Nova vest
Fudbal

Četvrtak, 26.02.2015.

18:00

LE: Goleada Sevilji, ispao Totenhem

Dinamo Moskva, Zenit, Viljarea, Ajaks, Fiorentina, Inter, Sevilja, Dinamo Kijev i Bešiktaš prošli su u osminu finala Lige Evrope.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images
foto: Beta/AP

U spektaklu večeri Sevilja je slavila 3:2 u Gladbahu, tandem Dos Santos-Vijeto je nosio Viljareal do 3:1 u Salcburgu, a Liverpul je na penale ispao od Bešiktaša.

Ajaks je za 45 minuta razbio Legiju 3:0 u Varšavi, a Fiorentina u drugom delu slomila Totenhem sa 2:0. Dinamo je teškom mukom slavio 3:1 protiv Gengama za plasman u sledeću rundu. Fredi Guarin je potvrdio plasman Intera.

Iznenađenje runde priredio je Bešiktaš koji je na penale eliminisao Liverpul. Turci su sjajnim golom Tolgaja Arslana nadoknadili minimalni deficit as Enfilda, te zahvaljujući promašaju Dejana Lovrena u petoj penal seriji prošli dalje.

Prvi do osmine finala stigli su ruski klubovi. Dinamo je posle 0:0 u Briselu, gubio od Anderlehta posle pola sata igre u Moskvi, golom Aleksandra Mitrovića, ali je u drugom poluvremenu razbio Belgijance te golovima Kozlova, Jusupova i Kuranjija prošao među 16 najboljih.

Mnogo lakši posao na svom terenu imao je Zenit. Posle minimalnog poraza u Ajndhovenu, PSV nije imao ni najmanju šansu na Petrovskom, gde su dvostruki strelac Rondon i sjajni Hulk dominirali.

Spektakularan meč odigran je u Menhengladbahu. Već u prvih pola sata viđena su četiri gola, Sevilja je dva puta vodila, autogolom Štrancla i preko Vitoloa, ali su Džaka i Azar vraćali Borusiju u život.

Usledila je žestoka borba u drugom delu, gosti propuštaju nekoliko sjajnih šansi, dok prelomnog trenutka u 69. minutu kada Džaka bespotrebnim udaranjem rivala dobija drugi žuti karton.

Španci ovaj poklon koriste desetak minuta pre kraja kada Vitolo drugim golom donosi pobedu Andalužanima i potvrđuje plasman u osminu finala.

U jednom od derbija večeri Totenhem je propustio dve sjajne šanse preko Stambulija i Soldada u prvih pola sata, da bi potom Fiorentina preuzela inicijativu.

Domaćin to bolje koristi, te u desetom minutu drugog dela stiže do vođstva preko Marija Gomesa. Totenhem ne uspeva da se vrati u meč posle ovog gola, pa 20 minuta pre kraja Mohamed Salah koristi grešku gostiju te prvim golom u ljubičastom dresu šalje Violu među 16 najboljih u LE.

Za razliku od duela u Glazgovu Inter i Seltik su odigrali mnogo zatvoreniji meč, gosti su se potpuno posvetili defanzivi, a domaćin i pored apsolutne dominacije nije imao rešenje u napadu.

Tek poremeno su "nerazuri" bili opasni, ali im je igru u 37. minutu olakšao Virdžil van Dajk koji zbog glupog poteza dobija drugi žuti karton. Ni sa igračem više Inter nije bio nešto konkretniji ispred gola Škota, ali dva minuta pre kraja Fredi Guarin fantastičnim udarcem sa 25 metara šalje loptu u rašlje i overava plasman.

Salcburg je sjajno otvorio meč sa Viljarealom, te preko Marka Đuričina poveo u 19. minutu meča. Međutim, gosti su imali jakog aduta u nastavku utakmice. Zablistao je meksičko-argentinski tandem Žonatan dos Tanso - Lusijano Vijeto koji sam razbija domaćina.

Prvo je Vijeto izjednačio u 33. minutu glavom, posle centaršuta Dos Santosa iz slobodnog udarca, a potom u 76. minutu Meksikanac izbacuje Argentinac dugom loptim ispred golmana Salcburga što ovaj ne propušta da iskoristi. Samo tri minute kasnije Vijeto se revanširao saigraču i asistirao mu za konačnu pobedu.

Četa Franka de Bura ekspresno je završila posao u Varšavi. Posle "mršavih" 1:0 u Amsterdamu, Ajaks je za 45 minuta razbio Legiju na njenom terenu. Zablistao je Akradijuš Milik sa dva gola, dok je u međuvremenu pogodio i Niko Vergever, posle katarstrofalne greške golmana Legije.

Dinamo je na vreme poveo protiv Gengama, rezervista Lukaš Teodorčik je u 31. minutu glavom savladao golmana francuskog tima i anulirao vođstvo rivala iz prvog meča.

Početak drugog poluvremena najavio je lagan plasman Ukrajinaca u osminu finala, jer je Bujalski odbijenu loptu pretvorio u 2:0. Međutim, 25 minuta pre kraja gosti kažnjavaju promašaje Vide, te smanjuju na 2:1.

Posle centaršuta sa desne strane i gužve u kaznenom, lopta stiže do Kristofa Mandande koji vraća Gengam u igru. Ipak, 15 minuta pre kraja Bru Angua pravi penal, koji u plasman Dinama među 16 pretvara Oleg Husev.

Liga Evrope 1/16 finala, revanš mečevi:
Bešiktaš – Liverpul 1:0 (0:1) 5:4 na penale
Arslan 73
Dinamo Moskva – Anderleht 3:1 (prvi meč 0:0)
Kozlov 47, Jusupov 64, Kuranji 90+5 – Mitrović 29
Zenit – PSV 3:0 (1:0)
Rondon 29, Hulk 48, 67
Borusija Mehengladbah – Sevilja 2:3 (0:1)
Džaka 19, Azar 30 Baka 8, Vitolo 26, 79
Dinamo Kijev – Gengam 3:1 (1:2)
Teodorčik 31, Bujalski 46, Husev 75p Mandanda 68
Legija – Ajaks 0:3 (0:1)
Milik 11, 43, Vergever 13
Salcburg – Viljareal 1:3 (1:2)
Đuričin 19 – Vijeto 33, 76, Dos Santos 79
Fiorentina – Totenhem Hotspur 2:0 (1:1)
Gomes 54, Salah 71
Inter – Seltik 1:0 (3:3)
Guarin 88

Od 21:05:
Atletik Bilbao – Torino (2:2)
Klub Briž – AaB Olborg (3:1)
Everton – Jang Bojs (4:1)
Fejenord – Roma (1:1)
Olimpijakos – Dnjipro (0:2)
Napoli – Trabzonspor (4:0)
Sporting– Volfsburg (0:2)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve