Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 28.05.2015.

09:24

Blater: Teško vreme za fudbal

Predsednik FIFA Sep Blater oglasio se saopštenjem povodom hapšenja visokih zvaničnika njegove organizacije, istakavši da pozdravlja istragu o korupciji.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

U sredu je u Cirihu, gde je u petak zakazan Kongres FIFA na kojem bi trebalo da bude biran novi predsednik, uhapšeno 14 pojedinaca koji su optuženi za uzimanje mita.

"Ovo je teško vreme za fudbal, navijače i organizaciju FIFA. Razumemo razočaranje koje su mnogi izrazili, znam da će ovi događaji uticati na način na koji nas mnogi vide", saopštio je Blater.

Američke i švajcarske vlasti saopštile su da čelnici FIFA skoro 25 godina učestvuju u korupciji na svim nivoima organizacije, te da su za to vreme uzeli oko 150 miliona dolara mita.

"Koliko god da su nesrećni ovi događaji, mi pozdravljamo istragu i verujemo da će pomoći ranije pokrenutim merama FIFA da iskoreni koren svega lošeg u fudbalu. Koliko god da su pojedini frustrirani tempom promena, moram da istaknem da ćemo akcije koje smo počeli nastaviti. Da budem jasan, takvom ponašanju nema mesta u fudbalu i mi ćemo se postarati da oni koji to pokušavaju da rade budu van igre", ističe Blater.

FIFA je u sredu suspendovala 11 pojedinaca, uključujući i dvojicu potpredsednika, iz svih fudbalskih aktivnosti, dok traje istraga o korupciji.

"Nezavisni Etički komitet, koji je u sred svojih postupaka u vezi sa dodelom domaćinstava Mundijala 2018. i 2022, preduzeo je brzu akciju i kaznio one pojedince koje su imenovale vlasti kao korumpirane. Ovi koraci su slični onima koje je FIFA preduzimala prethodnih godina, kada je isključila svakog člana koji je prekršio etički kod. Nastavićemo saradnju sa vlastima i raditi energično kako bi iskorenili sve loše iz FIFA, kako bi vratili poverenje i osigurali da fudbal bude oslobođen pogrešnog", zaključio je Blater.

Iako je UEFA tražila odlaganje predsedničkih izbora, FIFA je saopštila da će biti održani prema planu u petak.

Protivkandidat Blateru, koji traži peti uzastopni mandat, biće jordanski princ Ali bin Al Huseini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Fudbal

Španski sud blokirao račun Pikeu

Španski sud naložio je zamrzavanje bankovnog računa kompanije koju vodi Đerar Pike, dok traje istraga o poslovnom dogovoru da se takmičenje domaćeg Superkupa prebaci u Saudijsku Arabiju.

Beta

23:47

11 h

U fokusu

Vidi sve