Nova vest
Fudbal

Utorak, 07.04.2015.

20:55

Sudija prkosi FIFA, gledao snimak

Argentinski sudija Herman Delfino biće upisan u istoriji fudbala kao prvi arbitar koji je promenio odluku nakon gledanja televizijskog snimka.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

To će Delfina skupo da košta, očekuje ga velika kazna FIFA i FS Argentine, jer obe organizacije strogo zabranjuju upotrebu TV tehnologije pri donošenju odluka.

Delfino je pre nekoliko dana na meču Veles – Arsenal (1:1) poništio svoju odluku da svira penal za domaćina i isključi defanzivca gostiju, jer mu je pomoćnik javio da je pogrešio, nakon što je video usporeni snimak.

Delfino, koji se smatra jednim od najboljih sudija u Južnoj Americi, svirao je penal za Veles, a pokazao drugi žuti karton zvezdi Arsenala Danijelu Valensiji zbog igranja rukom u kaznenom prostoru.

Međutim, linijski sudija je video usporeni snimak situacije i uočio da je rukom u stvari igrao napadač domaćina Marijano Pavone, o čemu je obavestio glavnog arbitra.

Delfino je odlučio da promeni odluku, poništio je i penal i isključenje Valensije, a žuti karton pokazao Pavoneu.

"Savest mi je čista. Znam da je bilo suprotno pravilima, a moja odluka je bila pravedna", rekao je Delfino.

Već godinama traje veliki pritisak na FIFA da dozvoli upotrebu tehnologije u fudbalu, a čelnici iz Ciriha na čelu sa Sepom Blaterom su do sada dozvolili samo korišćenje gol-tehnologije, koja pokazuje da li je lopta prešla gol liniju.

Međutim, i dalje se insistira da sudije dobiju priliku da poput kolega u košarci i američkom fudbalu pregledaju usporeni snimak situacije, ukoliko nije jasno da li su prekršena fudbalska pravila.

Borba se nastavlja, a Delfino bi mogao da bude prekretnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve