Nova vest
Fudbal

Utorak, 14.04.2015.

18:59

Adidas pomera granice – kopačke 99g

Nemačka multinacionalna kompanija Adidas koja proizvodi sportsku opremu, već nekoliko godina revolucionarnim rešenjima iznenađuje ceo svet.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
YTSS

Preko savremenih lopti za fudbal, patika i kopački, Adidas je uspeo da obezbedi poziciju jednog od najjačih sportskih snabdevača na planeti.

Prethodnih godina, Adidas je dokazao svoju vodeću poziciju u fudbalskim inovacijama predstavljajući prvu pletenu kopačku na svetu (adidas Samba Primeknit), zatim inovativu kopačku koja spaja dva elementa u jednu celinu – kopačku i čarapu. Sličan koncept sada ima i najveći konkurent Najki, ali su ipak Nemci bili prvi koji su to osmislili.

Ovoga puta otišli su još dalje i ponovo kreirali najlakše kopačke na svetu, koje su teške neverovatnih 99 grama. Adidas adizero 99g predstavlja ograničenu kolekciju koja je nadmašila prethodni model adizero F50 Crazylight - specijalno pravljene za Gareta Bejla i bile su teške 135 grama.

„Povratne informacije od igrača su srce svega što radimo u fudbalu, a smanjenje težine važno je zbog brzine. Ovo smanjenje omogućava igračima da igraju na najvišem nivou i nastavlja Adidasovu posvećenost otkrivanja tehnologije u fudbalu. Ekstremno smo ponosni na dizajn ovih kopački i verujemo da će pomoći igračima da otkriju i unaprede svoju igru“, rekao je Hazim Kulak, menadžer proizvodnje u fabrici Adidas.

Sada je napravljeno samo 299 pari najlakše fudbalske obuće na planeti, samo za igrače koji nose broj 42,5 i ceo kontigent planuo je u rekordnom roku.

„Zaštita stopala je bila prvo pitanje od samog starta i zato smo imali konstantne razgovore sa profesionalnim fudbalerima kako bismo videli da li su njihovi zahtevi potpuno ispunjeni. Otkad smo 2013. godine predstavili koncept kopački od 99 grama stalno smo radili na pronalaženju pametnih načina za ovu ultra laku konstrukciju“, dodao je on.

Nemačka firma je još 2010. godine krenula sa serijom opreme „f50“, da bi nekoliko godina kasnije dobila dodatak „adizero“.

Kod najnovijeg modela đon je urađen od posebnog poliamida debljine samo jednog milimetra, dok gornji sloj čini ispletena mrežica određene vrste poliestera. Kombinovanjem ova dva materijala napravljen je jedinstveni izgled koji omogućava najbrže moguće pokrete.

„Radili smo sa centrom NASA kako bismo naučili koje materijale koriste za svoje proizvode i tražili smo održive načine da primenimo futurističke i inovativne materijale za fudbalske proizvode. Za gornji sloj smo birali između više od 50 vrsti materijala. Koristili smo super tanke materijale za bazu koju predstavlja napredni tekstilni sloj. Tada smo dodali poseban ’film’ učinivši ih ultra lakim, ali stoprocentno izdržljivim“, naveo je Kulak.

Iako se čini da dalje od ovoga ne može da se ide, iz Adidasa najavljuju da nije kraj sa pomeranjem granica.

„Nećemo stati sa ’99g’, to je napredak koji traje. Imamo još mnogo prepreka, kao što je pronalaženje pravih materijala, utvrđivanje da li postoji dovoljno trenja na spoljašnjem delu, kao i da li ’džepovi’ u dizajnu unapređuju segmente igre poput kontrole lopte. Ova otkrića mogu biti korisna i u drugim sferama. Definitivno želimo da razmenjujemo ideje“, zaključio je Kulak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve
Srpski fudbal

Piksi na EURO misiji – prva stanica Torino

Dok fudbalska Evropa odbrojava do početka samita najboljih kontinentalnih selekcija koji se održava u Nemačkoj od 14. juna, selektor Dragan Stojković sa najbližim saradnicima radi na pripremama za najveći fudbalski događaj u 2024. godini.

FSS

13:29

4 h

U fokusu

Vidi sve