Nova vest
Fudbal

Subota, 25.07.2015.

14:59

SP2022: Finale u nepostojećem gradu

Svetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru biće posebno iz mnogo razloga, a njegov izbor sa sobom je nosio mnogo kontroverzi.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Illustration by Qatar 2022 via Getty Images

Mesecima se već spekuliše da su čelnici FIFA podmićivani kako bi glasali za domaćinstvo Katara, a korupcionaški skandal u Svetskoj kući fudbala pojačao je namere mnogih da krenu u borbu protiv Mundijala u ovoj državi.

Takođe, osim onih sa finansijskog aspekta, organizacija najvećeg turnira na svetu pogođena je i drugim velikim problemima.

Ekstremno visoke temperature u Kataru tokom leta, kada se obično organizuje Svetsko prvenstvo, dovele su do toga da se razmišlja i o promeni termina, pa nije nerealno da za sedam godina najbolji fudbal gledamo na zimu.

Međutim, ono što je verovatno najfascinantnija činjenica u vezi sa SP u Kataru jeste da grad Lusail, u kojem će biti odigrano finale, još uvek ne postoji. Lusail tek treba da bude izgrađen i biće smešten na obali, na severnom delu regije Al Dajen. Prostiraće se na 35 kilometara kvadratnih i pružiće dom za oko 260.000 ljudi.

Centralni objekat ovog grada biće ’Lusail Ajkonik stadion’ (Lusail Iconic Stadium) koji će imati kapacitet od 86.250. Ovaj stadion biće domaćin otvaranja i finalnog meča Svetskog prvestva 2022. godine.

„Lusail Ajkonik stadion predstavljaće savršeni objekat za otvaranje i finale Svetskog prvenstva. Stadion će inspirisati novu generaciju regionalnih i međunarodnih objekata u koje će biti ugrađena tehnologija za hlađenje koja ne šteti okolini i prirodi. Ona će obezbediti idealne uslove za igrače, ali i gledaoce. Dizajn stadiona navijačima obezbeđuje optimalnu vidljivost na terenu, kao i udobna sedišta. Njegova lepota i ambicija reprezentuju ponos i entuzijazam koje smo pokazali nadmećući se do sada, što ćemo nastaviti da radimo do dana kada će FIFA nagraditi Svetsko prvenstvo 2022. godinu u Kataru, ali i posle toga“, rekao je šeik Mohamed bin Hamad Kalifa Al Tani, predsednik organizacionog odbora SP u Kataru.

Posle Mundijala biće korišćen za organizaciju mnogih sportskih manifestacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve