Nova vest
Fudbal

Petak, 13.05.2016.

21:16

FSS: U Rezoluciji 1244 Kosovo je deo Srbije...

Potpredsednik FSS Željko Kojić obraćajući se delegatima Kongresa FIFA istakao je da će Savez nastaviti pravnu borbu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

FSS: U Rezoluciji 1244 Kosovo je deo Srbije...
Photo by Mike Hewitt - FIFA/FIFA via Getty Images

Kojić je uoči večerašnjeg prijema kosovskog savetza u međunarodnu fudbalsku organizaciju kazao da su prekršena pravila UEFA, a kasnije i FIFA.

"Želim da istaknem da Fudbalski savez Srbije, a to je bio naš stav i na Kongresu UEFA, nije protiv da se fudbal, uključujući i internacionalni nivo, igra na svim delovima naše planete i da mladi fudbaleri imaju priliku da svoje veštine i znanje uporede sa sportistima iz drugih zemalja. Međutim, kao i uvek do sada, zalažemo se da se u našem sportu primenjuju važeća pravila i da se savezi koji ne ispunjavaju uslove ne mogu primati u članstvo UEFA, a kasnije i FIFA", istakao je Kojić.

On je dodao da će se u protivnom otvoriti drugi slični slučajevi, tako da bi u budućnosti UEFA i FIFA mogli da budu izloženi mnogim zahtevima za prijem u članstvo, a da zemlje iz kojih su savezi nisu punopravni članovi UN.

"Stav FSS je da u čitavom slučaju ima veoma mnogo politike i motiva koji treba da budu izvan delovanja sportskih, u našem slučaju fudbalskih organizacija. Mora se imati u vidu da je Kosovo i Metohija shodno važećoj Rezoluciji Saveta bezbednosti UN br. 1244, deo Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija. Fudbalski klubovi sa teritorije Kosova i Metohije (sa srpskim igračima), uključeni su u sistem fudblskog sporta gde nadležnost ima FŠ. Postavlja se pitanje kako će ovi klubovi ubuduće egzistirati i kako će se takmičiti".

Kojić je rekao da se postavlja veoma važno i načelno pitanje kako će savezi čije matične države nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu, organizovati međusobne utakmice i kako će se primenjivati protokol pred utakmice.

"Na kraju, želim još jednom da istaknem da je Fudbalski savez Srbije protiv prijema Fudbalskog saveza Kosova u članstvo FIFA i da će i posle ovog Kongresa nastaviti sa pravnom borbom, koja bi imala za cilj da opovrgne odluku UEFA Kongresa o prijemu FS Kosova u članstvo ove Konfederacije", zaključio je Kojić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

6 d