Nova vest
Fudbal

Utorak, 07.10.2014.

16:18

Partizan: 14 mečeva u 56 dana

Kada se srpski klupski fudbal vrati na scenu krajem sledeće nedelje, posle pauze zbog obaveza reprezentacija, Partizan ulazi u produženi sprint za kraj jeseni.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Vicešampion države odigraće 13 ili 14 utakmica za manje od dva meseca u ritmu koji podseća na ozbiljne fudbalske zemlje.

Uz redovne ligaške obaveze crno-bele do kraja jeseni očekuju 4 utakmice u Ligi Evrope, zaostala utakmica JSL sa OFK Beogradom, meč u kupu sa Slogom, a ako dobiju i četvrtfinale kupa.

Partizan je od otvaranja sezone (protiv HB 15. jula) do nedeljnog meča u Lučanima odigrao 16 utakmica (8 u Evropi, 7 u ligi, 1 u kupu) za 83 dana, u proseku jedan na svakih 5 i po dana.

Ako pobede Slogu iz Petrovca u osmini finala Kupa oni će od 18. oktobra do 11. decembra, za 56 dana, odigrati ukupno 14 utakmica, jednu na svaka četiri dana.

S obzirom na to da će taj period prepoloviti nova reprezentativna pauza Partizan će od 18. oktobra do kraja jesenje polusezone igrati u bukvalno svakom mogućem terminu (sreda/četvrtak-subota/nedelja).

Srpski fudbalski klubovi u ovom sistemu takmičenja igraju veoma mali broj utakmica.

Borac, Mladost, Napredak, Novi Pazar i Donji Srem odigraće tokom skoro deset meseci sezone (295 dana) samo po 31 utakmicu, pošto su ispali u prvom kolu kupa. To u proseku donosi jedan meč na svakih 9 i po dana.

Ostali superligaški timovi odigraće bar po 32 utakmice, za sedam od njih (Zvezda, Voždovac, OFK, Voždovac, Radnički 1923, Radnički Niš opcije su 32, 33, 35 ili 36 (u odnosu na to koliko daleko dođu u kupu). Na to treba dodati da je Čukarički u evro-kupovima odigrao 4, a Vojvodina i Jagodina samo po dve utakmice.

To znači da tri četvrtine naših klubova ni teoretski ne može da odigra jednak broj utakmica sa bilo kojom ekipom iz Hrvatske, Slovenije ili Austrije, koje imaju po 36 prvenstvenih mečeva u sezoni, bez mečeva u kupu i Evropi, u kojoj igra po 40 posto njihovih prvoligaša (naspram tek četvrtine srpskih).

Voša je prošle sezone, zahvaljujući dobrim nastupima u kvalifikacijama za Ligu Evrope i plasmanu u finale kupa (koji je i osvojila) odigrala 44 meča, niko drugi nije prebacio 38.

Partizanov minimum u ovom trenutku je upravo 44 (30 u ligi, 12 u Evropi, 2 u kupu), plasman u finale kupa i 1/16 finala Lige Evrope doveli bi ih na 50.

Primera radi prošle sezone je Liverpul odigrao samo 43 meča, jer nije imao evropske obaveze i rano je ispao iz oba kupa, nasuprot po 57 mečeva, koje su odigrali njihovi najveći rivali Man Siti i Čelsi. Čelsi je prvak Evrope postao u svojoj 65. utakmici sezone 2011/12; da ne bude da pričamo samo o bogatim i vrhunskim timovima, iste nedelje je engleski četvrtoligaš Bredford Siti promociju u viši rang izborio u svom 64. nastupu sezone. Polovina JSL će odigrati polovinu il manje.

Primer Liverpula je zgodan, jer su mnogi iznenađujuće dobru prošlu sezonu Liverpula upravo pripisali malom broju utakmica. Biće vrlo interesantno videti kakoće se crno-beli nositi sa sa zgusnutim rasporedom.

Partizanov raspored u naredna dva meseca:

18. oktobar Partizan - Zvezda, JSL, 9. kolo
23. oktobar Partizan - Bešiktaš, Liga Evrope, 3. kolo
26. oktobar Jagodina - Partizan, JSL, 10. kolo
29. oktobar Partizan - OFK Beograd, JSL, zaostala utakmica 6. kola
2. novembar Partizan - Vojvodina, JSL, 11. kolo
6. novembar Bešiktaš - Partizan, Liga Evrope, 4. kolo
10. novembar Spartak - Partizan, JSL, 12. kolo

14. novembar Srbija - Danska

19. novembar Partizan - Sloga Petrovac na Mlavi, osmina finala Kupa Srbije
22. novembar Partizan - Napredak, JSL, 13. kolo
27. novembar Totenhem - Partizan, Liga Evrope, 5. kolo
30. novembar Novi Pazar - Partizan, JSL, 14. kolo
3. decembar četvrtfinale Kupa Srbije ?
7. decembar Partizan - Borac Čačak, JSL, 15. kolo
11. decembar Partizan - Asteras Tripolis, Liga Evrope, 6. kolo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve