Nova vest
Fudbal

Utorak, 08.12.2015.

09:19

Pre 24 godine – Crvena zvezda prvak sveta

Na današnji dan, pre tačno 24 godine Crvena zvezda postala je najbolji fudbalski klub na svetu.

Izvor:

Autor:

Default images
fkcrvenazvezda.com

Tadašnji šampion Evrope savladao je 8. decembra 1991. godine čileanskog velikana Kolo Kolo u Tokiju 3:0 i postao osvajač Interkontinetalnog Kupa.

Najuspešnija generacija u istoriji najtrofejnijeg srpskog kluba nije imala većih problema protiv osvajača Kopa Libertadoresa, iako je od 43. minuta igrala sa igračem manje, pošto je isključen kapiten Dejan Savićević.

Zvezda je povela u 21. minutu preko Vladimira Jugovića, posle asistencije upravo Savićevića, da bi isti igrač duplirao vođstvo u 59. minutu. Konačan rezultat susreta postavio je najbolji strelac Evrope Darko Pančev u 71. minutu.

Tim koji je slavio na Nacionalnom Olimpijskom stadionu u glavnom gradu Japana razlikovao se od onog koji je trijumfovao u Bariju 29. maja, kada su crveno-beli posle penala porazili Olimpik Marsej u borbi za 'ušati' trofej.

Klub su u međuvremenu napustili kapiten Stevan Stojanović, Dragiša Binić, Robert Prosinečki, Refik Šabanodžović i Slobodan Marović.

Takođe, otišao je i trener Ljupko Petrović, pa je ekipu sa klupe predvodio Vladica Popović.

Nažalost, usledilo je ratno stanje i sankcije Ujedinjenih nacija, pa šampion nije imao tretman kakav zaslužuje naredne sezone. Najpre je u Superkupu Evrope, koji je Mančester Junajted uz dosta sreće rešio u svoju korist (1:0), odigran samo jedan meč, da bi sve kulminiralo početkom nove sezone, kada su crveno-beli bili prinuđeni da, kao zvanični šampioni Evrope i sveta, svoje mečeve kao domaćini igraju u glavnom gradu Bugarske Sofiji.

Sastav Crvene zvezde: Milojević, Radinović, Mihajlović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

169 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve