Nova vest
Fudbal

Petak, 13.05.2016.

20:45

Kosovo primljeno i u FIFA

Svetska fudbalska federacija (FIFA) prostom većinom glasova primila je Kosovo u svoje članstvo kao 210. člana, na 66. Kongresu u Meksiko Sitiju.

Izvor:

Autor:

Kosovo primljeno i u FIFA
YTSS

Od ukupno 205 prisutnih članova Kongresa, 164 glasa bila su validna, a za prijem kosovskog fudbalskog saveza glasalo je njih 141, dok je 23 bilo protiv.

Prvi korak ka članstvu južne srpske pokrajine u FIFA napravljen je pre nekoliko dana, kada je Kosovo uprkos kršenju Statuta postalo članica UEFA.

Tada je napravljen jedan od najvećih presedana u skorijoj istoriji, pošto nije promenjem Statut već je do članstva došlo takođe prostom većinom.

Osim Kosova, članica svetske kuće fudbala postao je i Gibraltar, pa će se i jedni i drugi od jeseni naći u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Predlog da se Kosovo primi u FIFA stiglo je od Veća FIFA, a objašnjeno je da je to u interesu fudbala i pored velikih problema na toj teritoriji.

"Kosovo se suočava sa izazovima, to je očigledno. Potrebne su nove investicije. Ima puno finansijskih izazova i ograničen je organizacioni kapacitet. Ali, uprkos tome, tamo ima očigledne strasti za fudbal i velikog potencijala. Kosovo ispunjava sve kriterijume", rekao je član Veća FIFA Senes Erzik.

Predsednik kosovskog saveza Fadilj Vokri zahvalio je na podršci i svima koji su aplaudirali odluci.

"Moja zemlja je toliko dugo čekala ovu odluku. Fudbalske vrednosti su odbranjene. Hvala svima", rekao je Vokri posle glasanja.

U ime Fudbalskog saveza Srbije Kongresu se obratio potpredsednik Željko Kojić koji je pre glasanja pozvao delegate da ne priznaju Kosovo.

"Mnogi delegati su svesni našeg stava. Kao što ste i svesni, UEFA je priznala Kosovo, ali tako što je prekršen statut. Postoje velike sumnje u zakonitost te odluke, a po našem mišljenju je nelegalna. Ovo pitanje je trebalo da se skloni sa dnevnog reda. Kosovo nije član Ujedinjenih nacija", rekao je Kojić.

Potpredsednik FSS istakao je i da će Savez nastaviti pravnu borbu pred Sudom za sportsku arbitražu u Lozani.

Prema ranijem dogovoru, Kosovo bi trebalo da bude u kvalifikacionoj grupi sa selekcijama Hrvatske, Turske, Islanda, Finske i Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

423 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Grizman prekida rekordni niz

Francuski fudbaler Antoan Grizman propustiće prijateljske utakmice reprezentacije sa Nemačkom i Čileom, zbog uganuća desnog skočnog zgloba.

Beta

23:45

13 h

U fokusu

Vidi sve
Tenis

Miracolo

Za sve one koji nisu pratili protekle noći okršaj Novaka Đokovića i Luke Nardija u Kalifornijskoj pustinji desilo se – čudo!

Zoran Kecman

12:35

7 d