Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 01.06.2015.

19:49

Koji je sledeći potez UEFA?

Mišel Platini je stao na stranu princa Alija u izborima za FIFA, laganu pobedu odneo je Sep Blater, pa je pitanje koji je sledeći korak UEFA?

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

Vrhovno evropsko fudbalsko telo će u petak imati sastanak u Berlinu, gde se očekuje da Platini i njegove kolege odrede smer kojim će se kretati UEFA u budućnosti.

Ne očekuje se da UEFA krene putem na koji poziva predsednik Fudbalske asocijacije Engleske Greg Dajk, i bojkotuje Mundijal u Rusiji 2018, ali svakako neće izostati sukob sa FIFA.

"Potrebno je stvarno vođstvo gospodina Platinija, mora sada da istupi. On je javno kritikovao Sepa Blatera, sada mora da predvodi opoziciju. Ako privuče uz sebe deseta najvećih zemalja, onda bi mogao da ima stvarni uticaj", rekao je Dajk.

Blater je ukazao na glavu opasnost po Evropljane u slučaju bojkota, a to je odlazak fudbalera iz najjačih liga kako bi imali pravo da nastupe za svoju reprezentaciju.

Bojkot, a preporučuje se novi, prema Izvršnom komitetu FIFA, nije oružje kojem bi se priklonio predsednik FS Nemačke Volfgang Nirsbah.

"Bojkoti su uvek loše oružje. Ne vidim kako bi pomoglo nama Evropljanima bojkotovanje Izvršnog komiteta FIFA", rekao je Nirsbah, koji je novi član tog vrhovnog tela svetske kuće fudbala.

Mnogo su očekivali da će se Blater povući ove godine i čelo FIFA prepustiti Platiniju kao svom nasledniku, ali Švajcarac nije ispunio svoje obećanje iz 2011, dok UEFA nije čak ni imala svog kandidata na izborima, jer su se Luiš Figo i Mihael van Prag povukli u korist princa Alija.

"Da je održao obećanje imali bi najmirniju moguću tranziciju. Želeli smo promenu, nismo uspeli u tom cilju. Sada Evropa mora da gleda kako da ostane na pravom smeru. Ne smemo izgubili moć u Izvršnom komitetu FIFA, jer je sve više predstavnika sa drugih kontinenata. Moramo se izboriti sa situacijom", dodao je Nirsbah.

S obzirom da ljudi u foteljama nisu uspeli da savladaju Blatera, fudbalska javnost u Evropi se okrenula direktnim akterima ove igre, trenerima i fudbalerima, pre svih onim najboljim, Kristijanu Ronaldu, Lionelu Mesiju, Andrei Pirlu, da ustanu protiv Švajcarca.

Oni su za sada tihi, gledaju svoja posla, kao i klubovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

5 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

4 h

U fokusu

Vidi sve