Nova vest
Fudbal

Utorak, 31.03.2015.

14:00

Juventusu titule, ako povuče tužbu?

Predsednik FF Italije Karlo Tavekio rekao je da će razmisliti o vraćanju titula Juventusu, ali samo ukoliko 'Stara dama' povuče tužbu vrednu 443 miliona evra.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP

Posle velikog skandala 'Kalčopoli' 2006. godine, koji je uzdrmao italijanski i svetski fudbal, najtrofejniji italijanski tim izbačen je u Seriju B i oduzete su mu dve titule, pošto je bivši generalni direktor 'bjankonera' Lučiano Mođi optužen i osuđen za prisan odnos sa sudijskom organizacijom i nameštanje mečeva.

Međutim, Mođi je u međuvremenu oslobođen za dve optužbe u vezi 'Kalčopolija', za šta je prvobitno dobio dve godine i četiri meseca zatvora, dok je treća odbačena zbog zastarelosti.

Shodno najnovijoj presudi civilnog i suda za sportski kriminal, gigant iz Torina traži odštetu od 433 miliona evra i vraćanje titula od strane Fudbalske federacije Italije.

"Moramo se prvo osloboditi ovih tvrdnji za nanetu štetu i novčanu nadoknadu da bi mogli da pregovaramo o vraćanju titula Juventusu. Mi smo prvi koji se zalažu za tako nešto, kada osvojite Skudeto na terenu – imate apsolutno pravo na njega. Juventusu koji je nastupao pre Kalčopolija nije bio potrebno da 'pobeđuje' preko sudija", rekao je Tavekio za 'Tutosport'. "Videćemo... Jedino što me trenutno zanima je da zatvorimo slučaj u vezi kompenzacije. Suma koja Juventus traži dovela bi do bankrota FF Italije".

Iako je titula za sezonu 2004/05 ostala nedodeljena, a ona godinu dana kasnije pripisana Interu, čelnici tima iz Torina pokušavali su na svaki način da skrenu pažnu na sebe i, kako oni tvrde, spreče veliku nepravdu prema svom klubu.

Zbog najavljenih sankcija od strane FFI odustali su od prišivanja treće zvezdice iznad grba (svaka predstavlja deset osvojenih titula).

"Ponoviću, samo moramo da regulišemo potraživanja Juventusa preko suda, pošto onda ništa ne sprečava ponovno procenjivanje cele situacije, pravila i argumenata. Imam samo jedan cilj, želim da postignem dogovor sa Juventusom oko njihove žalbe. Nemojte samo da "spremamo kočiju bez konja". Kako možete da odete na ručak s nekim ko vam traži 443 miliona evra odštete od vas? Ne znam kako su moji prethodnici to mogli. Svaki put kada sam se nalazio sa predsednikom Juventusa Andreom Anjelijem pokazivao je da je otvoren za razne predloge, ali nikada nismo ulazili u detalje. Najradije bi se rukovao sa njima i poručio svima da smire strasti, ali ne mogu to da uradim. Savez ima dostojanstvo do kojeg moramo držati ", ističe predsednik FF Italije.

Posle celokupnog skandala, u kom je kažnjen i Milan, kao i još nekolicina 'manjih' klubova, došlo je do otvorenog sukoba i optuživanja između Juventusa i Intera, ali Tevekio kaže da je sve to sada prošlost.

"Ranije sam bio navijač Intera, ali ne navijam više za njih. Tačnije, bio sam jedan od retkih navijača 'nerazura' koji se ne naljute kada Juve pobedi. Uvek sam bio 'slab' na Juventus, zbog njihove istorije i tradicije", zaključio je Tevekio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve