Nova vest
Fudbal

Utorak, 25.11.2014.

20:45

LŠ: Mesi rekorder, Aguero spasilac

Lionel Mesi postao je najbolji strelac u istoriji Lige šampiona het-trikom u pobedi Barselone na Kipru protiv APOEL 5:0 (2:0), u meču petog kola grupe F.

Izvor:

Autor:

Default images

Najuzbudljivi meč večeri odigran je u grupi E na Etihadu, gde je Kun Aguero takođe postigao tri gola u veoma važnom preokretu Mančester Stijia nad Bajernom 3:2 (1:2).

Duele u grupi G obeležila je kanonada Čelsija protiv Šalkea u Gelzenkirhenu (5:0), dok je duel Sportinga i Maribora završen tek oko pola 12, zbog problema sa reflektorima, a domaći su slavili 3:1.

U drugom susretu grupe F, Pari Sen Žermen je zadržao prvo mesto sigurnom pobedom nad Ajaksom 3:1, dok je Bilbao uspeo da iznenadi Šahtjor i slavi minimalnim rezultatom u grupi H.

Ranije tokom dana odigran je prvi meč grupe H – u kom je Porto odličnom partijom protiv BATE u Borisovu (3:0) potvrdio prolaz u nokaut fazu, dok je premijerni susret grupe A između CSKA i Rome u Moski završen bez pobednika (1:1).

Posle pet odigranih kola, plasman u nokaut fazu već su obezbedili Bajern iz Minhena, Pari Sen Žermen, Barselona, Čelsi, Porto i Šahtjor.

Argentinac je tokom vikenda pretekao Telma Zaru i postao najbolji strelac u istoriji Primere, da bi sa tri gola u Nikoziji pretekao i Raula Gonsalesa Blanka na večnoj listi strelaca elitnog takmičenja. Mesi sada ima 74 pogotka na svom kontu, četiri više od Kristijana Ronalda, i tri od druge legende Reala. Preostali gol bio je deo Luisa Suaresa, a Urugvajac je svoj prvenac u dresu Blaugrane postigao posle sjanog driblinga i solo akcije u 27. minutu. Poseban kuriozitet je da je Argentinac sva tri gola postigao, slabijom, desnom nogom.

Katalonci i Parižani će u poslednjem kolu odlučivati ko će sa prvom mesta u nokaut fazu, dok će Ajaks i APOEL na Amsterdam Areni ko ide u Ligu Evrope iz grupe F.

Situaciju u grupi E u velikoj meri je zakomplikovao Serhio Kun Aguero, pošto je preokrenuo rezultat protiv Bajerna za prvu pobedu 'Građana' u Ligi šampiona ove godine. Prethodno je Vasili Berezutski, u prvom meču grupe, doneo CSKA bod protiv Rome u 94. minutu, pa sada sve tri ekipe, osim vodećeg Bajerna (12), imaju po pet bodova.

Pogodio je Argentinac sa penala za prednost u 20. minutu, kada je isključen Mehdi Benatija, ali su Bavarci preokrenuli do odmora preko Šabija Alonsa i Roberta Levandovskog. Činilo se da Siti ni treću godinu neće izaći iz grupe, ali je bivši zet Dijega Armanda Maradone sa dva gola u pet minuta (od 86. do 91.), ostavio svoj tim u igri za istorijski plasman u nokaut fazu.

Čelsi je nastavio da demolira rivale širom kontinenta, a nova 'žrtva' bio je Šalke u Gelzenkirhenu. Overu prvog mesta u grupi G najavio je Džon Teri već u drugom minutu, da bi Vilijan i Jan Kirkof (autogol) praktično rešili pitanje pobednika u prvih 45 minuta. Didije Drogba je svojim 44. golom u eliti doneo 4:0, a konačan rezultat postavio je Ramireš, samo dva minuta kasnije, u 78. minutu. Nemanja Matić i Branislav Ivanović odigrali su ceo meč

Završetak duela između Sportinga i Maribora kasnio je 45 minuta, zbog problema sa reflektorima na poluvremenu, ali su 'Lavovi' potpuno zaslućeno stigli do sva tri boda 3:1, pa su sada drugi sa sedam bodova, četiri manje od lidera Čelsija. Šalke je ostao na pet, a Maribor na tri.

U poslednjem kolu, Čelsi čeka Sporting, a Maribor u Ljudskom vrtu sa Šalkeom.

Jedini susret grupe H u večernjem terminu pripao je gostima iz Bilbaa, koji su na gostovanju Šahtjoru stigli do minimalne pobede, prve u Ligi šampiona. Strelac jedinog pogotka bio je štoper San Hose u drugom delu igre, čime je vratio svoj tim u igru. Ipak, treba napomenuti da su domaći oštećeni za čist penal u samom finišu.

Lider grupe je Porto, koji je sa ubedljivih 3:0 u Borisovu nad BATE stigao do 11 boda, Šahtjor je ostao na osam, Atletik Bilbao ima četiri, a BATE jedan manje. Poslednja runda donosi duele Atletik – BATE i Porto – Šahtjor

Liga šampiona, 5. kolo:

Grupa E:
CSKA Moskva – Roma 1:1 (0:1)
Berezutski 90+4 - Toti 43
Mančester Siti – Bajern Minhen 3:2 (1:2)
Aguero 22, Aguero 85, 90 - Alonso 40, Levandovski 45
Tabela: Bajern 12, Mančester Siti 5, Roma 5, CSKA 5

Grupa F:
APOEL Nikozija – Barselona 0:4 (0:2)
Suares 27, Mesi 38, 58, 87
Pari Sen Žermen – Ajaks 3:1 (1:0)
Kavani 33, 83, Ibrahimović 79 - Klasen 67
Tabela: Pari Sen Žermen 13, Barselona 12, Ajaks 2, APOEL 1

Grupa G:
Šalke 04 – Čelsi 0:5 (0:3)
Teri 2, Vilijan 29, Kirkof 44, Drogba 76, Ramireš 78
Sporting Lisabon – Maribor 3:1 (2:1)
Mane 10, Nani 35, Slimani 65 - Džeferson 42(ag)
Tabela: Čelsi 11, Šalke 5, Sporting 4, Maribor 3

Grupa H:
BATE Borisov – Porto 0:3 (0:0)
Erera 56, Martines 65, 89 Teljo
Šahtjor Donjeck – Atletik Bilbao 0:1 (0:0)
San Hose 68
Tabela: Porto 13, Šahtjor 8, Atletik Bilbao 4, BATE 3

Nismo dugo čekali na prvi gol na mečevima u večernjem terminu, čitavih 120 sekundi. Čelsi je poveo u Gelzenkirhenu. Sesk Fabregas je savršeno izveo korner, upisavši 13 asistenciju u sezoni, a Džon Teri sjajno skočio na drugoj stativi i zakucao loptu u gol.

Kapiten 'Plavaca' ovim golom postao je tek četvrti defanzivac u elitnom takmičenju sa deset ili više postignutih pogodaka, ujedno postigavši najbrži gol za ekipu iz Londona u istoriji.

Na svim mečevima videli smo otvorenih deset minuta fudbala, a mreža se naredni put zatresla u desetom minutu u Lisabonu, gde je Sporting poveo protiv Maribora. Džeferson je fenomenalnim driblingom izbacio čuvara, probio po levom boku i poslao je oštro na peterac, a tamo je sačekao Mane i samo je ubacio u gol. Nastavili su 'Lavovi' s napadima, ali je Jasmin Handanovič nekoliko puta lepo reagovao.

Nastavilo se sa prilikama, najpre je Arjen Roben uspeo da se zavuče iza leđa odbrane Mančester Sitija, ali je Džo Hart na vreme izašao iz sprečio rano vođsto Bajerna. Mogao je ubrzo Šalke do izjednačenja, Maksim Čupo-Moting je izblokiran priliko šuta sa distance, a odbijena lopta je završila na prečki.

'Građani' su uspeli da se oslobode pritiska Bavaraca i iz prve ozbiljnije akcije stignu do vođstva, i velike prednosti u meču. Frenk Lampard je poslao odličan pâs ka Serhiju Agueru i izbacio ga ispred Nojera. Kun je lako pobegao Mehdiju Benatiji a ovaj ga srušio s leđa u šesnestercu – za crveni i penal za domaće. Nojer je usepo da pročita Argentinca, ali ne i da zaustavi šut.

Prva majtorija večeri stigla nam je s Krita, u vidu prvog gola Luisa Suaresa za Barselonu, koja je stigla do prednosti protiv APOEL. Urugvajac je dobio loptu okrenut leđima, na desnom roglju kaznenog, da bi petom proturio loptu čuvaru kroz noge i obišao ga. Povukao je loptu i lagano je plasirao u dalji ugao.

Nedugo zatim, ekipa Žozea Murinja je uspela da duplira prednost nad Šalkeom, posle lepe akcije po desnom krilu. Fabregas je proigrao Dijega Kostu, ovaj je odložio do Azara, a Belgijanac prograo zahuhtalog Vilijana – koji koristi lošu intervenciju Fehrmana i šalje loptu u bliži ugao.

Nova čarolija stigla nam je iz Lisabona, gde je preporođeni Luis Nani 'izlomio' kompletnu odbranu slovenačkog tima, u nekoliko serija, i na kraju uspeo da zakuca loptu u mrežu. Ipak, nedugo zatim, sedam minuta kasnije Džeferson pogađa svoju mrežu, posle prvog pravog napada Maribora i vraća goste u igru. Bivši igrač Mančester Junajteda je tako stigao do četvrtog gola u poslednjih pet mečeva za Sporting u LŠ, koliko je postigao i u dresu Junajteda na 59 mečeva.

A onda, prisustvovali smo novom ispisivanju istorije od strane Lionela Mesija. Fenomenalni Argentinac prošlog vikenda postao je najbolji strelac u istoriji Primere sa 253 gola, a sada je pretekao i Raula Gonsalesa Blanka na večnoj listi strelaca elitnog takmičenja svojim 72. golom. Zakačio je loptu prilikom šuta Rafinje i prevario domaćeg golmana za laganih 2:0 pred odmor.

U međuvremenu je i PSŽ krunisao ofanzivu protiv Ajaksa na Parku Prinčeva, a strelac je bio Edinson Kavani. Urugvajac je završio lepu akciju u tri poteza i završni pâs Ezekjela Lavecija pretvorio u vođstvo. On je tako postao najefikasniji Urus u eliti, pošto je 13. pogotkom prekao Valtera Pandijanija.

Za kraj poluvremena, Bavarci su na Etihadu priredili prvorazredni šok brojčano jačem domaćinu i stigli do preokreta u samo pet minuta. Najpre je Šabi Alonso iskoristio užasno postavljanje Džoa Harta u 40. minutu i poslao loptu u dalji ugao po zemlji u mrežu, i tako postigao gol na svoj rođendan. Zatim je Robert Levandovski na majstorski način iskorisio centaršut Boatenga, skočio pored Mangale i Kompanija, i lagano savladao nemoćnog Harta.

Druga poluvremena počela su na pet stadiona, dok na stadionu Sportinga postoje određeni problemi sa reflektorima.

Na prvi pogodak u nastavku čekali smo skoro petnaest minuta, ali je onda Lionel Mesi podigao Kristijanu Ronaldu lestvicu za još jedan podeok. U 58. minutu meča na Kipru stigao je do svog 74. gola, pa sada ima tri više od 'večitog' rivala. Lepo je ispratio loptu Danija Alvesa i velemajstorski je samo bocnuo loptu u dalji ugao. Priliku da prestigne Raula i smanji zaostatak za Mesijem, Ronaldo će imati u sredu protiv Bazela.

Baskijci su uspeli da kazne silne promašaje Šahtjora i stignu do vođstva, a koban je bio San Hose. Ečeberija je poslao loptu iz prekida pred gol, a visoki štoper idealno skočio i zakucao loptu u gol. U međuvremenu, Čelsi je nastavio da demonstrira silu u Ruru, pa je posle osamdeset minuta igre imao pet pogodaka prednosti.

Takođe, i Ajaks je uspeo da kazni nonšalanciju napadača Pari Sen Žermena, i stigne do izjednačenja. Kružili su 'Kopljanici' oko gola domaćih, da bi Rikardo Kišna pronašao Dejvija Klasena za 1:1.

Četvrti gol za 'Plavce' iz Londona postigao je Didije Drogba, na svom 91. nastupu u LŠ (isto koliko ima i Mesi), kada je u 76. minutu pogodio praznu mrežu, posle školske kontre i asistencije Vilijana. Samo dva minuta kasnije, legendarni centarfor našao se u ulozi Vilijana, a Ramireš se upisao u listu strelaca, takođe iz neposredne blizine.

Ipak, ispalo je da je gol ekipe iz Amsterdama samo razljutio 'Svece', koji su u tri minuta stigli do dva gola prednosti. Prvo je Zlatan Ibrahimović, iskosa sa desetak metara, maestralno pogodio dalji ugao gola svoje bivše ekipe, da bi, samo tri minuta kasnije, u 82. minutu Kavani iskoristio poklon odbrane gostiju za lakih 3:1.

Uskoro smo videli i najlepšu akciju večeri, a ona nam je došla s Krita. Započeo je Šavi Ernandes na kapici, odložio je loptu do Mašćerana u desno, a ovaj je posalo ošto na drugu stativu. Mesi je prorustio, a Pedro mu je samo šmekerski vratio na peterac – za novi het trik fenomenalnog Argentinca, i drugi gol desnom nogom.

Kao i u samom finišu prvom poluvremena, spektakularan završetak večeri stigao nam je sa Ostrva, a Siti je neverovatnim preokretom u poslednjih pet minuta uspeo da stigne do sva tri boda, i probije se na prvo mesto na tabeli. Čovek odluke bio je fenomenalni Kun Aguero, koji je sâm doneo preokret svojoj ekipi. Najpre je u 85. minutu pretvorio presečenu loptu Stevana Jovetića u izjednačenje, da bi u prvom minutu nadoknade kaznio kriminalan pristup Boatenga ispred kaznenog i plasirao loptu u dalji ugao za delirijum na Etihadu.

Meč na Kritu Barselona i APOEL završili su sa po deset igrača, jer su Rafinja (Barsa) i Žoao Giljerme (APOEL) zaradili po dve javne opomene.

U međuvremenu, upalili su se reflektori i na Žoze Arveladeu, posle gotovo pola sata pauze, a Sporting je bolje ušao u nastavak. Ređali su napade, da bi Islam Slimani u 65. minutu ponovo doneo dva gola prednosti 'Lavovima' i ujedno postigao poslednji gol večeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve