Nova vest
Fudbal

Sreda, 17.06.2015.

22:31

"Loš sistem i struka problemi srpskog fudbala"

Bivši selektori naše zemlje Slobodan Santrač i Milan Živadinović smatraju da je loš sistem i nedostatak stuke problem srpskog fudbala.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images
Starsport

Njih dvojica su gostujući na B92 pokušali da odgonetnu zbog čega Srbija ima velike uspehe u mlađim kategorijama i velike neuspehe u seniorskom fudbalu.

„Maš fudbal je još uvek u tranziciji. Mi smo izgubili kontinuitet koji je trajao. Stvaranje igrača traje šest do osam godina. Ako ste talentovani šest, a ako niste možda posle osam. U moje vreme mi smo tek sa 28 godina imali pravo da idemo u inostranstvo. Sada igrači sa 14, 15 godina nešto počnu da igraju, vide ih menadžeri i odvedu ih. Za to je kriva situacija u kojoj se zemlja nalazi. Kada smo mi igrali svi klubovi su bili uz podršku države i velikih firmi. Bilo je takmičenje Zagreba, Splita, Beograda... Vi sada nemate pare, samo od prodaje igrača se zarađuje“, smatra Santrač.

Živadinović ističe da politika i povlašćeni takođe imaju uticaj na loš kvalitet.

„Znate gde je problem. Celo naše društvo se promenilo. Vi vidite ove novokomponovane. Oni čak ne znaju da kažu ni biznismeni nego kažu bizmismeni. Pogledajte na šta liče kada se pojave kod vas na televiziji, onako ugojeni. Svi su članovi stranaka. Ušli su u sport, a zašto? Nekada su u sport ulazili siromašni, dete siromašno koje će da izgine da bi sebi poboljšalo standard. Sada ulaze tatini i mamini sinovi da bi prodali dete. Jutros ste gledali naše omladince. Znate zašto oni uspevaju? Zato što većina njih igra ovde i ta deca imaju okruženje gde za 250-300 evra krvavo radi ovaj narod. Ovi u A reprezentaciji, oni su pobegli od tog siromaštva. Ušli su u velike pare, tamo je drugo okruženje. tamo ne smete da radite neke gluposti koje ovde smete. Kada dođu ovde, vrlo je bitno da priđu starleti. Nas dvojica smo to zabranjivali i nismo dali“, smatra Živadinović.

On dodaje da je nedostatak struke takođe veliki rpoblem.

„Kriva je struka, ne nas dvojica koji ovde sedimo. Danas nemate toliko pismenih trenera. Ja bih želeo da čestitam svim anonimnim trenerima koji su stvarali ovu selekciju do 20 godina. Vidite sada tu trku za slikanjem. Svi živi su otišli na Novi Zeland. Ova zemlja fudbalski još postoji.“

Santrač podseća na početak 90-ih godina i odlazak velikih talenata sa ovih prostora.

„Trenutak koji je uzdigao naš fudbal je bio kada je Crvene zvezde bila prvak sveta. Bilo ej tu još jakih klubova i Partizan i Hajduk su bili jaki. Ti igrači su posle dve godine napustili ovu zemlju. Nama je mnogo igrača 90-ih godina otišlo iz Srbije i Crne Gore. Predsednik saveza ne igra fudbal, on ne sastavlja tim.“

Problem je prema rečima Živadinovića i skrivanje i bežanje od odgovornosti.

„Sada će nastati lavina. Ko će da ćapi taj deo kolača koji se zove slava. Evo videćete. Sada su svi tu za slikanje. A neki su posle Danske pobegli, nisu hteli da se vrate ovde sa reprezentacijom nego pravo na Novi Zeland. Tamo je sada fino, mekano...“

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve