Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 17.03.2016.

16:20

Vidić o klupi Junajteda, Ronaldu, Gigsu, Murinju

Legendarni kapiten Mančester Junajteda Nemanja Vidić rekao je da je njegov san da se vrati na Old Traford u ulozi menadžera, ali da je još daleko od toga.

Izvor:

Autor:

Vidić o klupi Junajteda, Ronaldu, Gigsu, Murinju
Getty Images

Vidić, koji retko daje intervjue, u ekskluzivnom razgovoru za BBC u svojoj kući Milanu rekao je da mu se dopada ideja da Rajan Gigs ovog leta preuzme Junajted, ali da je Žoze Murinjo jedan od najvećih trenera/menadžera ikada i da će to biti teška odluka.

"Počeo sam sa trenerkom obukom pre četiri godine, tada sam igrao za Junajted i radio sa ser Aleksom Fergusonom, verovatno najboljim menadžerom u istoriji. Voleo bih da jednom budem menadžer u engleskom fudbalu. San je da to bude u Mančesteru, ako pitate bilo kog igrača Junajteda da li bi hteo da vodi ekipu, odgovor bi bio “da”, ali ja sam još daleko od toga", izjavio je Vidić, koji je već završio školu za A i B licencu, a sledeće godine bi trebalo da dobije i Profi licencu UEFA.

Klub sa Old Traforda na kraju sezone napušta Luj van Gal, koji nije uspeo za dve sezone da napravi zapažen rezultat i pored ogromnih novčanih ulaganja, a sve glasnije se priča da će na njegovo mesto sesti 'Specijalni' Portugalac.

"Sviđa mi se ideja da Gigsi preuzme ekipu, ali Murinjo je imao velikih uspeha u prošlosti. Težak je izbor, pre svega se postavlja pitanje da li je Gigsi spreman ili ne. To znaju samo on i klub, a verujem da će imati otovren razgovor na tu temu. Ja lično na klupi želim nekoga ko pozaje klub i zna šta je najbolje za budućnost", kaže Nemanja.

"Delio sam svlačionicu dugo sa Rajanom i uveren sam da bi on uradio i znao upravo to. S druge strane, Murinjo forsira određen način fudbala, koji je naširoko poznat, a ja imam veliko poštovanje prema njemu – kao jednom od najvećih menadžera svih vremena, pored sera i Đozepa Gvardiole".

Jedan od najboljih štopera u istoriji fudbala je zimus, i drugi staranc kapiten od postojanja najpopularnijeg britanskog kluba, uprkos ponudama iz Sjedinjenih Američkih Država i Engleske, završio karijeru – pošto je, kako je istakao, osetio da je pravi trenutak za takvu odluku jer nije više želeo da forsira svoje telo.

"Nisam mislio da mogu da dam 100 odsto. Nisam želeo da forsiram i da igram duže jer bih nastavio sa povredama. Nisam hteo ni da se vratim u Englesku, tamo sam proveo najbolje godine karijere i ne bih mogao da igram isto kao dok sam igrao za Junajted".

'Stena', kako su navijači 'Crvenih đavola' zvali momka iz Užica, kazao je i da mu je osvajanje Lige šampiona u Moskvi 2008. godine protiv Čelsija najdraža pobeda.

"Pomislio sam pred šut Džona Terija – 'To je to, izgubili smo'. Posle promašaja, bilo je pitanje da li ćemo Gigs ili ja šutirati. Stajali smo jedan pored drugog, a ja se mislim u sebi – 'Molim te, reci da ćes ti da šutiraš'", otkriva Vida.

Velšanin je pogodio, Edvin van der Sar zatim zaustavio pokušaj Nikole Anelke, a Andreson u 'ludačkoj' proslavi završio sa rasekotinom na glavi.

"Videli ste krv na Andersonovoj glavi? To je on mojih zuba. Skakali smo kao ludi, a on se praktično nabo na moju gornju vilicu. Bilo je neverovatno".

Nemanja je istakao i da je trostruki osvajač Zlatne lopte Kristijano Ronaldo najveći profesionalac koga je video tokom karijere.

"Ronaldo je veoma zabavan lik. Voli dobru šalu, bilo na tuđi ili svoj račun. Istina, ponekada ih nije prihvatao baš najbolje, ali je uvek imao odgovor, pa one nikada nisu prestajale. Takođe, voleo je da đuska, što je bilo sjajno sa atmosferu u svlačionici. Šalu na stranu, on je možda i najbolji profesionalac koga sam ikada video. Toliko posvećen fudbalu. Imao je velika očekivanja od sebe i želeo je da ostvari velike stvari. To ga je i vuklo da trenira još snažnije i predanije kako bi napredovao. Zbog toga ima moje ogromno poštovanje".

Za kraj, Vidić je rekao da je bilo i talentovanijih momaka od momka sa ostrva Madeira, ali da nisu imali njegovu posvećenost i da zbog toga nisu uspeli. .

"Bilo je momaka koji su bili veoma talentovani, čak i više od nas, ali nisu imali tu posvećenost fudbalu. Nisu davali 100 odsto svojih mogućnosti, nisu radili van obaveznih treninga... To je upravo i jedan od razloga zašto je Ronaldo postigao to što je postigao. On je žiivi primer kako jedan fudbaler treba da trenira i živi", zaključio je Vidić.

Kompletnu priču o karijeri Nemanje Vidića, njegovom putu od Užica do evropskog i svetskog vrha, kao i o svemu onome lošem što mu je priredio sopstveni narod pročitajte u rubrici 'Teme'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve