Nova vest
Fudbal

Sreda, 11.05.2016.

13:14

I'm forever blowing bubbles...

Utorak 10. maj 2016. godine ostaće zauvek u sećanju navijača Vest Hem Junajteda.

Izvor:

Autor:

I'm forever blowing bubbles...
Getty Images

'Čekićari' su se posle 112 godina oprostili od svog stadiona 'Boleyn Ground' u istočnom Londonu.

Vest Hem će od sledeće sezone nastupati na Olimpijskom stadionu u glavnom gradu Engleske, koji je izgrađen za potrebe Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Igrači Slavena Bilića potrudili su se da emotivno veče učine još spektakularnijim – pošto su u sjajnom meču punom preokreta savladali Mančester Junajted (3:2).

Početkom prošlog veka Vest Hem je po osnivanju kluba svoje susrete igrao na 'Memorial Groundu', ali je ubrzo morao da ga napusti zbog nesuglasica oko zakupa sa vlasnicima, pa je bio prinuđen da potraži novu kuću.

Kao idealno rešenje učinila se poljana u blizini 'Boleyn Castla', po kojoj je stadion kasnije i dobio ime, a do dogovora sa Rimokatoličkom crkvom došlo je poprilično lako.

Legendarni stadion u Eseksu izgrađen je 1904. godine u ulici 'Green Street', kada je i postao dom 'Čekićara'.

Iako je njegov zvanični naziv glasio 'Boleyn Ground, ako biste upitali bilo kog navijača Vest Hema on će vam reći da se njihov stadion zove Apton Park – po istoimenom distriktu i parku u kome se nalazi.

Prvi duel na novom objektu 'Čekićari' su odigrali protiv Milvola, slavivši pred 10.000 gledala 3:0, a njihovo rivalstvo i dan danas jedno je od najžešćih u svetu fudbala.

Kako su godine prolazile, Apton Park je postepeno dograđivan i modernizovan, da bi pre Drugog svetskog rata primao nešto više od 40.000 gledalaca.

Za vreme bombaradovanja Londona 1944. godine teško je oštećen V-1 bombom, ali je ubrzo po okončanju sukoba obnovljen i dodatno modernizovan.

Najviše gledala bilo je na susretu protiv Totenhem Hotspura – 42.322 – u decembru iste godine, tačnije odmah po okončanju renoviranja.

Od 2002. godine Apton je poslednji put renoviran, kada su sva mesta postala sedeća, posle čega je kapacitet bio smanjen na 35.550 mesta.

Još tada je bilo u planu da se dve najveće tribine dodatno prošire, ali je posle ispadanja kluba iz elite takav plan prolongiran, da bi i definitivno bio otkazan pošto je Vest Hem, posle sudskog spora, zakupio spomenuti Olimpijski stadion, kapaciteta 60.000 mesta, na 99 godina – uz godišnju 'kiriju' od 2,5 miliona funti.

Istovremeno po sklapanju ugovora na novi stadion, čelnici kluba dogovorili su prodaju placa na kome se Apton Park nalazi, pa će, poput Arsenalovog 'Hajberija', na njegovom mestu biti izgrađen poslovno-stambeni centar.

U njegovom centru bi trebalo da se nađe park posvećen Bobiju Muru, najvećoj legendi 'Čekićara' i jednog od najboljih igrača u istoriji Engleske.

Nema sumnje da će 'Čekićarima' selidba doneti mnogo toga dobrog, počev od daleko boljih uslova za trening i same mečeve, kao i značajno povećanje prihoda – nezvanično, prodato je preko 50.000 godišnjih ulaznica – ali isto tako nema sumnje da čuvena himna "I'm forever blowing bubbles" nikada više neće zvučati isto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve