Nova vest
Fudbal

Utorak, 07.10.2014.

21:20

Otcepljenje otcepljuje i Barselonu

Fudbalskom klubu Barselona neće biti dozvoljeno da se takmiči u Primeri ukoliko se Katalonija otcepi od Španije, objavio je prvi čovek lige Havijer Tebas.

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Sledećeg meseca biće održan referendum na kojem će stanovnici Katalonije morati da se izjasne o mogućoj nezavisnosti te regije.

Sadašnja uprava Barselone, prvo pod vođstvom Sandra Roselja, a potom i Đosepa Bartomeua, nije toliko učestvovala u debati oko samostalnosti pred referendum 9. novembra.

Nezavisnost Katalonije bi svakako imala veliki uticaj na budućnost Barselone, koja je uz Real najmoćniji klub na tim prostorima.

U slučaju da Barselona mora da napusti Primeru, to bi potpuno promenilo sliku domaćeg i međunarodnog takmičenja. Takođe, teško bi bilo zamisliti Barselonu i Espanjol kako igraju u ligi Katalonije, koja bi mogla da broji veliki broj poluprofesionalnih timova.

Ukoliko Katalonija postane nezavisna, uzimajući u obzir Zakon o sportu koji bi bio na snazi u ostatku Španije, Barseloni ne bi bilo dozvoljeno da igra u Primeri“, rekao je Tebas, „Moralo bi da dođe do promene zakona u Parlamentu Španiju. Jasno je da bi u slučaju da se to desi gubitak Barselone bio veliki udarac za španski fudbal, pošto je to legendarni klub. Ne mogu da zamislim Primeru bez Barselone. Na isti način ne mogu da zamislim Kataloniju bez Španije. Isto tako, ako bi se to desilo, kako bismo zvali ligu: španska ili iberijska“.

Bivši predsednik Barselone Đoan Laporta, koji je bio na čelu kluba od 2003. do 2010. godine, zalagao se za nezavisnost Katalonije, a navijači su stali na njegovu stranu. Sadašnja uprava nije se mnogo oglašavala po tom pitanju, a klub se poslednje vreme nije oglašavao.

U pitanju je osetljiva situacija i klub ne želi da se upliće, ali predsednik razmatra da se oglasi u narednim danima“, rekao je portparol Barselone.

Međutim, Šavi Ernandes i Đerar Pike su neki od igrača Barselone koji su podržali referendum posle okupljanja u Barseloni, kojem je prisustvovalo skoro dva miliona ljudi.

Svi imamo pravo na svoj glas. Moramo da glasamo, ljudi moraju da kažu svoje mišljenje i ja sam za referendum, očigledno“, rekao je Šavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve