Nova vest
Fudbal

Nedelja, 02.11.2014.

14:25

Aguero doneo Sitiju derbi

Fudbaleri Mančester Sitija pobedili su sa 1:0 Mančester Junajted u gradskom derbiju u okviru desetog kola Premijer lige.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

‘Građanima’ je trijumf doneo Serhio Aguero golom u 63. minutu i tako se postarao da Siti dođe do četvrte pobede zaredom u okršajima sa gradskim rivalom prvi put od 1970. godine.

Siti je zahvaljujući tom trijumfu ostao na trećem mestu na tabeli, sa šest bodova manje od vodećeg Čelsija, dok je Junajted sedam bodova dalje na osmoj poziciji.

Aktuelni šampion Engleske je zasluženo došao do trijumfa, imao je inicijativu tokom većeg dela meča, a takođe i duplo više šuteva u okvir gola. Sudija je u nekoliko navrata možda i propustio da dosudi penal kod prekršaja nad Aguerom, ali je isto tako na golu gostiju odličan bio David De Hea, koji se istakao posebno u prvom poluvremenu.

Junajted je od 39. minuta igrao sa desetoricom, zbog isključenja Smolinga, koji je za samo nekoliko minuta dobio dva žuta kartona. Takođe, 'Crveni đavoli' su u drugom poluvremenu bili dodatno oslabljeni, pošto se povredio Markus Roho. Uprkos tome, Junajted se probudio posle primljenog gola, Anhel di Marija je imao dve dobre šanse, ali ih nije iskoristio.

Na "Etihadu" se, inače, na terenu nije našao nijedan srpski fudbaler, iako je Aleksandar Kolarov najavljen za startnih 11 Sitija. Međutim, Kolarov se povredio na zagrevanju i povučen je iz tima pred početak utakmice.

Tok utakmice

Junajted je od starta meča krenuo ofanzivno, ali su dve solidne prilike završene ofsajdima. Usledio je presing Sitija, najbolju priliku u osmom minutu je imao Aguero, ali je De Hea odlično intervenisao i to je bila prva ozbiljnija prilika na utakmici. Usledio je 'odgovor' Junajteda, Van Persi je odlično spustio loptu Januzaju, ali on nije uspeo ni da namuči Harta jer je šutirao pored gola.

Iako je Junajted odlično kontrolisao igru u prvih desetak minuta, posebno na sredini terena, usledila je ofanziva Sitija. Aguero je prednjačio u napadu 'Građana', ali je De Hea odlično intervenisao njemu i Navasu u tri navrata u roku od samo tri minuta. Prilikom drugog Aguerovog pokušaja došlo je i do kontakta sa De Heom, Špancu je pružena lekarska pomoć, ali je igra brzo bila nastavljena.

Siti je sledeću izglednu priliku imao u 29. minutu, kada je Jaja Ture izveo slobodan udarac, ali je lopta otišla iznad De Heinog gola. Turea je prethodno oborio Blind, koji je zbog tog prekršaja zaradio javnu opomenu. Tada je Siti i uspostavio kontrolu nad utakmicom.

'Crveni đavoli' su od 39. minuta bili sa igračem manje na terenu, jer je drugi žuti karton dobio Smoling zbog starta nad Milnerom. Bilo je opasno posle slobodnog udarca Sitija, ali ni De Hea ni Kompani nisu uspeli da zahvate loptu koja je otišla van terena. Usledio je pokušaj napada Junajteda, kada je Van Persi hteo da uposli Di Mariju, ali nije uspeo, pa Siti prelazi kontranapad.

Aguero je pao u kaznenom prostoru posle kontakta sa Felainijem koji ga je zakačio po nozi, a Agrentinac je ostao na zemlji. Tada je Van Gal iskoristio prvu izmenu i umesto Januzaja uveo Karika. U samom finiši Ture je pao u kaznenom prostoru, posle duela sa Rohom, tražio je jedanaesterac, ali sudija je označio kraj prvog poluvremena.

Na početku drugog poluvremena Siti je imao ofanzivu, u četvrtom minutu u više navrata 'Građani', prvenstveno Aguero, imali su priliku da ugroze Junajted, ali je odbrana odlično reagovala. Domaći igrači su u jednom napadu dva puta tražili penal, posle intervencija Karika i Felainija, ali je sudija odmahnuo rukom. Dva minuta kasnije, Ture je oduzeo loptu Runiju, sa kojim je imao duel na ivici kaznenog prostora Junajteda, ali je napadač 'Crvenih đavola' uspeo da uzvrati.

Već prilikom narednog napada Sitija, preko Navasa, Roho je doživeo povredu ramena i nije mogao da nastavi utakmicu. Posle prekida zbog ukazivanja pomoći, umesto njega u igru je ušao 19-godišnji Mekner.

Posle nekoliko minuta bez uzbuđenja, Aguero je ponovo pao u kaznenom prostoru, tražio je jedanaesterac, pošto ga je zakačio Karik, ali ga nije dobio. Na drugoj strani dosuđen je slobodan udarac posle faula nad Di Marijom, koji ga je i izveo, ali je lopta završila pored gola. Već u sledećem napadu, Siti je došao do vođstva preko Aguera, koji je tako sa deset pogodaka postao najbolji strelac lige.

U toj akciji, Ture je uputio sjajan pas ka Klišiju, koji je asistirao Agueru, a on sjajno šutirao u gornji desni ugao, da De Hea nije mogao ništa da učini. Usledila je nova prilika preko Jovetića, ali je španski golman sjajno intervenisao, da bi nekoliko trenutaka kasnije Junajted imao šansu preko Van Persija, ali je Hart bio na pravom mestu.

Usledila je nova prilika za Siti, ali je Navas pogodio stativu, da bi potom došlo do ofanzivnije igre Junajteda. Najbolju priliku gosti su imali u 74. minutu, akciju je pokrenuo Runi, u njoj su učestvovali i Van Persi i Di Marija, čiji šut je blokirao Hart. Nedugo zatim, šansu je imao i Felaini, koji je loše glavom zahvatio loptu, da bi potom i Di Marija iz slobodnog udarca bio neprecizan. Do kraja utakmice Ture je imao dve prilike, ali je oba puta lopta otišla pored gola.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve