Nova vest
Fudbal

Ponedeljak, 16.03.2015.

20:53

"Postojanje treće strane – ropstvo"

Predsednik Evropske fudbalske unije Mišel Platini smatra da je postojanje prava 'treće strane' na ugovore fudbalera ekvivalent ropstvu.

Izvor:

Autor:

Default images
Beta/AP Photo/Christophe Ena

Ova mera FIFA stupiće na snagu u maju. Ona se neće odnositi na postojeće ugovore, koji će važiti do isteka bez posledica.

"Mislim da se ovde susrećemo sa vrstom ropstva, kome je mesto u prošlosti. Uložio sam velike napore i pritisak na FIFA da spreči postojanje ovakve opcije u svetu fudbala", rekao je Platini.

Predsednik UEFA odgovarao je na pitanje ličnosti iz sveta fudbala, a ovo mu je konkretno postavio trener Pari Sen Žermena Loran Blan.

"Sramno je da u današnje vreme 'ruka' pojedinih igrača bude u vlasništvu jedne osobe, 'noga' u vlasništvu nekog 'penzionog fonda', koji se nalazi ko zna gde, dok stopalo poseduje treća osoba", slikovito je objasnio Platini, "Shodno tome, vreme je da se fudbalska reč probudi i da fudbal koji ulazi u fudbal tu i ostane, a ne da nestane levo-desno ili ko zna gde".

Premijer liga je prva zabranila vlasništvo 'treće strane' nad igračem, još na startu sezone 2008/2009, posle istrage oko transfera Karlosa Tevesa i Havijera Masćerana u Vest Hem – pošto su prilikom dolaska na Ostvrto 2006. bili u vlasništvu dve ofšor kompanije.

S druge strane, Španci i Portugalci se žustro protive ovoj zabrani, a osim Pirinejskog poluostrva ova praksa je uobičajena u Južnoj Americi i istočnim delovima Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve