Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 28.05.2015.

17:33

FIFA ostaje bez glavnih sponzora?

Nekoliko sponzora Svetske fudbalske federacije i predstojećeg Mundijala 2018. godine u Rusiji saopštilo je da prate razvoj događaja u organizaciji.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/Ennio Leanza/Keystone via AP

FIFA je pogođena korupcionom afera, a sponzori zbog toga razmatraju da povuku svoja sponzorstva.

Koka-kola, Adidas, Kia Motors i Viza su saglasni u oceni da je "korupcija nešto što veoma narušava ugled FIFA i Svetskog prvenstva".

Najoštrija u svom saopštenju bila je Viza, koja je izrazila očekivanje da će Fifa preduzeti brze i hitne korake u rešavanju problema.

"Ukoliko FIFA ne krene u obnovu kulture fudbala sa jakim etičkim praksama, mi ćemo preispitati naše sponzorstvo", navela je u saopštenju Viza.

Savezni sud u Njujorku objavio je optužnicu od 47 tačaka za organizovanje reketiranja i korupciju protiv 14 optuženih, među kojima su i devetorica funkcionera FIFA.

U Cirihu se održava dvodnevni Kongres FIFA, a u petak bi trebalo da se održe izbori za predsednika organizacije, na kojima je favorit za pobedu aktuelni prvi čovek svetske kuće fudbala Sep Blater.

Stavovi sponzora nisu nešto što FIFA može da ignoriše, jer sponzorstva čine skoro trećinu prihoda svetske kuće fudbala.

Od 2011. do 2014. ta suma je iznosila 5,7 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve