Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 05.09.2016.

20:35

Mnogo lica Srbije, remi na startu kvalifikacija

Fudbaleri Srbije remijem sa Republikom Irskom započeli su kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Mnogo lica Srbije, remi na startu kvalifikacija
Foto: StarSport

Srbija je pre nešto više od 10.000 ljudi na stadionu ’Rajko Mitić’ na trenutke blistala, na trenutke bila očajna, pa je na kraju rezultat glasio 2:2.

Od početka je bilo jasno da će mnogi napadi ići preko bokova zbog trojice pozadi i dva ofanzivna bočna igrača, ali je odbrana bila veliki problem.

Već u trećem minutu šokantan početak za Srbiju – posle kornera, očajne reakcije Aleksandra Mitrovića i odbitka, Irska je povela preko Hendrika.

Rano postignuti pogodak dao je krila gostima koji su neko vreme bili bolji rival, ali su ’Orlovi’ nošeni Filipom Kostićem počeli da se bude i sve više da prete. Napadač HSV-a dva puta je dobro šutirao, ali osim Dušana Tadića, nije imao mnogo pomoći ostalih igrača.

Po jednu dobru priliku smo videli na obe strane, pre nego što se otišlo na odmor. Srpski igrači izašli su mnogo ofanzivnije u nastavku i to im se isplatilo u 62. minutu.

Lopta koja je bila u nogama Tadića uz mnogo sreće se odbila do Kostića, a ovaj iskoristio dobru situaciju i izjednačio na 1:1. Period najbolje igre Srbije krunisan je penalon samo sedam minuta kasnije, a ponovo je najzaslužniji za ovu šansu bio Filip. Tadić je preuzeo odgovornost i zatresao mrežu.

Nekoliko trenutaka kasnije Andrija Pavlović, koji je zamenio Aleksandra Mitrovića, pogodio je prečku iz odbitka i propustio da reši duel. Irci su se oslobodili i kazna je stigla u finišu, nakon očajne reakcije posle prekida i skoka Marfija – 2:2.

Na kraju, kapiten Branislav Ivanović postao je tragičar jer je propustio stopostotnu priliku u 85. minutu, kada je šutirao pravo u golmana Rendolfa u situaciji 1 na 1.

Naredni meč ’Orlovi’ gostuju Moldaviji 6. oktobra.

U ostalim mečevima D grupe Austrija je pobedila u Gruziji 2:0, a Vels na svom terenu Moldaviju 4:0.

Na skoro praznom najvećem stadionu u Srbiji utakmica nije pošteno ni počela, a Srbija je primila gol. Luka Milivojević napravio je neoprezan faul na nekih 20 metara iskosa sa leve strane. Rajković je odbranio pokušaj iz prekida, odbitak je u kazneni prostor vratio O’Šea, posle čega je Aleksandar Mitrović katastrofalno reagovao. Lopta se odbila do Hendrika na ivicu kaznenog prostora, ovaj šutirao iz prve, pogodio kapitena Branislava Ivanovića od kojeg se ona odbila u mrežu – 0:1.

Srbija je od starta preuzela terensku inicijativu, ali je bilo mnogo prostora između linija koji su Irci odlično koristili. Imali su novu solidnu priliku nakon centaršuta sa levog boka, ali je ipak dosuđen ofsajd. U sledećem napadu naši igrači prvi put su zapretili – Kostić je želeo da spusti Tadiću loptu koju je dobio sa leve strane, nije uspeo na pravi način i igrači su se spetljali.

Prvi udarac u okvir gola ’Orlovi’ su uputili u 17. minutu, nakon što je Aleksandar Mitrović odlično odložio loptu petom do Filipa Kostića. On je zakasnio sa dodavanjem za Mladenovića, a onda pokušao sa distance, pravo u golmana Rendolfa.

Pritisak domaćina bio je sve snažniji, a najviše se isticao Kostić, koji je u 23. minutu oštro gađao suprotni ugao, da bi se ponovo isprečio Rendolf. Obe ekipe mučile su se na lošem terenu, što je više odgovaralo gostima koji su se nakon pola sata oslobodili pritiska rivala.

Osam minuta pre odlaska na odmor mogli su do drugog gola, ponovo iz prekida. Još jedan ne baš inteligentan faul rezultirao je udarcem glavom Šejna Longa, ali je Rajković ovoga puta bolje reagovao.

Ušlo se u finiš prvog dela, u kojem je ponovo Antonio Rukavina probio po desnoj strani. Loptu mu je dodao Tadić, ovaj oštro ubacio u peterac, gde su se svi zbunili, među kojima i naš napadač Mitrović, pa nije zahvatio loptu i propala je velika šansa.

Sudija Kasai odmah je označio kraj prvog poluvremena, da bi malobrojni navijači uputili salvu zvižduka reprezentativcima dok su išli ka tunelu.

Drugo poluvreme počelo je u istom ritmu kao i prvo – Srbija je imala posed, ali nije bilo previše uzbuđenja pred golom Iraca. Selektor Slavoljub Muslin nije pravio promene sve do 59. minuta, kada je Mitrović svoje mesto ustupio Andriji Pavloviću.

U međuvremenu, napadač Njukasla imao je solidnu priliku kada se zagradio u kaznenom prostoru rivala i prihvatio loptu. Ipak, nije je na vreme odložio i ona je propala.

Gosti su se povukli, a u 62. minutu Srbija konačno uspela da probije bedem Iraca, učinio je to najbolji pojedinac susreta Filip Kostić. Tadić je nekako prihvatio dodavanje Rukavine i uz mnogo sreće se lopta odbila do napadača HSV-a, a ovaj iz prve pogađa bliži ugao – 1:1.

Postignuti pogodak razbudio je navijače na tribinama koji su skandirali da žele pobedu, dok su igrači Martina O’Nila pokušavali da uspore ritam utakmice. Imali su nekoliko prekida, pre nego što je Kostić napravio još jedan dobar potez. Mladenović mu je lepo spustio jedno dugo dodavanje, on se ubacio ispred čuvara i iznudio jedanaesterac. Siguran izvođač najstrože kazne bio je Tadić za potpuni preokret – 2:1.

Nedugo potom Pavlović je imao veliku šansu da reši meč, kada je pokupio odbitak posle šuta Mladenovića, ali je njegov šut ostao na prečki. To je bio trenutak kada se preokrenula situacija na terenu, pošto su Irci preuzeli inicijativu.

Već u sledećem napadu opravdano im je poništen pogodak zbog ofsajda i bilo je očigledno da su bliži golu. Rajković je u 80. minutu odbranio pokušaj Brejdija, ali ništa nije mogao nakon kornera koji je usledio. Brejdi je centrirao u peterac, gde je Marfi neshvatljivo ostao usamljen i lako pogodio mrežu Srbije za 2:2.

I posle izjednačenja gosti su bili nešto bolji tim na terenu, a sve je moglo da se promeni u 85. minutu kada je kapiten Srbije Branislav Ivanović propustio zlatnu priliku za Srbiju. Tadić je nasumično šutirao ka golu rivala i lopta se odbila do Baneta, koji nije bio u nedozvoljenoj poziciji jer je jedan defanzivac Irske kasnio. Međutim, previše je razmišljao i kao da se uplašio prilike, pa je šutirao direktno u golmana Rendolfa.

Slavoljub Muslin odlučio je da nešto ranije izvede Filipa Mladenovića i ubaci Duška Tošića, što je umnogome uticalo na ritam naše selekcije. Katai je zamenio Kostića odmah posle gola Iraca, ali osim nekoliko dubinskih lopti u kazneni prostor, uzbuđenja pred golom protivnika nije bilo.

Srbija je pokazala mnogo različitih lica i na kraju će morati da se zadovolji bodom na startu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1165 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

3 h

U fokusu

Vidi sve