Nova vest
Fudbal

Sreda, 13.05.2015.

15:07

Dve i po decenije od Maksimira

Na današnji dan pre tačno dve i po decenije na zagrebačkom Maksimiru došlo je do velikih nereda i derbi Dinamo – Crvena zvezda nije ni odigran.

Izvor:

Autor:

Default images
YTSS

"Sve počinje sa rečima, a onda reči postaju dela. Zatim se ta ista dela, nekako, pretvore u činjenice. Krajem osamdesetih godina prošlog veka etička netrpeljivost u Jugoslaviji je bila ogromna. Bio je 13. maj, vruće nedeljno jutro – vruće u svakom smislu te reči", ovim rečima italijanska 'Gazzeta' počela je priču o velikim neredima.

Ceo incident događao se u jeku velikih političkih previranja u Jugoslaviji, a samo nedelju dana ranije na izborima, prvim nezavisnim u Hrvatskoj, pobedio je Franjo Tuđman, što je dodatno podgrejalo atmosferu pred veliki derbi.

Sve je počelo skandiranjem i vređanjem na nacionalnoj osnovi, da bi nedugo zatim domaći Bed Blu Bojsi su probili zaštitnu ogradu, za koju se sumnja da je namenski polivena kiselinom, i krenuli ka Delijama. Sukobom dveju navijačih grupa, kao i kasnijom intervencijom policije, počeo je totalni haos – kome su se kasnije priključili i igrači na terenu...

Jedan od najupečatljivijih detalja dogodio se na samom terenu, kada je Zvonimir Boban, prvotimac Dinama, šutnuo policajca.

Uskoro bi trebalo da bude predstavljena dvodelna televizijska serija o neodigranoj fudbalskoj utakmici Dinama i Crvene zvezde, u kojoj prvi put o sukobu na maksimirskom stadionu govore pripadnici BBB i Delija, a opširnije o svemu tome pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve