Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 14.12.2015.

20:25

‘Večiti derbi’ kroz oči FIFA

‘Večiti derbi’ između Crvene zvezde i Partizana sigurno se ubraja u najveće gradske derbije na svetu, a to priznaje i Svetska fudbalska federacija (FIFA).

Izvor: JT

Autor: JT

Default images
Starsportphoto

Vladajuće telo svetskog fudbala tim povodom je napravila posebnu kratku reportažu o 149. beogradskom derbiju koji je odigran u septembru, a na njemu je slavila Crvena zvezda sa 3:1.

Svoje impresije o najvećoj utakmici srpskog fudbala dali su pripadnici jednog i drugog tabora – Dule Savić, Saša Ilić, Zoran Milinković, Jovan Aćimović, Momčilo Vukotić, Ljubiša Tumbaković, Stanislav Karasi i Stefan Babović. Svako od njih dao je svoje viđenje zašto je ‘večiti derbi’ nešto posebno.

Još kada sam kao klinac bio navijač Crvene zvezde, a kasnije i igrač, derbi je bio svetinja”, rekao je Savić.

Sa legendarnim fudbalerom Zvezde složio se i sadašnji kapiten Partizana.

Derbi je najvažnija utakmica za nas i svi ljudi živimo za njega. Ne zove se za džabe ‘večiti derbi’”, istakao je Ilić.

Milinković je istakao da se nedeljama pre derbija oseća u vazduhu da se ta utakmica približava, a Tumbaković je možda i najbolje opisao šta on predstavlja za prestonicu Srbije.

Beograd ima Savu i Dunav, Avalu, Zvezdu i Partizan. Derbi je nešto što svaki navijač treba da doživi”, naglasio je Tumbaković.

Aćimović, koji je branio boje Zvezde od 1965. do 1976. godine, a potom bio pomoćnik u timu koji je bio šampion Evrope i sveta uporedio je ‘večiti derbi’ sa utakmicom koju mnogi smatraju najvećom na svetu.

Prisustvovao sam derbiju Boke Juniors i River Plejta u Buenos Ajresu, to je prvoklasi derbi, i na terenu i van njega, a mnogi derbiji koje su Zvezda i Partizan odigrali su takvi, nezaboravni. Ali, nisu svi takvi, pošto je lestvica postavljena visoko”, naglasio je Aćimović.

Vukotić, jedna od najvećih legendi Partizana, istakao je da je derbi utakmica kakvu treba doživeti.

Najteže mi je bilo sat vremena pre početka utakmica. Bila je to mešavina nervoze i uzbuđenja, ali čim čujete huk navijača možete da se koncentrišete na sam meč”, istakao je Vukotić.

Zamenik kapitena ‘crno-belih’ istakao je da nijedan srpski fudbaler za svoju karijeru ne može da kaže da je bila uspešna ako nije odigrao ‘večiti derbi’.

Srpski fudbaler koji nije igrao derbi kao da nije imao potpunu karijeru. To je nešto posebno, proslava srpskog fudbala i za srpske fudbalere ne postoji atmosfera bolja od te”, istakao je Babović.

Kako je izgledao 149. ‘večiti derbi’ kroz oči FIFA, možete da vidite i sami. Uživajte!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve