Hoće li 'bregzit' uništiti Premijer ligu?

Britanci su u danu za nama doneli jednu od najvećih odluka u novijoj istoriji Velike Britanije, izglasavši na referendumu napuštanje Evropske unije.

Izvor: B92, independent.co.uk
Podeli
Getty Images
Getty Images

Prema prognozama kuća BBC i Sky News, za napuštanje EU glasalo je 52% Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Ovakav scenario nemerljivo će uticati na političku scenu, polje finanasija i socijalne prilike, kako na Ostrvu tako i u ostatku Starog Kontinenta, a nema sumnje da će se sve što se dešava takođe u velikoj meri odraziti i na najkvalitetniju ligu sveta – Premijer ligu.

Najelitnija liga Engleske najpre će biti pogođenja činjenicom da će igrači koji dolaze iz ostatka Evrope ponovo morati da prolaze kroz procese dobijanja viza, dok će proces dobijanja radnih dozvola na teritoriji Ujedinjenog kraljevstva sada biti još komplikovaniji.

Jedan od prvih uslova za dobijanje radne dozvole koji igrač mora da ispuni, ukoliko ne dolazi iz zemlje članice Evropske unije, jeste da ima određen broj nastupa za nacionalni tim.

Getty Images
Getty Images

Vodeći se time, mala je verovatnoća da bi Antoni Marsijal i N'Golo Kante pojačali Mančester Junajted, odnosno Lester Siti, iako postoji i posebna klauzula koja omogućava dobijanje dozvole ako je igrač 'ekstra talentovan'.

Sve ovo što se sada događa predvidela je Karen Brejdi, potpredsednica Vest Hema, poslavši početkom godine pismo svim klubovima u Engleskoj, Škotskoj i Velsu – u kojem je upozorila na "na razorne posledice po fudbal ukoliko Velika Britanija napusti EU".

S druge strane, postoji mogućnost i da britanska vlada ublaži celu situaciju ukoliko promeni pravila za dobijanje spomenutih dozvola, ali, ukoliko to ne bude slučaj, cene engleskih internacionalaca biće još sumanutije, dok će ostatak klubova iz Evrope značajno profitirati.

Ima onih koji ovaj scenario sa modifikovanjem pravila smatraju realnim i iskrenim, ali i onih koji se protiv toga – smatrajući celu situaciju idealnom prilikom za dodatni razvoj i proboj domaćih igrača na veliku scenu, pozivajući se na ogroman broj stranih igrača u gotovo svim rangovima takmičenja na Ostrvu koji 'guši' i zauzima mesto mladim igračima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.