Nova vest
Fudbal

Nedelja, 20.12.2015.

14:58

Mesi i Barsa nastavljaju da prepravljaju istoriju

Tokom poslednje decenije Barselona i Lionel Mesi postali su sinonim za rekorde, a čini se da nas i u budućnosti čeka novo 'prepravljanje' fudbalske istorije.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty images

Gigant iz Katalonije – predvođen četvorostrukim osvajačem 'Zlatne lopte' iz Rosarija – pobedio je River Plejt u finalu FIFA Svetskog klupskog prvenstva 3:0 (1:0) i tako stigao do petog trofeja u 2015. godini.

Ekipa Luisa Enrikea najpre je krajem maja postala prvak Evrope, peti put u svojoj istoriji, da bi nedugo zatim podigla i trofeje namenjenu prvaku Španije i osvajaču Kupa kralja.

Na startu nove sezone, 'Blaugrana' je nastavila u istom ritmu, pa su u vitrine Nou Kampa stigao novi pehar UEFA Superkupa.

Ujedno Barselona je postala klub sa najviše međunarodnih trofeja u istoriji jer je s ovim iz Japana stigla do brojke 22. Drugo mesto sa po 20 pehara dele Real Madrid, Milan i Al-Ahli, treća je Boka Juniors sa dva manje, dok Independijente ima 16.

Da godina ne bude savršena pobrnio se Atletik Bilbao, pošto su Baskijci.slavili u dvomeču Superkupa Španije, pa nedodirljiv ostaje uspeh generacije Đozepa Gvardiole iz sezone 2008/09 kada je osvojeno šest pehara.

Na istorijskom putu od maja do decembra popravili su i klupski rekord po broju pogodaka u jednoj sezoni, sa tri protiv Rivera stigli su do 176, jednim više nego 2012, a do kraja 2016. godine sastaće se još sa Betisom.

Prethodno su spomenuti rekord delili upravo Lionel i Pedro Rodriges (2009) sa jednim golom manje.

Takođe, Mesi se, svojom trećom titulom (2009, 2011, 2015), izjednačio sa legendom uragvajskog Penjarola Albertom Spenserom (1961, 1962, 1967, a obojica su postizali golove u sva tri finala u kojima su igrali.

Leo je postao 'Gaučos' sa najviše zvaničnih titula, pošto ih je osvojio 25 sa Kataloncima, uz olimpijsko zlato.

Svoje mesto u istoriji pored bivšeg igrača Njuels Old Bojsa našli su i Luis Suares, Andres Inijesta, Serđio Buskets i Đerar Pike.

Urugvajac i Argentinac izjednačili su se sa Cesarom Delgadom i spomenutim Spenserom na 'večnoj listi' strelaca na SP za klubove, sa po pet pogodaka, s tim da je Suares svih pet dao u prethodna tri dana. Ispred njih je samo legendarni Pele sa jednim više.

Inijesta se izjednačio sa velikim prijateljem Ćavijem Ernandesom kada su Španci u pitanju, pošto obojica imaju po 28 titula, dok se Dani Alves 29. titulom izjednačio sa zemljakom Peleom.

Buskec, Pike i ponovo Injesta sada u svom vlasništvu imaju po četiri svetske titule, računajući i klub i reprezenaciju, a na vrhu su Kafu i opet Pele – sa po jednom više.

Za kraj, i jedan igrač velikana sa 'Monumentala' ući će 'u knjige' – jer je Džonatan Maidana postao prvi čovek koji je za dva različita kluba nastupao na klupskom Mundijalu – Boja Juniors (2007) i River Plejt (2015).

p.s. Hvala poštovanom komentatoru na velikom broju podataka. Nastavite da nas čitate.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve