Nova vest
Fudbal

Petak, 13.11.2015.

20:00

Ovakva Srbija ne može do Mundijala

Fudbaleri Srbije doživeli su najteži poraz od osamostaljenja 2006. godine, "Orlovi" su se obrukali u Ostravi gde je kombinovani tim Češke slavio 4:1 (1:0).

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images
foto: StarSport

"Orlovi" su odigrali još jedan bled, neubedljiv, slab meč i najavili novo mučenje za navijače u sledećem kvalifikacionom ciklusu za Svetsko prvenstvo u Rusiji.

Čelsi, koji nisu pokazali ništa posebno u Ostravi, te bez prvih zvezda, bez mnogo muke su četiri puta zatresli mrežu tima Radovana Ćurčića, koji je jedva uspeo da ublaži poraz.

Srbija je bila neubedljiva u prvom poluvremenu, mada ni Česi nisu pokazali poseban kvalitet. Nakon što je Ljajić imao dobru priliku posle duplog pasa sa Tadićem, što je bio jedini šut "Orlova" ka golu rivala u prvih 45 minuta, Česi su poveli.

Domaćin je iskoristio prvu i jedinu šansu, uz pomoć loše odbrane Srbije, te stekao prednost. Tomaš Sivok je nadskočio srpske štopere, Stojković je istrčao u prazno, pa je kapiten Čeha glavom sa ivice peterca pogodio mrežu.

"Orlovi" su u nastavku imali inicijativu, ali nisu konkretno zapretili rivalu, iako su oštećeni za penal nakon igranja rukom Sivoka.

U nastavku meča ekipe su delovale jednako bledo, Srbija je opet imala inicijativu, ali su naši fudbaleri lako gubili loptu ispred kaznenog prostora domaćina.

Sredinom poluvremena usledile su prve izmene u oba tima, kada Česi dupliraju vođstvo, Tomović je napravio penal, a Necid zakucao loptu iza leđa Stojkovića.

Ćurčićevi rezervisti konačno donose malo uzbuđenja ispred gola domaćina, te 11 minuta pre kraja Petar Škuletić koristi centaršut Kolarova i smanjuje rezultat.

Međutim, očajna odbrana "Orlova" doživljava vrhunac u poslednjih deset minuta, prvo Duško Tošić poklanja loptu Kejčiju koji bez problema driblingom izbacuje Ivanovića i Tomovića te pogađa za 3:1, da bi u nadoknadi vremena sa Plašilom opet izbacio celu odbranu Srbije, a Zahustel glavom četvrti put savladao Stojkovića.

Srbija je tako zaokružila novi očajan kvalifikacioni ciklus i najavila navijačima mučenje i u sledećem, kada će se boriti za Mundijal u Rusiji.

Meč u Češkoj je potvrdio ono što je već bilo jasno, potrebne su velike promene u i oko ovog tima ako "Orlovi" žele na neko veliko takmičenje.

Prijateljska:
Češka – Srbija 4:1 (1:0)
Sivok 17, Necid 63p, Krejči 82, Zahustel 90+3 – Škuletić 79

Češka: Vaclik – Pudil, Kadlec, Sivok, Kaderabek – Darida, Pavelka – Šural (Krejči 72'), Dočkal (Plašil 56'), Skalak (Zahustel 72') – Necid (Škoda 80')

Srbija: Stojković – Tomović, Ivanović, D. Tošić, Kolarov – Milivojević (Gudelj 69'), Matić – Ljajić, Z. Tošić (Kostić 59'), Tadić (Katai 59') – Mitrović (Škuletić 69')

Tok meča:

Monoton početak meča u Ostravi, obe selekcije su bile rezervisane u uvodnim minutima, nešto konkretnije je delovala Srbija, ali nije bilo prave lopte za Mitrovića.

Konačno, u desetom minutu prva gol šansa. Ljajić i Tadić nastavljaju da sjajno kombinuju, kao i na prethodna dva meča, duplim pasom fudbaler Intera stiže do kaznenog prostora, neometan šutira sa desetak metara u donji desni ugao, ali Vaclik uspeva da zaustavi njegov pokušaj.

Česi su bili bezopasni, ali ipak stižu do vođstva u 17. minutu. Prvi napad domaćinu je doneo korner, nakon koga Tomaš Sivok sjajnim skokom na prvoj stativi glavom loptu šalje u mrežu – 1:0.

Loše su reagovali štoperi Srbije, kao i golman Stojković koji nije dobro procenio let lopte pa je istrčao u "prazno".

Tri minuta kasnije Srbija je organizovala brz napad po levoj strani, Mitrović je ušao u kazneni prostor i prevario jednog rivala, a onda je pao bez kontakta pa je kažnjen žutim kartonom za simuliranje penala.

Napadač Njukasla se povredio nekoliko minuta kasnije u našem kaznenom, posle duela sa Sivokom, ali je uspeo da nastavi meč.

Petnaest minuta pre kraja Mitrović je tražio novi penal posle prodora po levoj strani, ovaj put opravdano jer je lopta pogodila u ruku kapitena Čeha i strelca jedinog gola, ali je sudija ostao nem.

"Orlovi" su nastavili sa inicijativom u Ostravi, napadi su uglavnom kreirani po levoj strani i tandema Ljajić-Tadić, koji su tražili Mitrovića u kaznenom, ali su štoperi Češke uspeli da spreče protok lopte do golgetera iz Premijer lige.

Drugo poluvreme nije donelo ništa novo, monotona i dosadna igra u Ostravi bila je daleko od onoga što navijači žele da vide.

"Orlovi" su i dalje delovali nemoćno u nastojanjima da stignu do izjednačenja, imali su inicijativu, ali bi lako ostajali bez lopte ispred kaznenog postora domaćina.

Pola sata pre kraja Ćurčić je napravio prve dve izmene, šansu je da se dokaže u nacionalnom timu konačno dobio Katai, umesto Dušana Tadića, dok je Filip Kostić zamenio Zorana Tošića.

Ipak, do ne donosi preokret, već samo četiri minuta kasnije Česi dupliraju vođstvo. Pudil je sjajno probio u kazneni prostor Srbije, gde ga obara Tomović. Tomaš Necid je zakucao loptu skoro po sredini gola – 2:0.

Dvadeset minuta pre kraja Ćurčić je napravio još dve izmene, vezni red je osvežio uvođenjem Nemanje Gudelja umesto Luke Milivojevića, dok je novi adut u napadu postao Petar Škuletić, koji je zamenio Mitrovića.

Upravo rezervisti konačno donose jednu šansu Srbiji, Kostić je iz teške pozicije ubacio loptu sa leve strane, ali Škuletić ne stiže da je pokupi na petercu, pa propada šansa da se ublaži verovatno neizbežan poraz.

Međutim, 11 minuta pre kraja Srbija ipak uspeva da smanji zaostatak. Aleksandar Kolarov je ubacio loptu u peterac iz slobodnog udarca 40 metara iskosa sa leve strane, Petar Škuletić najbolje skače u kaznenom prostoru i glavom trese mrežu Češke – 2:1.

Ipak, "Orlovi" potvrđuju nemoć novom greškom u odbrani, Duško Tošić katastrofalno reaguje, poklonio je loptu Ladislavu Krejčiju koji je driblingom posramio Tomovića i Ivanovića, te se pet metara lako savladao Stojkovića – 3:1.

Srbiju je konačno dotukao još jedan rezervista Češke, Ondrej Zahustel se samo "poklonio" na petercu nakon sjajne akcije kolega koju su takođe šansu dobili sa klupe, Krejčija i Plašila, koji su sami izigrali kompletnu odbranu "Orlova" – 4:1.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

443 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve