIL DONEV

Portugal je u Bazelu poražen od domaćina rezultatom 2:0 - sve je bilo rešeno u prvom poluvremenu pogocima Embola i Mehmedija, dok je Bugarska nekako izvukla trijumf protiv Luksemburga na svom terenu (4:3)

Portugal je u finišu utakmice bio bolji rival na terenu i mogao je da unese neizvesnost u meč. Najbliži golu bio je Nani, ali je u 82. minutu pogodio stativu.

U preostala dva meča Grupe B, Letonija je s minimalnih 1:0 pobedila Andoru u gostima, dok su Farska Ostrva i Mađarska odigrali bez golova.

Luksemburžani su u jednom trenutku preokrenuli i vodili, potom postigli gol u 91. minutu za 3:3, ali je Tonev minut kasnije ipak pogodio za tri boda Bugarske na startu kvalifikacija.

Strelci su prethodno bili Rangelov, Marselinjo i Popov za izabranike selektora Peteva, a golove za goste postigli su Joahim dva puta i Bonhert.

Fudbaleri Švedske i Holandije odigrali su nerešeno 1:1 u prvom kolu Grupe A. Markus Berg je pogodio u 43. minutu za prednost Švedske, a izjednačenje i bod Holandiji doneo je Vesli Snajder u 67. minutu.

Veliko iznenađenje u Grupi A priredila je Belorusija koja je na svom terenu odigrala bez golova sa vicešampionom Evrope, reprezentacijom Francuske.

Francuska je bila dominantna, stvarala je šanse, uputila dosta udaraca ka golu protivnika, ali je Belorusija na kraju uspela da se odbrani i osvoji prvi bod u kvalifikacijama.

Najubedljiviju pobedu u večerašnjim utakmicama upisala je selekcija Bosne i Hercegovine, koja je sa 5:0 pobedila Estoniju. Dva gola postigao je Emir Spahić, a po jedan Edin Džeko, Haris Medunjanin i Vedad Ibišević.

Grčka je na gostovanju bila ubedljiva protiv Gibraltara sa 4:1, dok je Belgija, takođe u gostima, sa 3:0 slavila protiv Kipra.

Romel Lukaku je dva puta bio stralac za Belgiju, a u strelce se upisao i Janik Karasko.

Tokovi mečeva:

Prvi gol u večerašnjem programu "pao je" u duelu BiH i Estonije, Vedad Ibišević je proigrao Emira Spahića u 7. minutu za 1:0.

Tri minuta kasnije zatresla se mreža Gibraltara, Mitroglu je doneo prednost Grčkoj, a 180 sekundi potom Romelu Lukaku je bio precizan za Belgiju protiv Kipra.

I na stadionu Vasil Levski u Sofiji gledaoci nisu dugo čekali na pogodak, Rangelov je u 16. minutu pogodio za 1:0 protiv Luksemburga.

Na Bilinom polju u Zenici je u 23. minutu sviran penal za domaću selekciju, koju je Edin Džeko rutinski realizovao za 2:0.

Gibraltar je u 26. minutu utakmice stigao do izjednačenja u duelu sa Grčkom preko Vokera, a fudbaleri Švajcarske su za svega 360 sekundi dva puta matirali golmana Portugala Ruija Patrisija.

Najpre je u 24. minutu Bril Embolo naleteo na odbijenu loptu posle slobodnjaka Rikarda Rodrigesa, da bi u 30. Admir Mehmedi iskoristio asistenciju Harisa Seferovića za velikih 2:0 protiv evropskog šampiona koji u sastavu nema Kristijana Ronalda.

Grci nisu dozvolili iznenađenje, za tri minuta su spakovali tri gola u mrežu golmana Peresa, a za prvi od njih bio je odgovoran defanzivac Gibraltara Vizeman.

Usledile su dve asistencije Mitroglua, najpre za Fortunisa, a potom i za Torosidisa, u sudijskoj nadoknadi.

Gol prednosti pred veliki odmor stekla je i selekcija Švedske, u 43. minutu duela sa Holandijom Markus Berg je "prebacio" Jerena Zeta za 1:0.

Prvi gol u drugom poluvremenu postigao je reprezentativac Letonije Sabala, za 1:0 u duelu njegovog tima protiv Andore.

Potpuni preokret viđen je u Sofiji, Joakim je u 60. i 62. minutu dva puta bio precizan i Luksemburg je poveo sa 2:1 protiv Bugarske.

Pobedu Belgiji protiv Kipra trasirao je Lukaku, svojim drugim pogotkom u 61. minutu.

Iako mnogi nisu očekivali ovoliki otpor Luksemburžana, oni su sve iznenadili, uprkos tome što je Marselinjo izjednačio odmah po golu gostiju. Preokrenuli su Bugari preko Popova, ali Bohnert u prvom minutu nadoknade pogodio, činilo se, senzacionalan bod. Međutim, već u sledećem napadu Tonev je zatresao mrežu gostiju i postavio konačnih 4:3.

U međuvremenu, Bosna i Hercegovina je golovima Medunjanina, Ibiševića i Spahića napunila mrežu Estonije, dok je Holandija do boda protiv Švedske stigla golom Snajdera sredinom drugog poluvremena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve