Nova vest
Fudbal

Utorak, 03.05.2016.

20:30

Atletikov zid u finalu Lige šampiona!

Fudbaleri Atletiko Madrida prvi su finalisti Lige šampiona za sezonu 2015/2016, pošto su u dvomeču eliminisali Bajern Minhen.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Atletikov zid u finalu Lige šampiona!
Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

Atletiko je posle minimalnog trijumfa u Madridu izgubio na ’Alijanc areni’ sa 2:1, ali je prošao zahvaljujući pogotku u gostima.

Strelac zlata vrednog gola bio je Antoan Grizman u 54. minutu, kada je fenomenalno istrčao kontru i rutinski iskoristio asistenciju Fernanda Toresa.

Jedan od heroja ’Jorgandžija’ svakako je golman Jan Oblak koji je u 34. minutu, nedugo posle prvog primljenog gola, odbranio penal Tomasu Mileru i verovatno sprečio da utakmica ode u sasvim suprotnom pravcu. Takođe, u finišu je sprečio čist pogodak kada ga je odbitak Davida Alabe zamalo prevario.

Bavarci su čak 35 puta šutnuli ka golu protivnika, ukupno 12 je išlo u okvir gola (Atletiko imao 4 u okvir i 2 van okvira), ali ni to nije bilo dovoljno za više od pirove pobede.

Duel u Minhenu počeo je onako kako se očekivalo – velikom inicijativom Bajerna. Levandovski se ispromašivao u nekoliko navrata, pre nego što je Ćabi Alonso uz pomoć Himesa savladao Oblaka iz slobodnog udarca u 31. minutu.

Tri minuta kasnije slovenački čuvar mreže odbranio je penal Mileru, da bi Grizman na već opisan način šokirao ’Alijanc arenu’. To je uticalo i na izabranike Pepa Gvardiole koji desetak minuta nisu znali da se sastave, ali je u 74. minutu Levandovski konačno našao put do mreže.

Posle kombinacije po levom boku sa Riberijem, David Alaba centrirao je na drugu stativu, Arturo Vidal je nadskočio Felipea Luisa i vratio je glavom do saigrača koji je ubacuje u gol za povratak u igru.

Nemci su pojačavali pritisak, a onda je usledio novi hladan tuš za domaće navijače – penal za Atletiko. Fernando Tores oduzeo je loptu na levoj strani, pobegao Martinesu koji ga je oborio i Čakir je pokazao na belu tačku. Ovoga puta, turski sudija je napravio veliku grešku jer je kontakt bio van kaznenog prostora.

Baš kao i Miler u prvom poluvremenu, ’El Ninjo’ je gađao levi ugao, Nojer je poput oblaka pročitao nameru i sačuvao Bajern u životu.

Međutim, do kraja nije bilo promene rezultata i Atletiko se postarao da Španija treću sezonu zaredom ima barem jednog predstavnika u finalu najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

Ovo znači i da će španski stručnjak napustiti klupu Bavaraca bez najznačajnijeg trofeja – nije uspeo da vrati ’ušatog’ u Minhen i njegov četvorogodišnji boravak u Bajernu svi će smatrati neuspešnim, i pored isto toliko titula u Bundesligi.

U drugom polufinalu igraju Real Madrid i Mančester siti, a u prvom meču nije bilo golova.

Finale je na programu 28. maja u Milanu.

Tok meča:

Od samog početka meča domaći su preuzeli inicijativu i sabili protivnika maltene u kazneni prostor. Bilo je nekoliko solidnih situacija u prvih pet minuta, ali bez većih šansi. Atletiko je uzvratio u sledećem napadu – Filipe Luis je dodao loptu do Gabija, kapiten šutirao sa skoro 40 metara, Nojer nije imao problema.

U 20. minutu Poljak se ponovo našao u centru pažnje i propustio prvu stopostotnu priliku – Boateng je fantastično proigrao Milera koji je pobegao Luisu, ovaj iz prve ostavio loptu do Levandovsko, koji je ipak bio suviše iskosa i šutirao je pravo u noge Jana Oblaka. Nikako ’Jorgandžije’ nisu uspele da prenesu igru na polovinu protivnika, iako je Fernando Tores uhvaćen u ofsajdu. Bajern je prvu šansu kreirao u 13. minutu – Lam je centrirao na drugu stativu, Levandovski je bio duelu sa Godinom, ali nije uspeo da zahvati loptu.

U sledećem napadu Gabi je ponovo testira nemačkog golmana, pa se težište igre ponovo seli ispred odbrane Madriđana. Levandovskom je u dva navrata falilo malo da se nađe u šansu, a onda i Oblak hvata šut Artura Vidala sa dvadesetak metara.

Nastavili su Bavarci sa strahovitim pritiskom – najbolji strelac tima koji vodi Pep Gvardiola prebacio je gol iz peterca, posle loše intervencije Oblaka prilikom šuta Franka Riberija sa distance. Nešto kasnije i Filip Lam ostao je usamljen na desnoj strani, ali lopta i dalje neće u gol.

Atletikov bedem konačno je popustila posle pola sata igre – Hose Marija Himenes napravio je neoprezan faul na ivici kaznenog prostora, Ćabi Alonso je šutirao, lopta je pogodila upravo Urugvajca i prevarila slovenačkog golmana.

Samo tri minuta kasnije sudije Džunejt Čakir dosudio je penal za domaće, kada je Himenes dugo vukao Havija Martinesa u kaznenom prostoru. Tomas Miler izveo je najstrožu kaznu, standardno gađao levi ugao, ali ga je Oblak pročitao i fenomenalno zaustavio njegov šut.

Do kraja poluvremena bilo je nekoliko uzbuđenja pred kaznenim prostorom Španaca, ali su mreže do pauze mirovale – 1:0.

I drugi deo igre počeo je kao prvi, surovim napadima Bavaraca, kojima je malo falilo da upute završno dodavanje. Ali onda se dogodilo ono čega se ceo Minhen plašio – sevnula je jedna kontra i Atletiko je postigao zlata vredan gol za 1:1.

Boatengov dubinski pas odbila je odbrana, lopta se odbila do Toresa, ovaj fenomenalno proigrao Antoana Grizmana koji istrčava 1 na 1 sa golmanom i rutinski ga savladava.

Domaći igrači bili su potpuno šokirani primljenim pogotkom i desetak minuta nisu uspeli ni da se približe golu ’Jorgandžija’. Izabranici Čola Simeonea uspeli su da povećaju posed lopte i udalje rivala, ali je i Bajern uzvratio.

U 74. minutu Levandovski je konačno dočekao pravu lotpu i smanjio na 2:1. Posle kombinacije po levom boku sa Riberijem, David Alaba centrirao je na drugu stativu, Arturo Vidal je nadskočio Luisa i vratio je glavom do saigrača koji je ubacuje u mrežu za povratak u igru.

Nemci su pojačavali pritisak, a onda je usledio novi hladan tuš za domaće navijače – penal za Atletiko. Fernando Tores oduzeo je loptu na levoj strani, pobegao Martinesu koji ga je oborio i Čakir je pokazao na belu tačku. Ovoga puta, turski sudija je napravio veliku grešku jer je kontakt bio van kaznenog prostora.

Baš kao i Miler u prvom poluvremenu, ’El Ninjo’ je gađao levi ugao, Nojer je poput oblaka pročitao nameru i sačuvao Bajern u životu.

Samo četiri minuta kasnije gosti su po ko zna koji put u sezoni izbegli surovu kaznu – levi bek iz Austrije fantastično je uhvatio odbitak iz kornera, lopta je na putu do gola pogodila jednog igrača Atletika i prevarila čuvara mreže, ali se Oblak nekako vratio sa stajne noge i izbacio je sa linije.

Do kraja meča Bajern je pokušavao da napuni kazneni prostor, i dalje je bio blizu šanse, najbolje situacije propustio je Kingsli Koman i Simeoneov zid je stigao do drugog finala Lige šampiona u poslednje tri sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

348 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Rakitiću lepo u Rijadu

Fudbaler Al Šababa Ivan Rakitić rekao je da će, ako bude sve u redu, produžiti ugovor sa saudijskim klubom jer je zadovoljan ulogom u klubu i životom u Rijadu.

B92.sport

18:05

7 h

U fokusu

Vidi sve