Srbija u Elbasanu: Ko ima veći motiv?

Fudbaleri Srbije gostuju u četvrtak uveče Albaniji (20:45h), u pretposlednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo sledeće godine.

AkIzvor: B92 Evropa
Podeli

Dok su "Orlovi" ostali bez šanse da se plasiraju u Francusku, Albanci imaju istorijsku priliku da prvi put izbore učešće na završnom turniru.

Međutim, s obzirom na rivalitet dve nacije, a posebno zbog događaja sa prethodnog duela u Beogradu, pitanje je ko će imati veći motiv u Elbasanu.

Albancima utakmicu sa Srbijom vide kao "borbu za život i smrt", nažalost ne samo zbog fudbala, a domaćini su skoro pa uvereni u pobedu.

Pojedini mediji tvrde da bi meč sa Srbijom mogao potpuno da promeni sudbinu albanskog fudbala, zbog čega je cela zemlja mobilisana u podršci nacionalnom timu, u čemu ih prate i zemljaci sa Kosova, gde će meč biti prenošen na video bimovima na trgovima pet gradova (Priština, Peć, Đakovica, Gnjilane, Uroševac).

Susretu će prisustvovati mnogo kosovskih Albanaca, a na fotografijama su prikazane velike gužve na graničnim prelazima između teritorije Kosova i Metohije i Albanije.

Zbog dolaska Srbije potpuno je blokirana prestonica Tirana, a biće i Elbasan, gde će autobus sa "Orlovima" pratiti policijski helikopter, dok će biti ometan sigal mobilne telefonije.

Reprezentativci Srbije su u utorak doputovali u Tiranu, gde će biti smešteni sve do polaska u Elbasan nekoliko sati pre utakmice. Po dolasku u Tiranu doživeli su neprijatnost, pošto je njihov autobus prilikom transfera u hotel pogodio kamen i pritom razbio staklo.

Ipak, srpski ambasador u Tirani Miroljub Zarić izjavio je albanskim medijima da nije video incident, kao i da veruje u gostoljubivost lokalnog naroda.

Albanski navijači odavno su počeli da se spremaju za susret, pa su se tokom noći okupljali u lokalima širom Tirane, obučeni u nacionalne dresove, majice, sa šalovima i zastavama.

Ukoliko se proceni da je situacija dovoljno bezbedna da se meč igra, Albanija i Srbija će se obračunati na Elbasan areni od 20:45.

Fudbal

strana 1 od 3 idi na stranu