Nova vest
Fudbal

Sreda, 10.12.2014.

20:40

LŠ: Siti kroz Rim do 16 najboljih

Utakmicama šestog kola u grupama E, F, G i H završila se prva faza Lige šampiona, a u narednu fazu prošli su Mančester Siti i Šalke.

Izvor:

Autor:

Default images

Od ranije je bilo poznato da će u nokaut fazu Bajern iz Minhena, Barselona, Pari Sen Žermen, Čelsi, Porto i Šahtjor.

'Građani' su do drugog uzastopnog plasmana među 16 najboljih timova Evrope došli trijumfom protiv Rome u Rimu 2:0 (0:0), u direktnom duelu za prolaz, dok je Šalke minimalnom pobedom nad Mariborom u Ljudskom vrtu došao do istog uspeha.

Posle mečeva odigranih u utorak, Bazel, Monako, Bajer i Juventus pridružili su se Atletiku, Realu, Borusiji i Arsenalu u osmini finala LŠ, u dramatičnoj završnici grupne faze u grupama A, B, C i D.

Zreb parova osmine finala na programu je u ponedeljak u podne u Nionu.

Ekipi Mančester Sitija bio je dovoljan i bod, u slučaju da CSKA ne slavi protiv Bajerna u Minhenu, ali su Bavarci maksimalno angažovano odigrali protiv Moskovljana i sa laganih 3:0 potvrdili prvo mesto grupe E.

Roma nije uspela da materijalizuje bolju igru u gotovo sat vremena fudbala, što je najpre kaznio Samir Nasri u 60. minutu sjajnim udarcem, da bi konačan rezultat, i prolaz Sitija, potvrdio Pablo Sabaleta na asistenciju Francuza.

CSKA, za koji je Zoran Tošić odigrao poslednjih pola sata, tako je ostao bez Evrope na proleće, dok će Roma, u čijoj startnoj postavi našao Adem Ljajić, morati da se zadovolji Ligom Evrope. Pravdu na Olimpiku delio je Milorad Mažić.

Nešto uzbudljivije bilo je u grupi G, gde je Šalke zahvaljujući golu rezerviste Maksa Mejera u 62. uspeo da prođe u narednu fazu takmičenja. Sportingu je bio potreban barem bod protiv Čelsija u Londonu, ali je ekipa Žoze Murinja sa Nemanjom Matićem u timu odigrala za tim Roberta di Matea i lako porazila Portugalce 3:1. Upravo je bivši menadžer Čelsija povukao pravi potez, kada je neposredno posle početka drugog dela igre poslao Mejera na teren.

O pobedniku grupe F odlučivali su Barselona i Pari Sen Žermen na Nou Kampu, a iako je Zlatan Ibrahimović doneo rano vođstvo svom timu – Lionel Mesi, Nejmar da Silva i Luis Suares ipak su doneli novu pobedu Kataloncima i čelo grupe.

Jedina grupa u kojoj je sve bilo poznato pre poslednjih 90 minuta je bila grupa H, Porto i Šahtjor su kao prvoplasirani i drugoplasirani remizirali na Dragau 1:1, dok je Atletik Bilbao potvrdio Ligu Evrope protiv BATE Borisova 2:0.

Poslednje, šesto kolo Lige šampiona:

Grupa E:

Bajern Minhen – CSKA Moskva 3:0 (1:0)
Miler 18 (p), Rode 84, Gece 90
Roma – Mančester Siti 0:2 (0:0)
Nasri 60,, Sabaleta 86
Tabela: Bajern 15, Mančester Siti 8, Roma 5, CSKA 5

Grupa F:

Ajaks – APOEL 4:0 (1:0)
Šene 45(p), 50, Klasen 53, Milik 74
Barselona – Pari Sen Žermen 3:1 (2:1)
Mesi 18, Nejmar 42, Suares 77 - Ibrahimović 15
Tabela: Barselona 15, Pari Sen Žermen 13, Ajaks 2, APOEL 1

Grupa G:

Čelsi – Sporting Lisabon 3:1 (2:0)
Fabregas 8(p), Širle 16, Obi Mikel 56 - Silva 50
Maribor – Šalke 04 0:1 (0:0)
Mejer 62
Tabela: Čelsi 14, Šalke 04 8, Sporting 7, Maribor 3

Grupa H:

Atletik Bilbao – BATE Borisov 2:0 (0:0)
San Hose 47, Susaeta 88
Porto – Šahtjor 1:1 (0:0)
Abubakar 87 - Stepanenko 50

Tabela: Porto 14, Šahtjor 9, Bilbao 7, BATE 3

Prve šanse na otvaranjima duela nisu uspeli da realizuju Roma i Barselona, dok na drugim duelima nije bilo previše uzbuđenja. Lepu akciju Rome nije uspeo da završi Rađa Naingolan, kome je Džo Hart na vreme ušao u šut. S druge strane, Mesi nije završio svoj solo prodor uspešno, dok je Maribor od samog starta meča preuzeo kontrolu protiv Šalkea.

Ipak, nismo dugo čekali na prvi pogodak, jer je Cesk Fabregas uspešno realizovao penal na Stamford Bridžu, za vođstvo Čelsija protiv Športinga, posle neoprezne intervencije Rikarda u osmom minutu. Nastavio je tim Žozea Murinja sa napadima, da bi več u 16. minutu bilo 2:0. Posle greške u odbrani Portugalaca usledila je brza akcija Čelsija i pametan šut Andree Širlea sa ivice kaznenog.

Zanimljivo je da Mančester Siti nikada nije slavio na italijanskom tlu, a u ovom slučaju je neophodno da stignu do boda ako žele u nokaut fazu.

Samo minut ranije, Zlatan Ibahimović utišao je Nou Kamp, pošto je iskoristio asistenciju Bleza Matuidija za vođstvo Pari Sen Žermena u borbi za prvo mesto sa Barselonom. Lukas Mura je probio po desnom boku i poslao oštru loptu na penal, Matuidi je divno odložio do Ibre na penal, a ovaj je zakucao u mrežu. Videlo se koliko je ovaj pogodak značio Šveđaninu, zbog svega se dešavalo dok je igrao za Katalonce.

Međutim, vođstvo Parižana trajalo je čitavih 180 sekundi, jer je neverovatni Lionel Mesi postigao svoj 75. gol u Ligi šampiona, a osmi u sezoni elitnog takmičenja. Havijer Masćerano poslao je divnu dugu loptu, sa četrdesetak metara, na drugu stativu do Luisa Suaresa, a Urugvajac je još bolje poslao do Argentinca za izjednačenje.

U međuvremenu, Bajern je uspeo da stigne do vođstva u 18. minutu protiv CSKA, a precizan iz penala bio je Tomas Miler. Natko je skrivio penal, a nemački reprezentativac lako relizovao jedanesterac.

Takođe, Edinson Kavani i Lukas Mura propustili su nove dve šanse za novo vođstvo ekipe Lorana Blana, Mančester Siti preuzeo kontrolu na Olimpiku, dok je Sirigu zaustavio odličan šut Suaresa.

Tomas Miler upisao je svoj 24. gol u Ligi šampiona, čime je postao najbolji strelac Bavaraca u istoriji takmičenja.

Fenomenalnu šansu kreirao je i propustio Sejdu Dumbija, propustivši šansu da svom timu donese izjednačenje u Minhenu. Na sjajan način je prošao kroz nekoliko defanzivaca domaćeg tima i izbio sâm pred Nojera, koji mu zaustavlja udarac. S druge strane, Ajaks je uspeo da povede protiv APOEL, a precizan iz trećeg penala večeri bio je Lase Šene u 45. minutu.

Činilo se da Blaugrana neće kazniti promašaje PSŽ, ali je sve promenio spektakularni Nejmar da Silva. Dobio je loptu na četrdesetak metara od gola, posle odlične intervencije Inijeste na sredini terena, povukao je, uspeo da se oslobodi i predivnim šutem pogodio dalju mrežicu gola Sirigua.

Lase Šene je nastavio tamo gde je stao na kraju prvog poluvremena, pa je Ajaks uskoro imao i dva gola prednosti, a nedugo zatim i tri protiv APOEL. Najpre je Milik lepo proigrao Šenea, koji lagano šalje loptu u mrežu, da bi, samo dva minuta kasnije, Klasen je bio najbolji u skoku, posle prodora i centaršuta Kišne po levom boku.

Krenulo je s golovima odmah od starta drugog dela igre, a posle nepunih desetak minuta videli smo još tri pogotka. Atletik Bilbao je poveo protiv BATE na San Mamesu. Susaeta je poslao loptu u kazneni, a San Hose dobro skočio i zatresao mrežu Belorusa.

Andres Inijesta postao je novi centurion iz redova Barselone, pošto protiv Pari Sen Žermena igra 100. utakmicu u Ligi šampiona.

Sporting je dosta bolje ušao u nastavak meča u Londonu, pa je preko Džonatan Silve, koji je šutirao sa ivice kaznenog, uspeo da se vrati u meč. Međutim, samo pet minuta kasnije, Fabregas je centirao, Kejhil skrenuo loptu, a Džon Obi Mikel, iz čistog ofsajda, nekako prebacio loptu preko linije – za dva nova gola prednosti za Čelsi.

Nastavilo se u istom ritmu, Šahtjor je preko Stepanenka poveo na Dragau protiv Porta u 50. minutu, a do jako bitnog gola stigao je Mančester Siti na gostovanju u Rimu. 'Vučica' nije uspela da materijalizuje bolju igru u sat vremena fudbala, što je kaznio Samir Nasri. Francuz je uspeo da pronađe prostor na ivici kaznenog i strašnim šutem od bližu stativu savladao De Santisa.

BATE Borisov primio je 23. gol u grupnoj fazi takmičenja, što je novi negativni rekord.

Takođe, do važnog pogotka stigao je i Šalke, kome ide na ruku rezultat iz Londona. Roberto di Mateo je pogodio sa izmenom, uveo je Mejera, a mladi ofanzivac uzvratio je golom. Malo pre njegovog pogotka u 62. minutu veliku šansu propustio je Huntelar, kada su defanzivci Maribora izbacili loptu s linije, ali je Mejer samo napad kasnije završio akciju svog tima udarcem sa desetak metara.

Nigerijac Džon Obi Mikel postigao je svoj prvi gol u Ligi šampiona, njemu je za pogodak bilo potrebno 55 mečeva.

Ajaks je nastavio da dominira protiv ekipe iz Nikozije, pa je u 74. minutu bilo velikih 4:0. strelac je Arkadiuc Milik posle povratne lopte Šenea na ivicu kaznenog. Zoran Tošić je u međuvremenu ušao u igru u Minhenu, dok je Kostas Manolas propustio najbolju priliku za Romu – ali je lopta ipak završila na stativi.

Pitanje pobednika grupe F rešio je Luis Suares u 77. minutu, donevši Barseloni dva pogotka prednosti protiv PSŽ. Mesi je povukao akciju kroz sredinu, kombinovao sa Inijestom, da bi Nejmar šutirao sa leve ivice kaznenog. Sirigu je samo odbio loptu, a Urugvajac bio najbrži za svoj drugi uzastopni gol u Ligi šampiona.

Drugi uzastopni plasman među 16 najboljih za Građane potvrdio je Pablo Sabaleta, pošto je doneo svom timu dva gola prednosti protiv Rome, automatski poslavši Italijane u Ligu Evrope. Nasri je ovoga puta bio u ulozi asistenta, gurnuo je loptu na penal ka zatrčalom Sabaleti, a Argentinac je iz prve poslao iza leđa De Santisa za veliko slavlje 'Građana'.

Njima je na ruku išao i rezultat iz Minhena, gde je Bajern sa nova dva gola potvrdio pobedu protv CSKA. Posle serije neverovatnih promašaja, Sebastijan Rode je upisao svoj prvenac u 84. minutu, da bi konačan rezultat postavio Mario Gece u 90. minutu.

Baskijci su pogotkom Susaete potvrdili apsolutnu dominaciju i plasman u Ligu Evrope, dok je poslednji gol večeri postigao Abubakar, fenomenalnim udarcem sa 25 metara, za remi Porta i Šahtjora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve