Nova vest
Fudbal

Utorak, 09.08.2016.

20:45

Real do Superkupa u 119. minutu!

Real Madrid osvojio je Superkup Evrope, pošto je posle produžetaka savladao Sevilju – 3:2 (1:1, 1:1).

Izvor:

Autor:

Real do Superkupa u 119. minutu!
Getty Images

'Kraljevski' klub, osvajač Lige šampiona poveo je, na stadionu Lerkendal u norveškom Trondhajmu, u 21. minutu spektakularnim golom mlađanog Marka Asesnija, ali je novajlija u redovima Andalužana, prvaka Lige Evrope, Franko Vaskes izjednačio četiri minuta pre odlaska na odmor.

Želeo je Zinedin Zidan ofanzivom i pritiskom da vrati prednost na stranu svog tima na startu drugog dela igre, iako nije mogao da računa na Kristijana Ronalda, Gareta Bejla, Tonija Krosa, Pepea i Kejlora Navasa, ali je ekipa Horhea Sampaolija uspela da se odbrani, pre nego što je u 72. minutu stigla do totalnog preokreta.

Vitolo je prevario Serhija Ramosa na desnom krilu i ušao u kazneni, a kapiten Madriđana nije na vreme pomerio nogu i oborio je Argentinca. Milorad Mažić pokazao je na belu tačku, a siguran izvođač bio je Jevgen Konopjanka.

Delovalo je da će Sampaoli stići do prvog trofeja, posle samo jednog meča na klupi kluba sa stadiona Ramon Sančes Pichuan, ali je onda Serhio Ramos uradio ono što radi najbolje. Iskrao se u 93. minutu na ivici peterca, sačekao centaršut Lukasa Vaskesa i lagano pogodio praznu mrežu za produžetke.

Nastavio je Real sa napadima i u nastavku, a Sevilji je posao dodatno otežao Timoti Kolodžejčak zaradivši drugi žuti karton u 93. minutu. Ipak, činilo se da će pobednika odlučiti penali, ali nije tako mislio i Dani Karvahal.

Igrao se 119. minut kada je desni bek 'Kraljevića' ukrao loptu protivniku, pre nego što je pretrčao 30 metara, prošao nekoliko igrača i divnim udarcem pogodio dalji ugao gola Rika za konačni trijumf.

Real je preuzeo kontrolu od samog starta meča i odmah počeo da preti, ali je odbrana rivala sa golmanom Rikom na čelu uspela u nekoliko navrata da otkloni opasnost.

Nastavio je osvajač Lige šampiona sa pritiskom, Sevilja je pokušavala da se oslobodi i odgovori, ali je onda primilia gol u 21. minutu.

Mlađani vezista Marko Asensio dobio je loptu na dvadesetak metara od gola, primirio je i namestio na levu nogu, a potom poslao spektakularan udarac koji je završio u samom roglju gola nemoćnog Rika – 1:0.

Usledio je nalet Sevilje, koja je želela da pokuša da stigne do ekspresno izjednačenja, ali je sve što su uspeli da urade bio pokušaj Marijana – uhvatio je volej sa desetak metara, međutim lopta odlazi visoko preko gola.

Na isteku pola časa igre Andalužani su po prvi put šutnuli u okvir gola, ali je ovoga puta Kasilja zaustavio udarac Manuela Karisa sa ivice kaznenog.

Ipak, ekipa Horhea Sampaolija stiže do izjednačenja pred odlazak na odmor. Igrao se 41. minut, odbrana Reala je smušeno reagovala, pošto niko nije izbacio loptu, a celu situaciju iskoristio je Franko Vaskes i iz voleja poslao loptu u dalji ugao za gol na debiju i izjednačenje – 1:1.

Start drugog poluvremena u velikoj meri podsetio je na sam start susreta, ekipa Zinedina Zidana imala je loptu više u svojim nogama, iz čega je stvorila nekoliko solidnih pokušaja. Najzanimljivije bilo je u 54. minutu, kada je posle dodavanja Kazemira Lukas Vaskes poslao oštru loptu na peterac, ali je Dani Pareho izbacio u polje.

Za razliku od prvog dela igre, Real nije uspeo da uradi ništa konkretnije iz poseda, a Sevilja je polako preuzimala kontrolu, pre svega na sredini terena, da bi u 72. minutu Andalužani stigli do potpunog preokreta.

Vitolo je probio po desnom boku, driblingom prevario Serhio Ramosa i ušao u kazneni, a ovaj nije stigao da povuče nogu, pa je Milorad Mažić opravdano pokazao na belu tačku. Siguran izvođač bio je rezervista Konopjanka 2:1.

Delovalo je da 'Kraljevići' ništa neće uspeti da urade u preostalih dvadeset minuta, iako su imali loptu i inicijativu, ali se onda Ramos ispravio u 93. minutu, poslednjem minutu nadoknade.

Kompletno zaustavno vreme Madriđani su proveli ispred gola Rika, pre nego što je bukvalno u poslednjim trenucima Vaskes prebacio loptu na drugu stativu, a Ramos lako pogodio praznu mrežu – 2:2.

Produžeci su krenuli šansom za Real, ali je pokušaj Karima Benzeme sa ivice kaznenog izblokiran. Već u sledećem napadu, Sevilja je ostala sa igračem manje jer je Timoti Kolodžejčak zbog oštrog starta zaradio drugi žuti karton.

Ponovo je Ramos pogodio u 99. minutu, ali je ovoga puta njegov pogodak glavom poništen jer je prethodno povukao čuvara i tako stekao prednost u skoku.

U preostalih pet minuta prvog produžetka uzbuđenja nije bilo, ali jeste već od starta poslednjih 15 minuta igre. Real je konstantno bio ispred šesnaesterca Sevilje, a najbolju priliku da reši pitanje pobednika pre penala propustio je Lukas Vaskes, kada je pucao pravo u Rika iz situacije 1 na 1.

Delovalo je da ćemo ime osvajača prvog trofeja u Evropi saznati posle penala, ali je onda u 119. minutu na scenu stupio Dani Karvahal. Desni bek Reala oduzeo je loptu na tridesetak metara od gola protivnika, a zatim nanizao nekoliko protivničkih igrača, da bi solo prodor završio divnim šutem u dalji ugao za konačni trijumf – 3:2.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve