Nova vest
Fudbal

Subota, 04.10.2014.

23:07

Fantastični derbi Slovenije - 3:3

Maribor i Olimpija remizirali su 3:3 u izvanrednom „večnom derbiju“ Slovenije, odigranom u Ljudskom vrtu.

Izvor: B92

Autor:B92

Default images

Domaćinu je bod spasao kapiten Markos Tavares pogotkom u sudijskoj nadoknadi, a gosti iz Ljubljane vodili su 2:0 i 3:2.

Mariborčani blistaju u Evropi, gde su uzeli po bod u Ligi šampiona Sportingu i Šalkeu, ali se u domaćoj ligi muče. Ovog puta nadigrala ih je Olimpija i golman Jasmin Handanović bio je njihov heroj.

Pred rasprodatim stadionom (više od 11 hiljada ljudi, iz bezbednosnih razloga nisu prodavane sve karte) „Viole“ su slavile 25 godina postojanja i priredile spektakl na tribinama, ali na terenu su blistali gosti iz glavnog grada.

Olimpija je šokirala domaćina u uvodnih deset minuta i povela 2:0. Već u četvrtom minutu na dodavanje Bobana Jovića Marko Vukčević je pobegao odbrani i smestio loptu u dalji ugao, a pet minuta kasnije videli smo potez meča u izvođenju dva 20-godišnjaka – na centaršut Mihe Zajca briljatntnim volejom pogodio je Andraž Šporar.

„Violičasti“ nisu posustali i već deset minuta kasnije bilo je 2:2. Najpre se Žan Filip Mendi sjajno snašao između dvojice, podigao sebi na volej i poslao ga o zemlju i preko gomlana, zatim je Marko Šuler posle Ibraimijevog kornera sa peterca zakucao glavom.

Šampion se tako vratio u život, ali je Olimpija u nastavku bila bolji tim. Po jednom je Handanović zaustavio oba strelca, a nagrada je konačno stigla u 41. minutu, posle akcije Šporara i Zajca i sjajnog Jovićevog uklizavanja pod prečku je zakucao Nik Kapun, još jedan momak rođen 1994.

„Zmaji“ su se nadali da će njihov novi klub (stara Olimpija ugašena je 2004, nova osnovana godinu kasnije kao Bežigrad) prvi put dobiti ligaški meč u Mariboru (izgubili su tamo pet vezanih mečeva, a ukupni skor u Ljudskom vrtu im je 0-3-7).

Imali su i prilike da reše meč, sami su pred golmanom ostali Šporar, pa Bajrić, a onda je trener Šimundža na teren poslao Vršiča i Zahoviča i domaćin je preuzeo inicijativu. Šanse su propustili Zahovič i Tavares, ovaj drugi u 90. Minutu, kada je bio 1 na 1 sa iskusnim golmanom Aleksandrom Šeligom.

Ipak, kapiten je na krajao spasao svoj tim. Tavares, čiji gol u Glazgovu (na slici) je uveo Maribor u LŠ, sačekao je na 16m loptu posle akcije Vršiča i Mendija i smestio je u dalji ugao za 3:3 u 91. minutu. Bio je to 124. gol za klub Brazilca, koji je već tri godine najbolji igrač Maribora, a prošle sezone postao je najbolji strelac u istoriji kluba.

Remi u derbiju najviše odgovara vodećim Domžalama, koje su posle izvanrednog starta sezone doživele drugi vezani poraz. Od njih je ove subote bolji bio Zavrč (od 1:0 do 1:3), koji se smestio između Maribora i Olimpije na tabeli.

Rezultati 12. kola: Domžale – Zavrč 1:3, Rudar – Radomlje 2:0, Koper – Gorica 1:0, Maribor – Olimpija 3:3, Krka – Celje (nedelja)

Tabela: Domžale 28, Maribor 23 (-), Zavrč 23, Olimpija 22 (-), Celje 19 (-), Koper 15, Rudar 13, Gorica 9, Krka 7 (-), Radomlje 5.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

2 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve