Nova vest
Fudbal

Nedelja, 29.03.2015.

20:00

EP: Poraz nemoćne Srbije u Lisabonu

Fudbaleri Srbije poraženi su u Lisabonu od Portugala 2:1 u utakmici četvrtog kola I grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Izvor: ĐN

Autor: ĐN

Default images
Starsportphoto

Srbija je na ’Lužu’ odigrala očajan meč, a jedino vredno sećanja sa ovog susreta biće spektakularan gol koji je postigao Nemanja Matić.

S druge strane, Portugalci su ostvarili važan trijumf u borbi za EURO 2016. i sada drže prvo mesto grupe sa devet bodova iz četiri meča.

Srbija je ostala poslednja sa samo jednim bodom, Danska je treća sa sedam, isto koliko ima i Albanija koja je preokretom savladala Jermeniju sa 2:1.

'Orlovi' sada imaju samo teoretsku šansu da se plasiraju na završni turnir u Francuskoj, pošto moraju da stignu veliku prednost ostalih ekipa u četiri sledeća meča.

Ponovo se pokazalo da je odnos prema reprezentaciji najveći problem našeg nacionalnog tima i da status zvezde u klubu ne garantuje uspeh u srpskom dresu. Pravi primer je Kristijano Ronaldo koji je i pored toga što nije postigao gol, pokazao kako treba igrati za dres za državnim grbom. Često se vraćao u odbranu i pomagao saigračima, a u isto vreme bio veoma opasan u napadu.

Izabranici selektora Radovana Ćurčića su se tokom čitavog meča loše kretali, bili poprilično neprimetni i indolentni u odbrani.

Utakmica je počela onako kako nisu priželjkivali – ranim golom Portugala. Domaći su do prednosti stigli već u 10. minutu preko Rikarda Karvalja koji je kaznio očajnu postavku naše odbrane kod prekida. Čim je kamera prikazala srpsku odbranu bilo je jasno da sledi problem – Portugalci su odigrali pomoćnu igru, Koentrao je centrirao, a potpuno usamljen na sedam metara bio je Rikardo Karvaljo koji je glavom poslao loptu u mrežu kroz golmana Stojkovića.

’Orlovi’ su se malo oslobili, imali nekoliko solidnih napada preko Tadića, ali pravog udarca ka golu protivnika nije bilo.

Portugalci su pretili preko Kristijana Ronalda – prvo je Stojković odbranio njegov odličan udarac sa distance, a onda je i Nastasić otklonio opasnost posle odličnog prodora zvezde Real Madrida.

Na odmor se otišlo minimalnom prednošću domaćih, a isti tempo viđen je u prvih 15 minuta nastavka, uz jednu dobru šansu neprimetnog Aleksandra Mitrovića.

Tada je naša ekipa bez igre stihla izjednačenja maestralnim golom Nemanje Matića. Tadić je izveo korner, Raća Petrović je glavom prosledio na drugu stativu, gde je Matić uhvatio fenomenalan volej preko glave i zakucao loptu u suprotne rašlje – 1:1.

Međutim, već u sledećem napadu Fabio Koentrao vratio je prednost domaćima. Na levom boku Ronaldo je jednim dodavanjem izbacio pola odbrane i proigrao Mutinja, ovaj zavrnuo na drugu stativu gde je bek Real Madrida sačekao i smestio u mrežu.

Do kraja meča nije bilo velikih uzbuđenja – Petrovićev volej sa 20 metara uhvatio je Patrisio, a sa druge strane pretili su Ronaldo, Koentrao i Nani.

U sledećem kolu, 13. juna Srbija će igrati u Kopenhagenu protiv Danske, a Portugal u Jerevanu protiv Jermenije.

Portugal – Srbija 2:1
(Karvaljo 10, Koentrao 63 - Matić 61)
Portugal: Rui Patrisio – Bosingva, Karvaljo (Fonte 17), Alveš, Eliseu –Tijago, Mutinjo, Koentrao (Kvarežma 78) – Nani, Dani (Vilijan Karvaljo 86), Ronaldo
Srbija: Stojković – Basta, Ivanović, Nastasić, Kolarov – Petrović, Matić, Ljajić (Škuletić 85), Tadić (Tošić 78), Marković (Đuričić 65) – Mitrović

I grupa:
Albanija – Jermenija 2:1
(Mavraj 77, Gaši 81 – Movsisjan 4)
Portugal – Srbija 2:1
(Karvaljo 10, Koentrao 63 - Matić 61)
Tabela: Portugal 9, Danska i Albanija po 7, Srbija i Jermenija po 1

Tok meča:

U prvih nekoliko minuta nije bilo povezanih akcija, a Portugal je prvi udarac uputio u četvrtom. Posle faula nad Ronaldom domaći su brzo izveli prekid, lopta je stigla do Danija koji je šutirao sa 17 metara, ali pravo u Stojkovića.

Nastavio je ’evropski Selesao’ sa napadima – Nani je dva puta centrirao, u oba navrata odbrana Srbije je dobro reagovala.

Već u 10. minutu Srbija je primila gol, a on je usledio posle udarca iz ugla koji su ’Orlovi’ očajno branili. Prethodno je posle napada naše ekipe usledila kontra – Basta se zbunio i ispred Danija izbacio loptu u korner.

Čim je kamera prikazala srpsku odbranu bilo je jasno da sledi problem – Portugalci su odigrali pomoćnu igru, Koentrao je centrirao, a potpuno usamljen na sedam metara bio je Rikardo Karvaljo koji je glavom poslao loptu u mrežu kroz golmana Stojkovića. Ljajić je zakasnio da istrči na centaršut, Ivanović je mnogo zakasnio, a Stojković loše reagovao.

Četiri minuta kasnije gosti su imali šansu da izjednače – Basta je pronašao Tadića, ovaj okrenuo Karvalja, ali je portugalski štoper ipak uspeo da ga izblokira. Srbija je imala još jedan solidan napad pre nego što je Karvaljo napustio igru zbog povrede.

U narednih desetak minuta nije bilo previše uzbuđenja – Srbija je preuzela kontrolu nad loptom, nekoliko puta pokušala preko Kolarova na levoj strani, ali bez prilika. Najbliži da ugroze Patrisija bili su Ljajić i Tadić, ali njihovi udarci nisu bili dovoljno precizni

Domaćini su se usredsredili na polukontre i kontre, a jedna takva mogla je da im donese novi gol. Ronaldo je prihvatio loptu na levoj strani, uneo je unutra, snažno šutirao sa više od 25 metara – Stojković odlično brani.

I u sledećem minutu Kristijano je bio u centru pažnje – odigrao je dobru akciju sa Danijem, probio po levom boku, pre nego što je njegovu povratnu izbacio Nastasić.

Od tog trenutka izabranici selektora Fernanda Santoša ponovo su umrtvili utakmicu, a momci u belim dresovima nikako nisu mogli da naprave jednu dobru akciju.

Igralo se najviše na sredini terena, Portugal je pokušavao centaršutevima, ali nije bilo prilika, pa se na poluvreme otišlo prednošću domaćih sa 1:0.

Drugo poluvreme počelo je solidnom prilikom za Srbiju, kada je Ljajić propustio da korisno centrira posle faula Bosingve nad Tadićem na ivici kaznenog prostora. Portugalci su uzvartili kontrom koju je povukao Ronaldo, Kolarov ga je oborio i dobio žuti karton.

Igrači u bordo dresovima pripretili su u dva navrata, a onda je Srbija propustila prvu šansu na meču. Posle jednog duela sa Markovićem Mutinjo je ostao da leži na zemlji, ali domaći nisu prekinuli igru. Naši su to iskoristili i odigrali nešto bržu kontru – sa leve strane centrirao je Tadić, a Mitrović šutirao glavom preko gola sa nekih sedam-osam metara.

Iako bez igre, naša ekipa stiže do izjednačenja maestralnim golom Nemanje Matića. Tadić je izveo korner, Raća Petrović je glavom prosledio na drugu stativu, gde je Matić uhvatio fenomenalan volej preko glave i zakucao loptu u suprotne rašlje – 1:1.

Međutim, već u sledećem napadu Fabio Koentrao vratio je prednost domaćima. Na levom boku Ronaldo je jednim dodavanjem izbacio pola odbrane i proigrao Mutinja, ovaj zavrnuo na drugu stativu gde je bek Real Madrida sačekao i smestio u mrežu.

Prvo sledeće uzbuđenje viđeno je tek desetak minuta kasnije jer su srpski igrači opet dozvolili da meč uđe u sporiji ritam. Tada je Ronaldo izbacio loptu iz kaznenog, Petrović je uhvatio volej sa dvadesetak metara – pravo u Patrisija.

Selektor Radovan Ćurčić pokušao je izmenama da promeni dešavanja na terenu, bez većeg uspeha. Ušli su Zoran Tošić, Filip Đuričić i debitant Petar Škuletić, ali bez značajnijeg učinka.

Najbliži golu Portugalci su bili u 88. minutu – Nani je želeo da centrira sa desne strane, izblokirao ga je Kolarov i umalo prevario istrčalog Stojkovića.

Do kraja meča domaći tim uspeo je da zadrži loptu i mirno stigne do veoma važnog trijumfa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1145 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve