Nova vest
Fudbal

Sreda, 11.11.2015.

14:58

4-4-2: Andrija Živković – srpski Mesi

Džon Redklif, novinar specijalizovanog portala 'FourFourTwo', smatra da je krilni napadač Partizana Andrija Živković ključan za oporavak srpskog fudbala.

Izvor:

Autor:

Default images
Getty Images

Između ostalog, Redklif vidi najmlađeg reprezentativca u istoriji naše zemlje kao predvodnika novog talasa srpskog fudbala, ističući njegove partije na putu ka tituli prvaka sveta za igrače do 20 godina, ali i naglašava da upravo on može da 'prodrma' uspavane zvezde najjače nacionalne selekcije.

Takođe, posle detaljne analize mana i vrlina devetnaestogodišnjeg krilnog napadača, Redklif naglašava da je Andrija jedan od retkih mladića koji bi pre izabrali Benfiku, nego Barselonu i madridski Real, za nastavak svog razvoja i karijere.

Priča u 60 sekundi

"Srbija je među najvećim razočaranjima u svetu fudbala. Imajući u vidu količinu talenata kojima raspolažu, na kojima im mogu pozavideti mnoge nacije širom planete, ali se opet muče da se plasiraju na velika takmičenja. Od raspada zajednice sa Crnom Gorom još uvek čekaju plasman na Evropsko prvenstvo, a nisu se plasirali ni na prethodni Mundijal. Igrači kao što su Nemanja Matić, Branislav Ivanović, Adem Ljajić i Dušan Tadić nastupaju veoma dobro za svoje klubove, ali kada je u pitanju nacionalni tim nikako ne uspevaju da pruže zadovoljavajuće partije.

Ipak, i pored činjenice da se seniorski tim muči, nade nacije i dalje postoje i usmerene su ka mladom timu. Iako je bila daleko od kruga favorita, Srbija je podigla pobednički pehar prošlog leta na Svetskom prvenstvu za igrače do 20 godina, pobedom nad Brazilom 2.1 u finalu. Bio je to tek drugi trofej za Srbiju od sticanja nezavisnosti.

Iako je opšta ocena javnosti bila da je uspeh na Novom Zelandu bio timski uspeh, nedvosmisleno je bilo i mišljenje da je uticaj Andrije Živkovića bio od neprocenjive važnosti. Njegova asistencija bila je ključna za pobedonosni pogodak u finalu, a bio je i među najboljim strelcima tima sa dva gola. Devetnaestogodišnjak je bio zvezda tima, a nacija se sada nada da bi upravo on mogao da inspiriše i nadahne starije kolege, kako bi zaigrali i ispunili svoj puni potencijal na seniorskom nivou
", počeo je analizu Džon Redklif.

Zbog čega je bitno da ga upoznate?

"Posle sjajnih partija u selekciji Srbije do 17 godina, Živković je u oktobru 2013. godine ušao u istoriju srpskog fudbala – postavši najmlađi igrač koji je debitovao za 'Orlove' – pošto je sa samo 17 godina i 92 dana igrao u pobedi protiv Japana (2:0). Iako je od tada nastupio još samo tri puta za najkvalitetniju selekciju svoje zemlje, igrama tokom leta pokazao je da nema sumnje da će u budućnosti biti jedan od standardnih prvotimaca kod selektora Radovana Ćurčića.

Takođe, najmlađi je kapiten u istoriji crno-belih jer je traku poneo sa samo 17 godina, sedam meseci i 18 dana, u duelu sa niškim Radničkim u martu 2014.

Nije bilo impresivan samo na međunarodnoj sceni, pošto je samo pet meseci pre debija za nacionalni tim odigrao i prvi susret u dresu Partizana. Igrama u sezoni 2013/2014 zaslužio je nagradu za najboljeg mladog igrača Srbije.

Dve sezone kasnije, nastavio je da biva sve jači i jači. Postigao je već devet golova na 19 utakmica, kao desni krilni napadač Partizana, od kojih je četiri u okviru Lige Evrope, pomogavši tako svom timu da se nađe na dobrom putu da prođe grupnu fazu. Shodno tome, i ako je verovati izveštajima medija, nije ni čudno što se nalazi na listi želja londonskog Čelsija, između ostalih
", piše Redklif.

Prednosti

"Živković je najopasnije oružje Partizana, a sa svojom kombinacijom brzine i znanja predstavlja pravu noćnu moru za defanzivce koji mu se nađu na putu. Mogućnost da postiže pogotke sa krilnih pozicija izdvaja ga od većine vršnjaka, s kojima ga porede, a tekuća sezona obećava da bude i njegova najbolja.

Takođe, veoma dobro izvodi prekide – kada izvede korner uvek je opasno, dok posle njegovih slobodnih udaraca uvek ima posla za golmane. Primera radi, gol protiv Meksika na Mundijalitu, upravo iz slobodnjaka, kasnije je izabran za najlepši na turniru.

Za kraj, devetnaestogodišnjak je i sjajan paker, pa nema problem da u kontinuitetu asistira i stvara šanse saigračima
", smatra autor.

Slabosti

"Konzistentnost je nešto na čemu Živković mora da radi – njegova sposobnost da postiže golove je ono što ga čini velikom nadom, ali je isto tako prošle sezone imao 'sušni' period i nije zatresao mrežu sve do decembra. Učinak od sedam pogodaka na 40 mečeva u svim takmičenja je u najmanju ruku prosečan učinak. Ovu sezonu započeo je veoma dobro, a biće zanimljivo videti da li će mlađani napadač uspeti da nastavi svoju golgetersku seriju u nastupajućim mesecima.

Još jedan način na koji bi krilni igrač mogao da produžoi svoju seriju je da 'pojača' svoj 'ubilački instinkt'. Živković voli da šutira kada god ima priliku, najčešče posle ulaska sa krila jačom levom nogom, a, uzevši u obzir i impresivan učinak u prošlosti, nema sumnje da bi mogao češće da vara golmane – s obzirom koliko prilika ima na svakom meču.

Takođe, ima mesta za napredak i u fizičom smislu, ali takav napredak je logičan i doći će sam od sebe kako bude odrastao i sazrevao
".

"Bivši selektor Srbije i sadašnji trener Milana, Siniša Mihajlović, koji je takođe bio talentovan fudbaler osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, rekao je Živkovića.

'Ovaj mali će biti veliki igrač"
, rekao je Mihajlović, čovek koji je Živkovića i promovisao u reprezentativca.

S druge strane, predsednik Partizana Zoran Popović zna koliko bi dobar fudbaler Živković mogao da postane i kaže da nije spreman da ga se odrekne bez borbe.


"Uradićemo sve što možemo kako bismo ga ostavili u Partizanu. Upravni odbor je ekspresno prepoznao o kakvom se dragulju radi i već smo odbili nekoliko ponuda za njega, a nove stižu svakog dana. On je sjajan momak, sa odličnim stavom i ima sve predispozicije da postane igrač svetske klase", navodi Redklif reči Popovića.

Šta će se dalje dešavati?

"Partizan želi da zadrži Živkovića što je duže moguće, ali je nemoguće sprečiti njegov odlazak u neki od vodećih klubova iz najjačih liga Evrope. Ponuda Sent Etjena od osam miliona evra glatko je odbijena prošlog leta, ali mnogi veruju da je to samo početak jer su veliki klubovi iskazali čvrst stav u nameri da ga dovedu.

Iako mnogi mladići navode Barselonu ili madridski Real kao svoje omiljene destinacije, Živković ističe da je Benfika klub u kome bi on najviše voleo da nastavi karijeru. Portugalski velikan činio je čuda sa srpskim igračima, primeri su Matić i Lazar Marković, a slična sudbina izgleda čega i njega – jer se mogući transfer spominje već za januar.

U ovom trenutku, ipak, on mora da se koncentriše samo na fudbal. Iako njegova zemlja neće naredne godine igrati na EURO u Francuskoj, njegovi zemljaci se nadaju da će upravo on biti ključni igrač na putu za Mundijal u Rusiji 2018. godine.

Srpski Mesi, kako ga zovu, svakako ima znanje da bude ono što se od njega očekuje
", zaključio je Džon Redklif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve